Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » 2014-től tényleg nem lehet...

2014-től tényleg nem lehet amalgámmal tömni?

Figyelt kérdés
Itt olvastam az egyik válaszban, hogy állítólag 2014-től nem lehet amalgámmal tömni. Rákerestem, de semmilyen információt nem találtam ezzel kapcsoltban. Decemberben akartam menni a körzeti fogorvoshoz, de ha igaz ez, akkor várok januárig.

2013. nov. 23. 21:08
 1/9 anonim ***** válasza:

Nekem nem amalgámmal tömte

Mégsem lett valami jó

2013. nov. 23. 21:14
 2/9 anonim ***** válasza:

Ha megkéred a dokit, hogy ne amalgámmal tömjön,

akkor nem fog azzal tömni

2013. nov. 23. 21:15
 3/9 A kérdező kommentje:

Az a helyzet, hogy a körzeti fogorvosnál még sosem voltam, csak magánrendelésen egy másik doktornál. Sajnos nem voltam megelégedve az ár/érték aránnyal, habár jól dolgozik, kedves, aranyos, egy szavam nem lehet, de már nem akarok ennyi pénzt kiadni azért, amit megkapok ingyen is. Nekem nem kell az, hogy körülugráljon, csak tömje be amit be kell és ennyi, főleg mert azt hallottam, hogy a másik orvos is nagyon jól dolgozik. Ha már a fizetésemből TB és egyéb járulékot levonnak, akkor úgy gondolom, hogy ennyi járna. Csak úgy tudom, hogy néhány helyen még használnak amalgámot, abból viszont nem kérek.

Ezért gondoltam, hátha itt valaki tud valami pontosabb információt adni, mert akkor addig nem hívom fel a rendelőt.

2013. nov. 23. 23:55
 4/9 anonim ***** válasza:

Nem igaz, nem tiltják be az amalgámot., mert hátsó, őrlőfogakba még a mai napig jobb lenne, mint a kompozittömések.

Hívd fel a körzetis dokidat, hogy ők használnak-e még amalgámot. Nagyon kevés helyen használnak már. Ha nem használ, akkor a kompozittömés most is ingyenes neked.

2013. nov. 24. 10:19
 5/9 anonim válasza:
Az orvosok egyszerûen megoldják: Azt mondják nincs vagy elfogyott a higanyuk, és kész. Vagy keres az ember másik orvost és másik idôpontban és elôre tisztázza, vagy mivel már ott ül a székben és mindenki készen áll a munkára belenyugszik a "fehér" tömésbe.
2013. nov. 24. 12:04
 6/9 anonim ***** válasza:
Egyébként tartósságot nézve az amalgámtömés tényleg fényévekkel jobb és ami a fő, hogy sokkal jobban is zárja a tömést. Ez azt jelenti, hogy az amalgámtömés sokkal kevésbé hajlamos újra szuvasodni. Ezt nekem több különböző fogorvos is elmondta annyit hozzátéve, hogy a kompozit tömés csak esztétikai szempontból jobb.
2013. nov. 24. 12:06
 7/9 anonim válasza:
Azt elfelejtették neked mondani, hogy az almalgám tömés az évekkel együtt zsugorodik, emiatt megnyílik az út a kórokozók számára az üreg irányában. Ezért volna a legjobb, ha alapos fogmosás mellett 2-3 évente cseréltetné az ember az örlôfogak amalgám töméseit. De mivel nem teszik...
2013. nov. 24. 13:51
 8/9 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó, nem tudom, hogy honnan szeded, de az amalgám bizony nem zsugorodik, pont, hogy mire teljesen megszilárdul, még növekszik is.

A kompozit tömés az, ami zsugorodik, de az sem az évek alatt, hanem amikor megvilágítják a lámpával, hogy megszilárduljon.

2013. nov. 24. 19:07
 9/9 anonim válasza:

Onnan, hogy kb 10 évvel ezelôtt kikevertem egy tömésnek valót egy tálkában, és két év után újra megmértem az átmérôjét, és tényleg zsugorodott néhány mikronnyit. Feltehetôleg a fogakba vájt üreg az évekkel nem fog vele együtt zsugorodni, pláne ha hideg-meleg ételeket eszünk váltakozva. Nincs tökéletes zár két különbözô anyag között, és elôbb vagy utóbb úgy is bejut alá a táplálék.

Az a baj, hogy az amalgám nem "ragaszkodik" a fogzománchoz, és olyan mint egy csepp. Ha kicsit veszít az átmérôjébôl, akkor kieshet, amennyiben az orvos nem lefelé bôvülô nyílást fúrt a fogba. Ha pedig összement, és nincs ami ott tartsa akkor mozog, és úgyis cserélni kell. A kompozit tömésnél a ragasztó valóban adhéziós erôvel tapad a fogakra ezzel biztosítva az erôs kötést.

A 21. században a ragasztástechnika egyre nagyszerûbb eredményeket nyújt. Miért ne használnák ezt a fogászatban is?

2013. nov. 24. 20:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!