Aki ütötte már meg a fogát, mekkora rá az esély, hogy elhalhat a fog, vagy még megúszható?
Ráadásul,alulról ütöttem meg a fogaimat,tehát nem a felületét,hanem a gyökér felől.
Előre is köszönöm,ha valaki ír!
Jó neked,hogy így alakult.Nagyon reménykedem én is. Nekem azért fájdogált egy pár órán keresztül,rendesen.Nem is beszélt arról a doki,hogy elhalhat? Meg hát nekem kicsit át is rendeződtek alul a fogaim,az ütés következtében,érzem,bár a röntgen nem mutatott ki jelentős éltérést.Szerintem lehet,hogy szükségem lesz fogszabályzóra is.
Köszi,hogy írtál!
Az teljesen más ha a fog koronájából törik le vagy a gyökér körüli szövetek sérültek. A törést az szépen fel lehet építeni (vigyázni kell vele, mert így is törékenyebb lesz mint a többi fog).
Viszont ha a gyökérnél van repedés vagy a gyökércsúcs kimozdult a helyéről, akkor előfordulhat hogy elhal a fogbél. Tehát igazán akkor van rá komolyabb esély ha az ütés következtében mozgatható lesz a fog. Amíg nem szürkül el, addig életben van a pulpa és szükség esetén meg is menthető sínezéssel (ilyesmivel a paradontológus foglalkozik leginkább).
A mozgásra való recsegés inkább az állkapocsra vagy az ízületére utal. Lehet hogy az ütéstől kimozdult majd visszaugrott a helyére. Ez pihentetéssel rendbe jön, egyébként ha törés vagy repedés lenne, az látszódna a röntgenen.
Az ütés az idegeket is megbolygathatta, ezért lehet hidegre érzékeny a fogad. Ez akár egy hétig is fennállhat, addig figyelj oda fokozottan a szájhigiénére. Ha nem múlik el, akkor kellene egy másik röntgent is csinálni, hátha homályos az előző és nem látszik a repedés. De ha hideget érzel vele akkor tutira nem halt el a fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!