Miert felnek az emberek a fogaszati beavatkozasoktol, mikor semmit sem lehet beloluk erezni a fajdalomcsillapitastol?
Esetleg valami korabbi rossz emlek. Az orvosi rendelő szaga. Szimplán a környezet. Az orvosokol is felhet. Na meg azert a furo es társainak a hangja se a legkellemesebb. Es fajni is fájhat, hiaba az érzéstelenítő.
Nem a fájdalomtól felnek. Barmi oka lehet.
1. Mert nem mindig kínálják meg az embert érzéstelenítővel akkor sem, amikor esetleg kellene. (Két ilyen "élményem" is van, két különböző fogdokitól, az egyik gyerekként, a másik meg egy gyökérkezelés első alkalmáról. Nem esett jól egyik sem, de felnőttként azóta tudok hatékonyan érdekérvényesíteni!)
2. Nekem sokszor nem is magukkal a beavatkozásokkal volt gondom, hanem a lekezelő, flegma stílussal, a kioktatással, a számonkéréssel. Szintén legtöbbször gyerekként, és azóta ezt is tudnám hárítani a mai fejemmel, de ha gyerekként elvisznek valahova, mert muszáj, kiszolgáltatott vagy és beszól a doki (anyád meg nem szól vissza, mert hát ő a körzetis fogorvos), akkor ilyen helyre legközelebb már nem mész szívesen.
3. Régebben nem volt akkora divat addig menteni a fogat, amíg lehet, illetőleg én ipari mennyiségű rémtörténetet hallottam, véletlenül kihúzott egészséges fogakról. Nem egyet. Ok, azóta rengeteget fejlődött a fogászati diagnosztika és a jelenlegi fogdokim negyedórákat képes vacakolni azzal, hogy tutira azzal a fogammal van-e a gond, amit én gondolok.
4. A fent említett sérelmek nagyon mélyen el tudnak ám ágyazódni az emberbe. Hiába van jó fogorvosom, aki emberileg és szakmailag korrekt, akitől tudom, mire számítsak, akivel megértjük egymást, a mai napig rettegve megyek el minden egyes alkalommal. És azért tudtam ilyen sokrétűen válaszolni a kérdésedre, mert én is rengeteget gondolkodom azon, hogy ha racionálisan tisztában vagyok azzal, hogy minden rendben lesz, miért érzem még mindig a szorongás minden tünetét egy-egy fogorvosi kezelés előtt.
Akkor én rendkívül szerencsés voltam, mert mindkét gyerekfogorvosom (akik szűrtek minket) nagyon rendes volt, és szépen is dolgoztak. Most sincs másképp, simán a körzetihez járok, tb támogatottra, és szépen rendbe van téve a fogam. Mostantól jobban megbecsülöm.
Bár az is igaz, hogy anno simán bevállaltam a fogorvos tanoncok gyakorlását is pl. gyökérkezelésnél, és nem csapkodtam magamat a földhöz, hogy háromszor annyi ideig tartott és fájt.
Nekem fogszabályzó miatt kellett kihúzni 2 fogam, minden szépnek és jónak tűnt, szép rendelő, semmi szag, kedves doktor...Mosolyogva leültem, kaptam érzéstelenítőt negyed óra múlva nekilát a húzásnak, de fáj ad még kettőt. Ezután csorgó nyállal, de rendületlenül tűrtem, ahogy fél órán át feszegette, csavarta, próbálta törni a fogat, de nem jött ki (anya közben rosszul lett és kimenekült) végül választhattam, hogy hazamegyek félig kirángatott foggal vagy megpróbálják kitépni...
1 hét múlva ugyanez a másikkal. :'(
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!