Mennyire veszélyes a bölcsességfogak kiműtése?
Nekem mind a négy gyerekemnek ki kellett szedetni a bölcsességfogait.
Egyik ragaszkodott a hagyományos húzáshoz, a többieket mütötték.
Mind a négy utána pár napig nem tudta rendesen nyitni a száját - ami annak a következménye, hogy a sebek miatt kicsit begyullad, és ez az izület közelében azt bekorlátozza.
A mütött gyerekenél ez kb két nap múlva megszünt, kb egy hétig volt valamennyire fájdalmuk, utána helyreállt minden. A húzott fog esetében a szájzár-szerüség 3 napig igen erös volt, és a fájdalmak is még kb egy hétig elég erösek voltak.(Ezt az orvos azzal magyarázta, hogy altatásban az izület is jobban ellazul, ezért kevesebb sérüléssel lehet a fogakat eltávolítani.
A mütét közben olyan ideget nem tudnak megsérteni, ami az arcizmok müködéséhez kell, mert nem ott mütenek.
Viszont olyan esetröl sem hallottam, ahol bármi következménye lett volna a mütétnek.
Nem hallottam arról, hogy kifejezett kockázata lenne. Nekem mindkét alsót kiműtötték anno, szájzár volt néhány napig (az orvos tanácsolta, hogy óvatosan feszegessem tágabbra), meg kellemetlen volt két hétig, de semmi következménye nem maradt.
(Egyedül annyi, hogy még tíz évig hajlamos volt egy-egy apró mag - pl. málnáé - beleesni a megmaradt helyre, és ha nem tudtam kipiszkálni onnan, akkor begyulladt, és egy-két napig fájt. De ezt is megtanulja az ember, és alkalmazkodik hozzá. A másik oldalon viszont ilyen probléma sem volt már utána.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!