Mekkora fájdalommal járna rendbe hozni a fogaimat?
A jobb alsó hetest (leghátsó) még be lehetne tömni, a bal hetesre pedig egy barázdazárás ráférne (mielőtt még elkezdene szuvasodni.
Amikre már nem lehet építkezni, az a két oldali hatosok (utolsó előtti fogak). Szájsebészeti úton érzéstelenítés mellett el kell őket távolítani. Tudom hogy ez így ijesztően hangzik, de jól elzsibbasztva maximum csak recsegést-ropogást és kaparászást érezhetsz. Már csak azért is lenne jó eltávolítani őket, mert ha a csonthártyád (és később a csontod) begyullad, az pokolian fájdalmas lesz és az arcod is feldagadhat.
Egy panoráma röntgen mindenképp kellene, hogy kiderüljön mi a helyzet a bal oldali ötösöddel, illetve hogy lesznek-e bölcsességfogaid. Nem látszik tisztán, de nekem úgy tűnik, hogy csak a hatosod maradványai vannak ott és mellette már a négyes van. Egy röntgenből kiderülne, ha esetleg hiányzik a csírája.
Végül egy fogszabályzós orvossal is kellene konzultálni. Miután el lettek távolítva a hatosok, a helyük nem maradhat üresen - fogszabályzással meg lehetne oldani és akkor az a befelé álló szemfogat is rendezni lehetne.
Egyébként úgy látom felül is lenne mit csinálni.
Elsőnek mindenképpen a fogkövet kellene leszedni, majd jöhetnek a tömések és a barázdazárás. Ezeket akár egy ülésben is meg lehetne csinálni: a fogkő levétel és a barázdazárás abszolút fájdalommentes, a töméshez pedig bár érzéstelenítés szükséges, de utána már nem vészes (max a rezgést érezheted).
Következőnek lehetne a röntgen felvétel és a szájsebészet. Egy sima fogászati rendelőben nincs megfelelő felszereltség, hogy ezeket a fogakat eltávolítsák.
A fogszabályzást csak akkor lehet elkezdeni ha már minden fog rendben van és nincs szuvasodás és a sebek beforrtak. Neked mindenképpen rögzített készülék kell, amihez először levesznek egy mintát és csinálnak egy speciális röntgenfelvételt (teleröntgen). Ezekre azért van szükség, hogy legyen egy minta a kiindulási helyzetről. Ha levették a rögzítettet, akkor kapsz egy kivehető éjszakait is, amit kulcsfontosságú hogy becsületesen az orvos utasításai szerint hord, különben visszarendeződhetnek a fogaid.
Szedd össze a bátorságodat és sok sikert! Meglátod, az eredmény megéri majd a fáradtságot! Addig is fogkrémnek ajánlanám a saverózió elleni lila elmexet vagy a sensodyne pronamelt (a fogaid egy kissé erodáltak). Használj rendszeresen fogselymet és antibakteriális szájvizet is (corsodyl, listerine) és legalább napi 2x moss fogat. Fogkefét is jó ha cserélsz, mert a 3 hónapnál régebbi nem tud rendesen tisztítani.
Semekkora fájdalommal. Nekem egész durva állkapocsműtétet csináltak egy hete, mert volt régről egy betört gyökerem és semmit sem éreztem, csak tompa nyomkodást. A fájdalomtól ne félj, mert nem fogsz érezni semmit tényleg. Ha éles fájdalmat érzel, akkor szólni kell és várnak még és/vagy adnak még érzéstelenítőt, mert az éles fájdalom nem elfogadott, ha be vagy érzéstelenítve.
Viszont én mielőbb megnézetném, mert az alsó/elülső fogíved alatt az ínyeden az a dudor nem valami szimpi, nehogy szájüregi daganat legyen. Az ilyen - bocsánat - elhanyagolt fogazatnál fokozottan fennáll a kockázata.
