Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » HA esztétikai koronát kapok...

HA esztétikai koronát kapok (tehát nem sérült a fogam) kell előtte gyökér kezelni?

Figyelt kérdés
Csúnya nagyon az egyik fogam, erre kapok koronát. Kell gyökérkezelni?
2015. jan. 19. 18:17
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Bocs, de ez is tipikus ember gyengeség...nincs időm, most akarok mindent, lehetőleg minél gyorsabban, minél olcsóbban, minél kevesebb energiával. Ebből élnek meg olyan jól a csodálatos fogyasztó teák/tabletták kitalálói is, mert mindenki zéró energiát akar beleölni a fogyásába is, ugyan úgy, ahogy most Te is a fogaid rendbetételébe.

Több évnyi nemtörődömség (márpedig ha fogszabályoztatni kellett volna és Te nem tetted az annak minőségül) kamatostul nyújtja be a számlát. Nem lehet 1-2 kezelés alatt azt rendbe rakni amivel hosszú időn át nem törődtél.

Mi az, hogy a fogszabályozás annyi lenne, mint halottnak a csók? Hát az rakná helyre a dolgokat...

Az ismerősöd meg valószínűleg nem eleget hordta a retenciós fogszabit (más néven éjszakai), ugyanis az gátolja meg, hogy kezelés után visszavándoroljanak a fogak a helyükre. Ezt 2x annyi ideig kellene hordani, mint amíg a fogszabályzó fent volt. Vagy lehet tenni fix reatainert a fogak belső oldalára. Az fixen ott tartja.

De csinálj amit akarsz, a Te fogsorod végülis. Én csak segíteni próbáltam tényleg.

2015. jan. 20. 19:11
 12/16 A kérdező kommentje:

Na látod ez az, amit nem lehet neten keresztül megmondani! Ha valaki, akkor én ott voltam a fogorvosoknál, nem félévente, hanem havonta! És látod, itt jön be a genetika, mert amikor rendszeresen ellenőrizteted a fogad, és egyik napról a másikra csak úgy letörik (pedig nem vaskiflit eszem idehaza!), akkor ott hiába tisztogatod naphosszat a fogad, hiába mosod szájzuhannyal, szájvízzel, fogselyemmel meg amit akarsz, akkor is le fog törni.

Csak egy példa: régi jó barátomnak (60-hoz közeleg most), igen szegény gyerekkora volt. Nem volt pénz fogkefére, fogkrémre, egyszerűen az ujjával tisztította évekig, ezt nekem mesélte, személyesen, nem városi legenda. Nem fogod elhinni, hány foga hiányzik ma. (Megsúgom, egy sem, és tömése is alig van.) Mi ez, ha nem genetika? Sajnos nem egyformán vagyunk összerakva, és nem csak a szép szemünket és a formás lábainkat örököljük a szüleinktől, hanem a hibás géneket is, amik adott esetben rossz fogakat eredményeznek. Tehetsz te az ellen bármit, a vége úgysem lesz happy end.

Messze kanyarodtam, de talán érted a lényeget. Ha valaki, akkor én egyáltalán nem az a "hipergyors megoldást de azonnal" típus vagyok. Ezért is vettem most ezt nagyon magamra, mert nem ismersz - erről persze nem tehetsz. Nekem soha egyik dokim sem ajánlott fogszabályzót, valószínűleg azért mert nem segített volna (nem vonom kétségbe a döntésüket). Én elszánt lettem volna rá, de gondolom a formai okokból nem lett volna alkalmas rá a fogsorom. (Nem is túl egyenes, szóval nincs kétségem felőle.)

Van tehát olyan eset, amikor be kell áldozni valamit, hogy 10 évig ne legyen gondod egy foggal. Mit meg nem adnék érte...

2015. jan. 20. 19:22
 13/16 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező.

miket eszel, iszol egyébként? cukros ÉS cukormentes üdítők, energiaitalok tönkreteszik a fogat seperc alatt. kenyér, tésztafélék úgyszintén. hogy az édességről már ne is beszéljünk.

túl sok gyümölcs szintén megárt a zománcnak.

Jársz rendesen a napra? d-vitamin szintet kéne nézetned, ha csak úgy letörik a fogad.

pajzsmirigyed hogy van? a rosszul működő pajzsmirigy kivonhatja a kalciumot a fogakból, csontokból.

sokmindentől lehet ám gyenge a fog.

a genetika inkább csak hajlamosít, de nem dönt el mindent.

Ha zabpelyheket eszel reggelire, stb.

azzal beteszel nagyon a fogaidnak, pedig azt hiszed, tettél valamit az egészségedért.

A fogmosás egy dolog, de nagyon nem helyettesíti a megfelelő táplálkozást.

ráadásul rendszeresen kemény dolgokat kell rágni, mert attól erősödik a fog.

nagyon sokmindenre oda kell figyelni, és nem csak a fogorvos látogatására/fogtisztításra.

