Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Mit tudnék utólag még ez...

Mit tudnék utólag még ez ellen tenni? (komoly fogkövesedés, fogsárgulás, nagyon ijesztő =[)

Figyelt kérdés

Ma vettem észre sajnos - én hülye, hogy előbb nem -, hogy az alsó fogsorom iszonyúan fogköves (olyan, mintha nagy lepledékek lennének ott, de leszedhetetlen), és olyan sárga kb. mintha cigiznék.

Persze nagyon elszégyeltem magam, mert ez nyílván amiatt van, hogy hónapok óta nem mosok fogat rendszeresen... ezen változtatni fogok már nyílván, de most már sajnos nagyon ijesztő a látvány. Pánikomban alig sikerült tűvel valamelyest lekaparjam a fogkövet, de a fogak sárgassága ellen már nem tudom, mit tehetnék. Nagyon ronda.

Valaki a korholással egyetemben tudna hasznos tanácsokat is adni, hogy hogy tudnám mielőbb normálisan fehérré tenni a fogaim, és levakarni valahogy a maradék fogkövet?!

<21F>

2015. febr. 18. 20:53
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

fogorvos.

profi fogkőtelenítője van :)

a saját körzetedben ingyenes.

2015. febr. 18. 20:55
 2/13 anonim ***** válasza:
fogorvos hamar megoldja a gondodat. A fogkövet leszedik úgy, hogy maga a fogzománc nem sérül meg, ellenben ha te szeded le, akkor sérülhet. A fog sárgaságával is tudna mit kezdeni. Tessék fogorvoshoz menni. SZTK-ban is megcsinálják ha nincs pénzed maszekra
2015. febr. 18. 20:57
 3/13 A kérdező kommentje:

Ahha. Azt hiszem a "körzeti fogorvos" egy új definíció lesz számomra. Meg kell akkor majd nézzem, hol van ilyen. =)

A fogkőtelenítő anyagiját azt velem fizetteti majd, vagy az is a TB-ből jön?

Amúgy meg mi a fenétől lesz egy fog ennyire levakarhatatlanul köves? Mi tapasztja rá?

És a sárgaság? Tudtommal egészséges életmódot élek, csak a fogmosások lettek elfelejtődve a nap végére (kb. 1 héten 6× :/)

2015. febr. 18. 21:03
 4/13 anonim ***** válasza:
A fogkő akkor is kialakul, ha rendesen mosod a fogad, ne hibáztasd magad emiatt, de azért a rendszeres fogmosás kell, mert szuvasodni fognak a fogaid, és az már gázabb. A fogkő leszedése egy fogorvosnak kb. öt percébe kerül, fájdalommentes, és ép marad a fogzománcod, ahogy előbb is írták, viszont ha magadnak csinálod, abból bajok lehetnek. Ha a fogkő az, ami sárga, azt ugye eltávolítják majd és kész, de ha már a fogzománcod is sárga, azt ki lehet fehéríteni, de többe kerül.
2015. febr. 18. 21:06
 5/13 anonim ***** válasza:
Nálunk a körzeti fogorvos sem ingyenes. Vigyél pénzt mindenképpen.
2015. febr. 18. 21:06
 6/13 anonim ***** válasza:

Ha körzetihez mész, akkor nem kell fizetned, bár nekem magándokim van, de ő sem kér érte semmit.

A fogkő lényegében vízkő.

2015. febr. 18. 21:08
 7/13 anonim ***** válasza:
A körzeti elvileg ingyen csinálja. Magánúton 12-16ezer, szóval ha kell is fizetned ennél nagyságrendekkel kevesebbe fog kerülni. Viszont mindenképp profi szakemberre bízd, nehogy kárt tegyél a fogaidban van az ínyedben. A leszedését pedig ne halogasd, minél tovább fogköves a fogad annál nagyobb eséllyel alakul ki fogágybetegség, csontpusztulás aminek következtében szép lassan pusztul a fogágy, emiatt a fogak kilazulnak, majd kiesnek idővel, ahogy ez a magyar lakosság körében igen jellemző már 40 éves kor környékén. Az elszíneződés pedig polírozással általában eltüntethető, ha csak felszíni. Ezt nem tudom, hogy csinálják-e TB alapon, de magánnál 4-5 ezer forint a só-polírozás.
2015. febr. 18. 21:09
 8/13 A kérdező kommentje:

Akkor látom, a fogkővel nem lesz nagy gond.

Viszont itt a sárgaság a fogzománcban van, és nagyon ótvar. Gőzöm sincs, hogy miért jött elő, most komolyan ennyire számít a napi 2 fogmosás?

Mert így az emberek kb. azt fogják látni, mintha láncdohányos lennék, pedig nem vagyok az. Épp elég csúfság az, hogy bár bő egy évtizedik járattak fogorvoshoz és viseltem minden elképzelhető fogszabályzót, olyan a fogsorom, mintha földről összekeresett csontdarabokból gányolta bele volna a számba egy félszaki :(

A sárgaság emellé nekem már túlontúl sok. Inkább fizetek érte 5000-et, ha valóban nem több.

2015. febr. 18. 21:17
 9/13 anonim ***** válasza:
Rendelője válogatja, hogy mennyi. Egyébként az, hogy Te úgy látod, hogy a zománc alatt van az még nem biztos, hogy úgy is van. Nézz meg egy fogorvos, az a tuti. Egyébként igen, ennyit számít a fogmosás. Ha nem mosod, akkor a lepedék, kajamaradék ott marad, elkezd bomlani, elszaporodnak a bacik és ilyen szuper kis dolgokat csinálnak, mint a fogkő, fogszuvasodás, különböző elszíneződések. Vigyázz rájuk.
2015. febr. 18. 21:22
 10/13 A kérdező kommentje:

"elszaporodnak a bacik és ilyen szuper kis dolgokat csinálnak"

Hogy sorvadnának el!!! >(

[gép előtt rondábban kötelező mondani]

2015. febr. 18. 21:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!