Mekkora fájdalommal járna rendbe hozni a fogaimat?
húha. mitől lettek ilyen rosszak a fogaid?
nekem a jobb alsó 5-ös volt hasonlóan letörve mint a te alsóid, aztán egyre jobban letört, ezért ki kellett húzni. semmit nem éreztem, utána fájt kb 2 napig, de kaptam rá flectort.
Az állatok sem mennek fogorvoshoz sőt még csak fogmosásra sincs szükségük, egészen addig amíg a gazdi rá nem szoktatja a házikosztra. A pépes ételek, a cukros italok iszonyúan pusztítóak a fogakra nézve. Csak példaként: a négyévesek tejfogai már egy pohár tea után (fogmosás nélkül) is a kezdődő fogszuvasodás jeleit mutatják. Bár a maradó fogak ellenállóbbak, de attól még vigyázni kell rájuk.
A másik dolog ami növeli a szuvasodás esélyét az embereknél, az a rágás hiánya. A rágás ugyanis természetes módon tisztítja a fogakat, azonban mi hajlamosak vagyunk olyan ételeket fogyasztani, amiket elég csak a szájba venni és lenyelni. Ehhez hozzájön a stressz, ahol vagy nincs idő az evésre vagy már kényszeresen sietünk. Sokan pedig legyintenek az egészséges életmódra (táplálkozás, sport, higiénia!) vagy csak akkor veszik elő, amikor már szükség van rá.
Ide tartozik a fogmosás is. Az emberek többsége megelégszik a napi egyszeri (vagy még ennél is ritkább) fogmosással egy olyan fogkefével amit már évek óta használ és olyan fogkrémmel, amiről fogalma sincs hogy mire jó (csak az íze legyen jó és kész). Hol van ebben a higiénia? Sehol.
Az alapos fogmosáshoz a következő dolgok kellenek: félévente kontroll a fogorvosnál (szükség esetén fogkő leszedéssel), naponta legalább 2x5 perc, három hónapnál nem régebbi kézi vagy elektromos fogkefe, fogkrém a korunknak és vele megelőzendő célnak megfelelően kiválasztva (saverózió ellen, ínyproblémák ellen, fogpótlás viselése esetén, szuvasodás ellen - azok a legjobbak, amik egyszerre csak egy problémára koncentrálnak), fogselyem és antibakteriális szájvíz. Az utóbbi kettő elképesztően fontos, olyannyira, hogy ha használtad volna őket, akkor a rossz fogmosási szokások ellenére is épek maradhattak volna a fogaid.
https://www.youtube.com/watch?v=fe4qy8BKCLw - videó a helyes fogmosásról.
Meg tudom érteni, hogy nem akarsz fogszabályzót, de sajnos a te esetedben ez már nem apelláta. Az a bedőlt szemfog elég kockázatos helyzetben van: vagy el kell távolítani vagy be kell húzni a helyére, különben el fog szuvasodni (alapos fogmosás ide vagy oda). Azon a szűk helyen úgy meg tudnak tapadni a baktériumok, hogy nem fogod tudni tisztítani, sem a szemfogat, sem a mellette lévőket. A rá ható rossz irányú nyomás még a fogágybetegség lehetőségét is felveti. A hatosok hiányzó koronája miatt is elég nagy baj van: alátámasztás nélkül ugyanis a szomszédos fogak be fognak dőlni, az ellentétes állcsonton lévő fog pedig kiemelkedik, akár meg is lazulhat. Szóval vagy kihúzatod a hatosokat (fogorvosnak szó szerint bányászni kellene, szájsebész viszont fájdalom nélkül a hozzávaló eszközeivel szakszerűen és gyorsan kifordítja őket) és fogpótlást csináltatsz a szomszédos fogak lecsiszolásával vagy fogszabályzásra mész. Őszintén szólva a fogpótlás a lecsiszolás miatt fájdalmasabb lenne, mint a fogszabályzó, ami csak pár napig kényelmetlen. Ráadásul a műfoggal mindig problémák vannak: lehúzódhat az íny és érzékennyé válik a tartófog, elszíneződik, drága és nem túl tartós.
#13-as:
ez mind szép és jó, de én is kb 2-3x mosom a fogaim elektromos fogkefével, minden fogat külön, legalább 3 percig szájvizet is használok, és még így is ínygyulladásom van, meg mennek tönkre a fogaim, pedig nem cigizek, nem iszok colát, meg semmi ilyen károsabb szenvedélyem nincs. ja meg a fogorvos is mondja hogy mossam jobban, de basszus, hova mossam már ennél jobban?
Jó elolvastam a hosszú szövegedet is. Nem megyek fogorvoshoz...
Köszi azért hogy ilyen részletesen leírtad a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!