A várható dolgok a kép alapján amúgy:
- minimum 2 foggyökér eltávolítás luxatorral (gyökéremelő) és pár tömés, fogszabályzás, fogkőeltávolítás. Pótlások megoldhatóak híddal amíg nincs 2 vagy annál több hiány egymás mellett. Utána implantátumok és/vagy híd. Ha a leghátsó fogak menthetőek akkor szerencséd van és lehet hidat építeni rájuk. Esetleg még 1-2 gyökérkezelésre számíthatsz, ezt kép alapján nem lehet tudni, hogy milyen állapotban van a szuvas fogaidban a fogbél, de azért készülj fel rá (nem mintha az fájdalmas lenne, csak hogy ne lepődj meg).
Szerintem egyébként egy 6-8 alkalom alatt rendbe tudnák már hozni a dolgot, ha az egymás mellett lévő fogakat egyszerre csinálják (érzéstelenítés szempontjából is praktikus).
Köszönöm, jó hosszú válaszokat írtatok.
Fogszabályzót semmiképp sem szeretnék és szájsebészetre sem menni. Amit a sima fogorvos meg tud csinálni, azt csinálja meg, a többi meg maradhat. Ilyet lehet?
#2: Milyen dudorra gondolsz? :O
Közben rájöttem én is, hogy az egy iszonyatosan rosszul nőtt szemfog...
Amúgy elképzelhető, hogy kérhetsz ilyet, de nem ajánlanám...a berohadt, beszuvasodott gyökerek alján tályogok/ciszták/tasakok alakulnak ki, mivel ott már a bacik lejutottak a gyökéren át a csontba, így az ott egy állandó gyulladás forrás, ami időnként tisztul kisebb-nagyobb mértékben, természetesen a véráramba. Ennek következménye lehet a teljesen véletlenszerűen kialakuló ízületi fájdalom, pattanásos bőr, hajhullás, látszólag ok nélküli gyulladások (mandula, petefészek, férfiaknál here), szélsőséges esetben agyhártya és ami még rosszabb, szívbelhártya gyulladás. Ez utóbbiba halt bele majdnem az általam nem annyira kedvelt Schobert Norbi is. Ha nem hiszed, nézz utána. Az esztétikán és a kellemetlen leheleten kívül elég nagy egészségügyi rizikótényező azokat bent hagyni a szádban. Arról nem is beszélve, hogy lokálisan is pusztítja a körülötte lévő csontállományt, amivel alaposan megdrágítod és megnehezíted az esetleges későbbi fogpótlásokat.
Tudom, hogy kellemetlen belegondolni ezekbe, de a probléma magától nem oldódik meg és a halogatott gondok később kamatostul benyújtják a számlát.
Értem, de akkor is rosszabbnak hangzik a szájsebész mint a fogorvos :)
Ott is van néhány lyukas de csak kicsi lyukak vannak :)
Rengeteg embernek van ilyen gondja. Egy részük nem tud róla, másik része tud, de leszarja, de egyik csoport sem köti az orrodra, mert ezt normális ember szégyelli.
Az emberek elhízottak, rosszak a fogaik - többek között - ízületi bajaik vannak, azt se tudják mitől van nagyobb bajuk...Nem véletlen volt a 20. század elején 47 év még az átlag életkor, ebben nem csak az akkor még gyógyíthatatlan betegségek, hanem az elhanyagolt fogazat miatti szövődmények is szép részt tettek ki. A szájüregi daganatok pedig ma is az egyik leggyakoribb daganatok közé tartoznak Magyarországon.
Nyilván olyan választ szerettél volna kapni, hogy "jajj, hát akkor csak csináltasd meg azt amelyik szimpi, az is jó lesz!". Nekem nem probléma. Ha számodra természetes, hogy szuvas, rohadó fogak vannak a szádban amivel több fronton veszélyezteted az egészséged (később a gyermekedét is) és riogatod a szájszagoddal a környezeted, akkor oké. Aztán ne legyél majd lelkileg nyomorék amiatt, ha 40 évesen műfogsort kell hordanod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!