Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Miért félnek az emberek...

Miért félnek az emberek ennyire a fogorvostól?

Figyelt kérdés
Sok ilyen kérdést olvasni, hogy nem mernek elmenni és inkább bevállalják a több 100 ezer Ft-os altatásos kezelést. Több olyan ismerősöm is van, aki retteg a fogorvostól, olyan is, aki soha nem is járt még nála. Szerintetek miért félnek ennyire a fogorvostól az emberek?

2016. dec. 14. 13:29
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
96%
Elég lehet egy-két rossz élmény ahhoz, hogy ez kialakuljon, én annyira betegesen rettegtem a fogorvostól, hogy vagy 15 évig képtelen voltam rászánni magamat, hogy elmenjek. Ráadásul ez egy öngerjesztő folyamat: az elején még csak egy kisebb probléma van, de az ember a rossz élmények miatt halogatja, aztán a halogatás miatt egyre komolyabb problémák lesznek, amik egyre nagyobb gátlást okoznak, mert azért a komolyabb beavatkozások nem túl kellemesek. Én akkor mondtam azt, hogy elég volt, amikor lett egy gyulladásom, ami rettenetesen fájt és bedagadt a fél arcom, akkor azt mondtam, hogy belehalni azért nem vagyok hajlandó a hülyeségembe, úgyhogy kerestem egy szimpatikusnak tűnő fogorvost és mivel szerencsésen bejött a választásom, tényleg jó orvost találtam, úgyhogy nekiálltunk és megcsináltunk mindent. Hónapokig tartott, a fogorvosfóbiám közben teljesen leépült :) Mindenesetre levontam a következtetést, hogy kábé fél-egy évente szépen el kell járni kontrollra és akkor egyrészt még időben észlelhetők a problémák és jóval kisebb beavatkozást igényelnek, másrészt nem tud visszajönni a fóbia, mert amúgy nyilván ez történne.
2016. dec. 14. 15:08
 12/16 anonim ***** válasza:
89%
Én pl azért, mert borzasztó élményeim vannak, úgy az injekciók terén, mint egyes kezelések miatt. Talán két olyan fogorvosnál jártam életemben akinél nem fájt semmi, de voltak akik jól megkínoztak.
2016. dec. 14. 16:13
 13/16 anonim ***** válasza:
89%
Gyerekként nekem pl hiába tettem fel a kezem hogy fáj, a doki legyintett és csinálta tovább, hogy ez nem fájhat... Így pl nem adott érzéstelenítőt csak húzáshoz, a töméseim gusztustalanok voltak, mellettük simán szuvasodott, átterjedt, de ott is 5 percet se várt és adott még 2 teljes injekciót, nagyon rosszul voltam utána és kihúzta 2 perc múlva egyből, persze fájt és lefogott az asszisztens... Most meg alapból 20 de inkább 30percet vár a dokim az injekció után (töméshez is ad) megalázott hogy hogy néz ki a fogam (azért mentem...) 3napig pocokra volt duzzadva a fejem úgy begyulladt utána a fogam, nem volt sose jó híre ennek az iskolafogásznak. Kivert a hideg izzadság, egyszer pánikrohamot is kaptam és utána már a rendelőben is ha mentem(!!), sokára múlt el felnőttként egy tündéri dokinál, de az első 3 alkalommal nála is nyugtatóval tudtam menni....
2016. dec. 15. 16:38
 14/16 anonim ***** válasza:

Mondjuk azért, mert szar élményeket él át az ember.

Elég egy sulis orvos, akihez kötelező menni (mert a családnak nincs elég pénze, az van közel, stb) és kész is a baj.

Én is hasonló vagyok.

Tömésnél nem adott érzéstelenítőt, hiába fájt. Még egyik tanárunk is hozzájárt, neki se adott érzéstelenítőt, hogy ha fájt a tömés...és a tanár mit mondott? Azt hitte, hogy ott hal meg a fogorvosi székben...Ja és persze férfi tanárról van szó és elvileg a férfiak nem bírják a fájdalmat annyira...

Amit ennek a fogorvosnak köszönhetek:

- fájdalmas pillanatokat (kit érdekel, ha tömés közben fáj a foga az embernek? Az a jó, hogy ha fáj...)

- rossz érzelmeket (félve mentem oda, volt hogy érzéstelenítő után(húzásra készült) remegett a kezem, pedig nem szokott remegni...)

- megalázó pillanatokat

- az iskolai szűrés úgy történt, hogy a névsorban következő x ember egyszerre bement és a jelenlévők közt történt a vizsgálat. Ha rosszak voltak a fogaid, akkor sülhetett le a képedről a bőr...

Szóval az ember miért akarjon fájdalmat, szenvedést?

Te önként mennél egy olyan helyre, ahol eltörik az egyik karodat, fejen rugdosnak vagy kétszer és egyszer rád ugranak? (Nyilván fogorvosnál nem ez volt...ez kéne még...-.- )

Ha hibátlan fogú vagy, akkor semmi para. Ha egy-két fogad rossz, még akkor se.

de amikor már több...akkor szívás van.

és persze azt se felejtsük, hogy mindenki tudja azt, hogy a többiek nem szívesen járkálnak a fogorvosokhoz...és erre a tényre rájön a sok negatív emlék, élmény...

Akkor miért ne féljenek tőle? Szenvedés, fájdalom, még talán megalázás is vár az illetőre...

2016. dec. 27. 20:29
 15/16 anonim ***** válasza:
89%
Nekem annyiban volt rossz élményem hogy megalázó volt. Nem magánnál voltam, de ott a doktor úr aki vezette a gyökérkezelést (ami gyakornokok végeztek, és több bakit is ejtettek) állandóan megalázó megjegyzéseket tett. Pedig nem fekete fogakkal mentem oda, szoktam minden nap fogat mosni, de az egyik letört (azt húzták), a másik lyukas volt. Egy másik fogamat pár év után pedig egy olyan doktornő csinálta aki ott puffogott hogy neki elege van ebből hogy ezt csinálja, bezzeg magánban mennyit keresne vele, közben olyan durván sikerült kotorásznia a számban hogy miután elmúlt az érzéstelenítő napokig hasogatott a fogam. Ez van, nincs pénzem magánra. Amúgy ettől függetlenül a legtöbb esetben egyáltalán nem fájta kezelés, és nem is a fájdalomtól félek, csak megalázónak tartom ahogy bánni tudnak az emberrel, és nem érzem magam abban a helyzetben hogy pofázzak mert rajta múlik utána a fogam...
2016. dec. 27. 23:42
 16/16 anonim ***** válasza:
Azért félnek, mert hisztisek. Van, aki a pókoktól fél és van, aki a fogorvostól. Ezek ok nélküli félelmek. Én sosem kaptam érzéstelenítést, mégsem fájt soha egyetlen beavatkozás sem.
2021. ápr. 12. 16:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!