Megéri kihúzatni a bölcsességfogat?
Sok baj volt az egyikkel (a többivel is, de a jobb alsóval a legtöbbször), 1-2 év alatt pár napig fájt, aztán pár hónapig lecsendesült, ez ismétlődött.
Legutóbb annyira begyulladt, hogy szájzárat kaptam és borzalmasan szenvedtem fájdalomcsillapítók mellett is, nem tudtam sem aludni sem enni pár napig, aztán az antibiotikum vitte le a gyulladást.
A fogorvos elküldött röntgenre, majd szájsebészetre, mert azt mondta hogy ott majd megmondják mi legyen vele. A kép alapján azt mondták ki kell húzni, azt nem részletezték miért (gondolom rosszul nő és még gondok lesznek vele). A fogorvosom azt mondta ő sem szereti a bölcsességfogakat, hamar elromlanak és csak a baj van velük, ő a helyemben kiszedetné.
Szerintetek megéri? Őszintén szólva én eléggé tartok tőle, mert csak a fele van kint így fájdalmas lenne kihúzni (vagy kivésni). És később is jól jöhet még, ezért nem rajongok az ötletért.
Mit gondoltok, húzassam ki?
Kesobb jol johet? Mihez? Ragni nem ragsz vele, mosni alig lehet annyira hatul van, az anyaga gyenge (keson jon ki, keves benne a kalcium), igy hajlamos a szuvasodasra, raadasul eddig is gondokat okozott. Szeretnel meg szajzarat kapni, esetleg sulyos esetben vermergezest a gyulladastol meg a szuvasodastol?
A bolcsessegfog evolucios maradvany, teljesen felesleges. Akkor volt ra szukseg, amikor az ember allkapcsa meg sokkal szelesebb es eroteljesebb volt, hogy a felig vagy egeszen nyers taplalekot is meg tudja ragni. A modern embernek semmi szuksege ra.
A bölcsességfognak ma már nincs funkciója, semmi haszna. Általában már azelött problémát okoz, mielött kibújna. Pl. nekem sosem volt lyukas fogam, most 25 évesen elmentem fogorvoshoz, mert fájtak a fogaim, érzékenyek voltam. Csináltunk panorámaröntgent, kiderült, hogy a 4-ből 2 oldalra nő, nyomja a többit, ezért érzékenyek annyira. Ha nem húzzák ki, akkor az egész fogsorom összetorlódik miatta.
Szóval igen, megéri kihúzni, mert csak problémád lesz vele
Minden családtagom és rokonom amellett van hogy a jövőben pl.műfogsorhoz (nem mintha már azt tervezném) jól jöhet még.
De sikerült meggyőznötök, ki lesz húzva:) Ha tényleg csak a szenvedés lesz vele akkor nem éri meg meghagyni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!