Mitől fájhat ennyire a fogam?
A Dalacin antibiotikum, azt naponta 4-szer kell szedni 6 napig. (Ha az orvos máshogy nem rendeli). Akkor is, ha időközben elmúlik a fájdalom. Nem hiszem, hogy az Algopyrin használt a fogadnak, szerintem a jegeléstől lett jobb.
Ha budapesti vagy, tudnék ajánlani 2 magánorvost (az egyik a Délinél, a másik a Csillaghegyen van). Biztos nekik is hosszú a várólistájuk, de sürgősséggel szerintem az egyik tudna fogadni.
(Amikor én jártam így, gyökérkezelés lett a vége egy rossz tömés miatt.)
Ne várj két hetet, menj a körzetishez (ilyen esetben azonnal fogadnia kell) vagy keresd fel a legközelebbi fogászati ügyeletet. Valószínűleg begyulladt a fogbeled. Ez a folyamat úgy történik, hogy először hidegre, majd melegre lesz érzékeny a fogad és erős fogfájás kíséri (először csak esténként, majd egész nap több fogra is kisugározva fáj). Végül a fogbél felmondja a szolgálatot és elhal, tehát a fájdalom egy időre megszűnik, egészen addig amíg a gyulladás el nem éri a további szöveteket (gyökérhártya, csonthártya...). Közben előfordulhat hogy a megrekedt genny a fog belsejében "kiemeli" a fogat, amitől az ráharapásra is érzékeny lehet (ilyenkor már elhalt a fogbél), vagy a gyökércsúcson próbál távozni és így egy gennyzacskót hoz létre a nyálkahártya és az állcsont között.
Amit tenni lehet ilyen esetben, az az azonnali gyulladáscsökkentés, majd a góc eltávolítása gyökérkezeléssel, szájsebészeti gyökércsúcs resectióval vagy a foghúzással. A gyógyszerek, fájdalomcsillapítók csak a tüneteket kezelik és csak időlegesen. Amíg a probléma oka jelen van (a góc), addig a tünetek is jelentkezni fognak egyre hevesebben. A Dalacin egy antibiotikum, amit a fogorvos kúraként szokott felírni és mindig addig kell szedni, amíg a dobozban van (napi 3x1). A szedése mellett tilos a tej és tejtermékek fogyasztása, ill. a túlzott napozás. A helyedben én azt nem szedném be, amit egy ismerőstől kaptál, mert ki tudja mióta van nála és hogy az ő esetében milyen koncentrációban írta fel az orvos. Jobb ha magad mész el a fogászatra feliratni és ott cataflamot is kapnál fájdalomcsillapításra.
Tényleg felesleges várnod 2 hetet. A maszek fogorvost nem érdekli a fogmegtartás, arra hajt hogy kiszedhesse azt a fogat és betegyen egy jó drága fogpótlást. Ez idő alatt az ügyeleten seperc alatt felírják a gyógyszert, ha kell elkezdik a gyökérkezelést és tesznek bele gyógytömést, a többit pedig szépen befejezi a körzetis fogorvos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!