20 évesen fogszabályzás? Sok a kérdésem (? )
amikor fiatalabb voltam, nem akarták a dokik, elég dilisekhez kerültem mindig.
most, 20 évesen már eléggé elegem van. csak 1-3 fogamat kellene szabályozni (alul 2, a két középső melletti, mindkét oldalról, felül egy, jobb oldalt, előlről a 3. az tejfog még /???!!! magam sem tudom, nem akarták kihúzni/ de mögötte teljesen ki van nőva a csontfog.)
szóval ezt a 3-at kellene szabályozni. tudom, hogy akkor is kell a teljes fogszabi, meg minden, a kérdéseim a következők lennének:
van egy magándoki: 130.000 Ft a fogszabályzó, a többi ellátást tb-sen el tudom intézni, de az sok, vagy kevés árban?
a másik: hogy nem fog 'kiröhögni' a doki, hogyha előhuzakodok ilyenekkel? mondjuk szépen megmondom neki, hogy 'fiatalabb' koromban sz*rtak rám az orvosok, mert nem magándokihoz jártam, egyik ezt, a másik azt az igét hirdette.
nos, a fogaimmal semmi baj, vagyis van 1-2 lyukas, de nem fájnak, azt (ha jól tudom) gyökérkezelés nélkül is betömi.
kell egy rtg a fogaimról, no meg azt az egy szem tejfogam ki kell szedetni (nem tudom, hogy a másik, a mögötte lévő csontfog hogyan viszonyulnak egymáshoz) szóval jó sok időbe fog telni. fogkőeltávolítás, stb.
a harmadik kérdésem: azt a doki megmondja, hogy milyen fogkrémet ajánl, ha vérzik az ínyem? kérhetek tőle 'teljes csomagot', mármint részletesen elmondja, hogy mit mikor hogyan csináljak?
sajnos öröklötten nem valami jó elrendeződésűek a fogaim, de nem fájnak, csak egy jobb alsó hátsó, de azt gyökérkezeltetem.
szóval árakra, tanácsokra lennék kíváncsi, hogyan is kezdjem ezt, mert a dokit fel kell keresnem, konzultálnom kell vele, mielőtt belekezdek a látogatásába.
tb-re csinálnak szabályzót, ha igen, mennyiért?
hogyha valaki ki tud igazodni az összevisszaságomon, akkor le a kalappal, de azért remélem, hogy mindent leírtam, mégha ugráltam is a témák közt.
a válaszokat pedig előre is köszönöm.
:)
nagyon szeretném rendbe tetetni a fogaim, hogyha már iskolás koromban tojtak rám az orvosok. :)
és mégegy kérdés: nem ciki az, hogy ennyi idősen fogszabályzót kell feltetetni?
nem teljesen egyertelmu, hogy melyik fogakrol irsz es igy latatlanba eleg nehez megitelni, hogy valoban szukseged van fogszabira vagy "csak" esztetikai problemad van, ezert csak altalanossagban fogok irni a dologrol.
valoszinu korabban azert nem kaptal fogszabalyzot, mert a kisebb esztetikai hibakon tul, funkcionalisan nincs problema a harapasoddal. Amennyiben igy van, es csak az esztetikaval van problemad, en nem feltetlenul tanacsolom a fogszabalyozast. Fogszabalyozas soran nagy erok mozgatnak fogat, ami valamilyen szinten trauma, es sajnos van ra pelda, hogy a fog gyokere elkezd belulrol felszivodni es akkor azt is gyokerkezelni kell.
amugy a 130 ezer szerintem jo ar. tb tamogatassal csak 18 ev alatt csinalnak fogszabit
a jobb oldalsó szemfog. az tejfog, és mögötte 3-4 mm-rrel bentebb (vagyis közvetlen érintkezik a két fog, én legalábbis úgy érzem) már teljesen ki van nőve a csontfog is.
ja, és alul mindkét oldalsó metsző is ráfekszik 1 mm-nyire a középső metszőre.
nem tudom, a tejfogat miért nem voltak hajlandók kihúzni akkor, mikor még növésben volt a maradandó fog, mondjuk még most sem mozog, nem is fáj, csak egy kicsit feketés, ami esztétikailag zavar.
egyik orvos sem akarta kihúzni, a fogszabályzáson javasolták, de láttatlanba egymást szidta a két orvos.
hogyha most kihúzzák, szerintem kellene szabályzó, mert 'szépen' néznek majd ki a fogaim, ha az egyik bentebb van.
lehetséges, hogy ha eltávolítják a tejfogam, akkor a maradandó valamennyit mozdul majd előrébb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!