Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Ezt is amalgámmal tömi? Hozzá...

Ezt is amalgámmal tömi? Hozzá lehet szokni?

Figyelt kérdés

Elől van egy kis örlő fogam, amin nincs lyuk, csak a két-három barázda rajta barna. Be fogja tömni a fogorvos? Ha igen, amalgámmal tömi? Az asszisztens azt mondta, hogy a fehérért mindenképpen fizetni kell... Az OEP viszont azt írta nekem, hogy valójában semmilyen indokkal sem kérhetnek pénzt a fehér tömésért sem, de mindegy...

És ti hogy szoktatok hozzá az amalgámhoz? Nekem eléggé nem tetszik, de a fehér tömésről azt olvastam, hogy - főleg az SZTK-s - nem nagyon tartós és az újra-újratömés roncsolja a fogat. (Van még egy-két lyukas fogam, azokat mindenképp tömni kell.)

2014. júl. 23. 20:41
 1/8 anonim ***** válasza:
Nekem szerencsére már egy darab amalgámom sincsen, ami volt, azt is mind kicseréltettem, mert nem tartom egészségesnek. Mondjuk én magánklinikán voltam, nem SZTK-n. A fogaim és a tömések is köszönik szépen, jól vannak, úgy 2008 óta, akkortájt cseréltettem le a meglévő amalgámokat. Szóval nekem semmi negatív tapasztalatom nincs a fehér töméssel.
2014. júl. 23. 21:37
 2/8 anonim ***** válasza:

Az elszíneződött barázdát nem fogja betömni, csak

majd akkor, ha már "igazi" lyuk lesz rajta -

2014. júl. 23. 21:47
 3/8 anonim ***** válasza:

Hátsó fogba megfelel az amalgám is (nem látja senki)

Állítólag valamivel tartósabb, mint a fogszínű tömés

2014. júl. 23. 21:48
 4/8 Tegy. ***** válasza:

A fehérért sem kérhetnek pénzt.

Ne engedd, hogy amalgámmal tömjék.

Inkább menny másik fogorvoshoz.

2014. júl. 23. 21:50
 5/8 A kérdező kommentje:
Nem mehetek másik fogorvoshoz, mert ő a körzetim. Állati nagy mázli kell ahhoz, hogy egy másik egyáltalán elvállaljon, ha nem tartozom a körzetébe. És mint írtam, amúgy se akarnék fehér tömést, ha az SZTK-s tényleg olyan vacak...
2014. júl. 23. 21:57
 6/8 A kérdező kommentje:
Magánra meg pillanatnyilag nincs pénzem, mert diák vagyok.
2014. júl. 23. 21:58
 7/8 anonim ***** válasza:

Hacsak nem látszik beszéd közben, akkor nem ajánlom a kompozit tömést, sokkal inkább az amalgám. Egyrészt tartósabb is, másrészt kompozitnál 30x gyakoribb a későbbi megbetegedés, mint amalgámnál. És nem külső ok miatt, hanem maga az anyag teszi tönkre szépen lassan a fogad úgy 1000-ből 30 alkalommal.

Persze nagy biznisz leakasztani foganként 10000-t, nyilván népszerűsíti a fogorvosok egy része, de már az egyetemen is így tanítják, hogy jóval nagyobb a kockázat. Mondom ezt rezidensként, és a fogpótlásokkal foglalkozom mélyrehatóbban.

Ami igazán jó, és ha van pénzed, akkor olyan 25000 körül lehet csinálni tulajdonképpen fura formájú tömést, ez az inlay, ezekkel nincs ilyen gond, csak drágák, meg a fogból is csiszolni kell, ha olyan a formája.

2014. júl. 24. 15:41
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszi. :-)
2014. júl. 24. 16:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!