Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Aki ütötte már meg a fogát,...

Aki ütötte már meg a fogát, mekkora rá az esély, hogy elhalhat a fog, vagy még megúszható?

Figyelt kérdés

Ráadásul,alulról ütöttem meg a fogaimat,tehát nem a felületét,hanem a gyökér felől.

Előre is köszönöm,ha valaki ír!

2015. máj. 16. 16:20
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:

Ó,szegény,nem lehetett kellemes..:/

Köszönöm,hogy írtál! :)

2015. máj. 22. 21:56
 22/25 A kérdező kommentje:
Bocsi,eszembe jutott még valami,hogy doki nem is mondta,hogy,ha nem érzed a hideget,akkor valószínű elhalt,és gyökér kezelni kell? Mármint,ez tök jó akkor,hogy még vártatok,és rendbe jött! Kedden megyek dokihoz,és nagyon remélem,hogy nem fogja azt mondani,hogy gyökér kezelni kell..:/
2015. máj. 23. 22:47
 23/25 anonim ***** válasza:

"ha nem érzed a hideget,akkor valószínű elhalt"

Ez azért nem így van. Az ép, egészséges fogadon sem érzed a hideget. A hőérzés a fogon azt jelenti hogy a fogbél hővédelme valamilyen okból sérült. Ez lehet saverózió, íny lehúzódása a gyökérről (fogkő, dohányzás, alkohol, hormonváltozás, gingivitis, paradontitis...), abrázió (zománc kóros kopása), szuvasodás vagy baleset miatti sérülés. De akár több tényező is okozhatja egyszerre. Maga a fogbél gyulladása még akár kezelhető is lehet bizonyos esetekben az ideg gyógyszeres fedésével.

A fogbél elhalását is általában gyulladás előzi meg, ami hőérzéssel (először hidegre, majd melegre) és később jelentős főleg éjszakai spontán fájdalommal jár. Kezelés nélkül magától is megszűnik a fájdalom, érzéketlenné válik a fog és tulajdonképpen ekkor következik be a fogbél nekrózisa.

Baleset következtében az elhalást csak ellenőrizni lehet, megelőzni nem (visszafordítani meg amúgy sem lehet ha elhalt). Ezért is ellenőrzik hidegpróbával a vitalitást: ha érzed akkor sérült a fog, de az ideg legalább él. Ha nincs törés vagy repedés a fogon, akkor pihentetéssel rendbe is jön.

Az elhalást vagy a röntgen mutatja ki, vagy ha nem sikerül tisztára a felvétel, akkor pár nap múlva elszíneződik a fog. Ilyen bizonyíték nélkül nem szabad nekikezdeni a gyökérkezelésnek, ezért nagyon fontos a pontos diagnózis.

2015. máj. 24. 11:23
 24/25 A kérdező kommentje:

Szia!

Köszönöm,hogy írtál!

Igen,de az elszíneződésnek minden esetben lennie kell? Mert nekem doki azt mondta,hogy ez csak egy kísérőjelenség lehet,és nem mindig van.

2015. máj. 24. 13:17
 25/25 A kérdező kommentje:
Erre a gyógyszeres kezelésre én is gondoltam már,de akkor ez az én esetemben,-hogy baleset miatt sérült a fog- nem is megoldható?
2015. máj. 24. 13:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!