Az alábbi esetben is érdemesebb a gyökérkezelés + teljes korona feltétele, mintha eltávolítanák a gyökeret és fogpótlás lenne?
A helyzet a következő:
Van egy olyan fogam, amiben nagyon régi tömés van, és körülötte már a fogam nagy része letört, hogy a tömés nagyobb felületen látszik majdnem, mint fog.
Lehet, hogy amikor eltávolítanák a tömést, azzal a még maradék fogból is törne le. Előre nem tudható.
Ilyen esetben lehet az, hogy gyökérkezelik, és teljes koronát tesznek rá? Vagy Ilyenkor már nem oglalkoznak gyökérkezeléssel, hanem eltávolítják a gyökeeret is és majd teljes fogat kellene póoltatni?
Attól függ hogy van-e repedés a gyökéren, illetve hogy egyenes és nem szerteágazó. Nyilván törött/repedt vagy görbe gyökeret nem lehet gy.kezelni.
Egyébként nem lehet hogy korábban már gyökérkezelték a fogat? Az ideg nélküli fog egy idő után kiszárad és törékennyé válik.
Én nem tudok arról, hogy valaha is lett volna gyökérkezelésem. Nekem eddig vagy tömtek, vagy húztak.
Ezért is váltottam orvost, mert feltűnt, hogy neki könnyebb lett volna a húzás, mint egy komolyabb tömés, vagy fog felépítése. Persze ez SZTK-s rendelésen volt.
Utána átmentem magánorvoshoz, ahol legelőször is volt egy teljes körű állapotfelmérés, és azon a lapon van, az egyik foghoz írva, hogy gyökérkezelés és korona teljes felépítése. Akkor mondta is, hogy lehet, még a maradt fogkoronából is törhet le, amikor a régi nagy tömést távolítja el.
Gondolom, ha annyira nem lenne egyenes, hanem szerteágazó lenne a gyökér (3 gyökerű fogról van szó),alapból nem írta volna oda, hogy gyökérkezelés.
Ezért kérdeztem, hogy ha már szakorvos azt ajánlja, akkor érdemesebb bevállalni a gyökérkezelést és a teljes korona felépítését későbbi fogpótlás helyett?
Most az anyagi vonzata "mellékes". De ha lehet, akkor inkább saját gyökér maradjon, stb. még ha a korona már nem is lehet saját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!