Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Mitől van az hogy valakinek...

Mitől van az hogy valakinek kicsi vagy nagy foga van?

Figyelt kérdés
Van olyan akinek nagyon kicsik a fogai valakinek pedig nagyon nagy és van az a közepes változat is de az ritkább. Mitől függ hogy valakinek kicsi vagy nagy fogai lesznek? Mikor és hogyan dől el ez? Sőt valakinek vannak a fogai között helyek is, hézagok. Illetve van olyan ismerősöm akinek a fogán van fehérebb folt az miért van?

#fogak #fog #Kicsifog #Nagyfog
tegnapelőtt 21:03
 1/8 anonim ***** válasza:
93%
Genetika...
tegnapelőtt 21:09
 2/8 anonim ***** válasza:
83%
Miért van az, hogy valaki 150 cm, más meg 210, de vannak 180 koruliek is? Valakinek kek a szeme, másnak zöld, valakinek atmenet? Hogyhogy valakinek szőke a haja, de valakinek megvfekete vagy barna? Ja, es kepzeld, a novemvermnek gondor, nekek meg egyenes....
tegnap 07:20
 3/8 A kérdező kommentje:
Értelmes válaszokat várok
tegnap 13:47
 4/8 anonim ***** válasza:
Azokat kaptál pistike.
tegnap 13:50
 5/8 anonim ***** válasza:

Hát jó, akkor bővebben:

A fogak méretét és formáját elsősorban a genetikailag kódolt információk határozzák meg. A fejlődő fogcsírák differenciálódása során a mesenchymális sejtek és az epitheliális sejtek közötti interakciók irányítják a fog méretének és alakjának kialakulását. Ez a folyamat a homeobox-gének (pl. MSX1, PAX9) szabályozása alatt áll, amely a fogak morfogenezisében alapvető szerepet játszik. Örökletes tényezők határozzák meg azt is, hogy a fogak között lesznek-e hézagok (diastema) vagy sem.A fogak mérete és elhelyezkedése nem csupán genetikai, hanem epigenetikai és környezeti hatások függvénye is. Az epigenetikai szabályozás, mint például a DNS-metiláció és a hisztonmódosítások, befolyásolják a fogfejlődésben részt vett vevő gének aktivitását. Az olyan gének, mint az MSX1 , PAX9 , és FGF (fibroblaszt növekedési faktorok), kritikus szerepet játszanak a fogak morfogenezisében. Az epigenetikai változások befolyásolhatják, hogy a környezeti tényezők, például az táplálkozás vagy a hormonális változások, befolyásolják a fogak kialakulását.A fogak mérete és elhelyezkedése már a magzati fejlődés során elkezdődően dől el. A fogcsírák a terhesség 6. hetétől kezdve alakulnak ki, és a fogak végső mérete a koronális befejezéssel válik egyértelművé.

Zománchibák és foltok oka kb. ezer okból lehet. Pl. hipoplázia (a fogzománc alulfejlődése, amit genetikai tényezők vagy fejlődési rendellenességek okozhatnak),

hipomineralizáció: amikor fogzománcban található ásványi anyagok mennyisége miatt alakulnam ki fehérebb foltok, például betegség vagy stressz hatására.

Fluorózis: gyermekkorban túlzott fluoridbevitel miatt.

Vagy elégtelen kalcium- vagy D-vitaminbevitel is a fogak nem megfelelő fejlődését okozhatja. A D-vitamin szabályozza az oszteoblastok (csontképző sejtek) és a zománcot termelő ameloblastok működését, amelyek a fogak méretére és minőségére is hatással vannak. Et cetera, et cetera...

tegnap 15:02
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm 5-os az értelmes válaszodat egy zöld pacsival jutalmaztam a többiek válaszával ellentétben 😊🙏
tegnap 15:23
 7/8 anonim ***** válasza:
5-ös vagyok, én voltam a második is, szerintem az első és második válasz is értelmes. Nem hiszem, hogy előrébb vagy az ötös valaszommal, mert kirakadott dolgok és az igazan reszletes magyarázatnak csak minimális hanyada, de ha boldogga tett, örülök neki. :D
tegnap 17:05
 8/8 A kérdező kommentje:
Engem tényleg érdekel ez a téma és szerintem semmi gáz nincs benne de a zománchiba, foltokról tényleg nem hallottam szóval az tényleg jó jött de azért előtte lévőbe is írtál érdekes kivehető válaszokat
tegnap 17:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!