2015. jan. 20. 19:36
 14/16 A kérdező kommentje:
Látod, ezzel egyet értek! Amit eszünk, az biztosan benne van a dologban! Gyerekkoromban nem álltam túl jól ilyen téren, és ezt elismerem, hogy biztosan benne van a mai gyenge állapotban!
2015. jan. 20. 19:53
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

A bajok ott kezdődnek, hogy sokan nem tudnak fogat mosni. Azt hiszik, hogy tudnak, de igazából az emberek 90%-a nem tud. Ráadásul ezek szerint Te fogszabályozásra szorulnál, tehát feltételezem, hogy a nem szabályosan álló fogaid nem tudod normálisan megmosni. Lehet, hogy Te azt hiszed, de 99%, hogy nem.

A fogkeféd milyen? Normál, puha, vagy extra puha? Ha nem extra puha, akkor totál tévedésben vagy. A fogmosás technikája sem mindegy, ínytől kifelé kell sepregetni, nem körkörös meg össze-vissza sikáló mozdulatokkal. Sepregetni kell egy irányba és ezt baromira nem így csinálja senki.

Az én családom is elkönyvelte, hogy "genetika" az egész, anyukámnak 40 éves korára már full kivehető protézise volt, apukámnak is több füle van, mint foga és én is ezen az úton voltam egészen addig, amíg rá nem jöttem, hogy ez így nincs rendjén és kezembe nem vettem a dolgot. Azóta - 8 éve - minimálisan sem romlottak a fogaim. Pedig nekem is úgy volt, hogy ahogy jöttek ki a csontfogaim porladtak szét egy szimpla rágótól is, mint a kréta...

Azért vagyok ilyen vehemens ebben a témában, mert én tudom, hogy HÜLYESÉG. Persze azt aláírom, hogy nem minden embernek egyforma a génállománya (itt jön be amit mondtál, hogy van akinek zéró széjhigiéniával sem romlanak a fogai), így a csontanyagunk sem, de mindenki tud alkalmazkodni ahhoz, amit a szüleitől kapott "ajándékba". Ha nekem sikerült, akkor bárkinek menne. Pedig rengeteg szénhidrátot és fehérjét fogyasztok, mivel hobbi testépítő is vagyok, mégsem rohadnak ki a fogaim.

Ha eddig egyik fogorvosod sem ajánlotta a fogszabályzót annak nyilván megvan az oka, például, hogy nem fogszabályzó szakorvosok. Ez egy külön szakosodás, nem mindegyik fogorvos ért hozzá és ez így is van rendjén. De ettől függetlenül minden(!!!) fogsort lehet fogszabályozni. A múltamból adódóan sajnos nekem is csak 25 fogam van amiből 6 tömött, felső túlharapásom van, fogtorlódásom és a kezelés végén mégis 1, rosszabb esetben 2 fogpótlást kell csak csinálnom. Ügyesek ám a fogszabályzó szakorvosok, néha 1-1 foghiány még hasznos is lehet.

Persze a döntés a Te kezedben van, de én nem azt az utat választanám semmiképp amire Te készülsz rálépni.

Ettől függetlenül kívánom, hogy elégedett légy az eredménnyel és ne bánd meg!

2015. jan. 20. 21:25
 16/16 A kérdező kommentje:

Látod, sok mindenben egyet értünk! :)

Egyébként én már rég óta extra soft fogkefét használok (az esik jól, valahogy ezt tapasztaltam az évek során). Ennek nagyon örülök, hogy egy ilyen tapasztalt, illetve a témában jártas embertől hallom ezt, mert sokszor elbizonytalanodtam, hisz mindenhol a medium vagy a hard-ot javasolják. Na nekem az nagyon nem esett jól, meg őszintén, a többi koronát féltem is azzal "dörzsölgetni".

Az a baj, hogy az első doki, akihez jártam, foglalkozott fogszabályzóval, sok gyerek is járt hozzá, de nálam ezt egyszer sem említette, kiskoromtól ő kezelt, láthatta, milyen irányba haladnak a dolgok. Kár, hogy akkoriban nem foglalkoztam vele (persze gyerekként ki teszi, őszintén?). Ez már így alakult. Nekem nem hiányzik sok fogam (konkrétan 1), de nagyon sok a tömött, és az a baj, hogy a tömés marad, de a fogak porladnak ki.

Természetesen ez az egészséges fogkra koronát dolog nem jellemző, és csak egy esetben kell meglépnem, a többinél egyáltalán nem szempont - de itt elöl ez nagyon látszik, és nagyon zavar. Bár ne szenvedtem volna ennyi évet, akkor már lehetne egy jobb fogsorom az általad említett szabályzással!

2015. jan. 20. 21:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!