Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » HA esztétikai koronát kapok...

HA esztétikai koronát kapok (tehát nem sérült a fogam) kell előtte gyökér kezelni?

Figyelt kérdés
Csúnya nagyon az egyik fogam, erre kapok koronát. Kell gyökérkezelni?
2015. jan. 19. 18:17
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

mi az, hogy csúnya?

lecsiszoltatod, gyökérkezelteted az egészséges fogadat?

ha már mindenáron valamit akarsz vele kezdeni, vannak porcelán héjak is. azzal kevesebb kárt okozol.

2015. jan. 19. 18:19
 2/16 A kérdező kommentje:

Nem 1 évre szeretnék tervezni :)

"Sajnos azonban a porcelán héj nem minden esetben készíthető, mert ugyan nagyon esztétikus, de ugyanakkor jóval sérülékenyebb a koronáknál."

De egyébként is, nagyon csúnya, és nem lenne megoldható ilyennel szerintem, mert kiáll, meg más a dőlése. Sajnos :(

2015. jan. 19. 19:30
 3/16 A kérdező kommentje:
Tudom, ma mindenre ráfogják, hogy csúnya, ami igazából nem is látszik, vagy csak nem vakító fehér. Nekem sajnos ennél jóval többről van szó, rosszak a fogaim, és ez a 2 igencsak elöl van, és nagyon kiállnak. Nem merek mosolyogni, pedig alapvetően egy vidám ember vagyok. Szóval valamit muszáj kezdeni velük :(
2015. jan. 19. 19:31
 4/16 A kérdező kommentje:
Bocs, félreérthetően fogalmaztam: nem rosszak a fogaim, hanem rossz "anyagból vannak", tehát a porcelán héj nem védi annyira őket hosszabb távon, mint a korona.
2015. jan. 19. 19:38
 5/16 anonim ***** válasza:

hmm de ha kiáll, akkor inkább szabályozásra van szüksége, nem?

azt mondod, nem sérült a fog.

lecsiszolni egy egészséges fogat tiszta őrület.

a korona alá, akárhogy is, de bemennek a bacik.

örökös szájszag lesz egy idő után.

ez csak egy dolog.

de a szervezeted egyensúlyát bontod meg tök fölöslegesen.

idegen anyag a szájba: csak árt.

kárt okozol, mert valamit szétszedsz fölöslegesen.

ezeket nagyon de nagyon gondold át.

ha még gyökérkezelni is akarják, akkor az egy tökéletes öngól.

2015. jan. 19. 19:54
 6/16 A kérdező kommentje:
és cserébe örök életemben mosolyogjak csukott szájjal? valamit valamiért. 2 fog közül az egyik egészséges csak, a másik tömött, gyökérkezelt. mindkettő csúnya, nagyon elöl van, és szabályozni nem lehet (30 éves leszek lassan). van már koronám, semmi baja, nem büdös.
2015. jan. 19. 20:45
 7/16 anonim ***** válasza:
57%

Borzalmas nagy tévedésben vagy több fronton is.

Először is: fogat szabályozni addig lehet amíg van fog a szájban. Minden egyéb városi legenda (fogak kihullása, stb) butaság. Nekem most 26 évesen lesz fogszabim. A felnőttkori fogszabályozás annyiban másabb, mint a gyermekkori, hogy már az állkapcsok formáján és méretén nem lehet alakítani, mert befejeződött a csontosodás. Így ha harapási rendellenesség van, akkor azt műtéttel és/vagy foghúzással lehet csak korrigálni sajnos.

Koronánál mindenképp gyökérkezelni kell a fogat, hiszen becsiszolják az egész koronát a fogbéllel együtt, ami ugye az érző idegeket tartalmazza. Ha ez szabadon lenne és annak a megmaradt, gyökrében lévő részére kapnád a koronát akkor nagyjából 0/24-ben ordítanál a fájdalomtól. Tehát kérdésedre válaszolva igen, kell előtte gyökérkezelni.

Olyan nincs, hogy a fogaid rossz anyagból vannak. Ha szuvasak, akkor azt kezelni kell, majd a porcelánhéj pedig bevonja, védi.

Sokan takaróznak itt is a genetikával, csak úgy, mint az elhízásnál, de mint mindenben, itt is lehet alkalmazkodni a szülőktől örökölt tulajdonságokon, elsősorban a - szintén szülőktől tanult - szokások megváltoztatásán. Sokan például azt hiszik csak, hogy helyesen mosnak fogat, közben pedig baromira nem, és az emberek többsége rossz fogkefét használ. Majd pedig panaszkodnak, hogy romlanak a fogaim, pedig mosom, fránya genetika. Ezt csak így zárójelbe.

A harmadik szempont, hogy ha egy ferdén álló fogat becsiszoltatnál, hogy koronával igazítsd ki az állását (ami alapból egy őrület), az megint nem hosszútávú megoldás, mert harapásnál a foggyökérre olyan nyíróerők hatnak amiatt, hogy nincs egy vonalban a korona állásával, hogy pár év alatt felszívódik a gyökér és szépen kimozog, majd kiesik a fogad.

Tudom, hogy alapvető emberi tulajdonság, hogy minél gyorsabban minél jobb eredményt akarunk elérni, de ennek mindig ára van és itt most nem az anyagi vonzatára gondolok elsősorban.

Remélem nem veszed támadásnak amit írtam, csak fel szeretnélek világosítani, hogy elég rosszul gondolod ezeket a dolgokat.

Sokkal jobban járnál, ha elmennél egy konzultációra egy fogorvoshoz, egyből tisztába kerülnél a lehetőségeiddel.

2015. jan. 20. 13:16
 8/16 anonim ***** válasza:

az a baj, hogy nagyon sok a pénzéhes fogorvos, és rá fogja mondani, hogy igen, kell a korona.

akkor is, ha máshogy meg lehetne oldani.

mivel ha szabályoztatod a fogadat, máshoz mennél, a koronából meg ő húzza a pénzt.

az embernek tudnia kell, hogy mit akar, hogy a fog érték, minden egyes fog érték, akkor is, ha tömött, ha ferde, menteni kell, amíg lehet.

2015. jan. 20. 16:22
 9/16 A kérdező kommentje:
Két fogorvosnál jártam, mind a kettő koronát javasolt...
2015. jan. 20. 17:41
 10/16 A kérdező kommentje:
Ha látnátok a fogsorom, lehet ti is kapásból azt mondanátok, hogy bármit, csak gyorsan, mert a szabályozás annyi lenne, mint halottnak a csók. Ismerősömnek 2 évig volt, fél évre rá, hogy elhagyta, visszaállt, sőt annyira meggyengült, hogy koronát kapott rá. Nekem nincs 2 évem ilyen szenvedésre.
2015. jan. 20. 17:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!