Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Miért romlanak korán a fogaim?

Miért romlanak korán a fogaim?

Figyelt kérdés

mindig mosom helyesen reggel este és fogselymet is használok + elmex gélt minden héten 1x este elalvás előtt, de mégis romlanak letörnek kilyukadnak :(

anyunak is ilyen gyenge fogai vannak, de apunak meg 45 éves létére egyetlen 1 fogát kelet kihúzni és nem is nagyon mossa őket meg semmi és mégis jó mindegyik

18/F

2014. jún. 23. 11:21
 1/7 anonim válasza:
velem is ez van sajna
2014. jún. 23. 11:22
 2/7 anonim ***** válasza:
Ha tényleg ennyire vigyázol rájuk, akkor sajnos erre csak azt lehet mondani: genetika.
2014. jún. 23. 11:25
 3/7 anonim ***** válasza:

ez lehet sajnos genetika miatt :(

vagy esetleg valamilyen hiánybetegség?

lehet megérné utána nézni

2014. jún. 23. 11:42
 4/7 anonim ***** válasza:
esetleg ihatnál mondjuk calcium pezsit, lehet csak vitamin hiány okozza.
2014. jún. 23. 11:43
 5/7 A kérdező kommentje:

szoktam edzeni szóval kalcium hiányom nincs minden nap kezdésként bedobok egy kálcium magnézium tablettát hogy a csontjaim ne gyengüljenek bírják az edzést ne fájanak

pezsgőtabletta azért van kizárva mert megy a hasam tőle :/

2014. jún. 23. 14:32
 6/7 anonim ***** válasza:

Egyszerű: ezt örökölted. Velem ugyanez van. Anyámnak, apámnak is nagyon szarok a fogai - a faternak különösen, neki már huszonévesen nem volt egy foga sem elől, híd volt -, most 60 körül járnak, és 1-2 foguk maradt csak összesen, a többi már pótlás.

És hát én is és bátyám is ezt örököltük. Bátyám emellett még el is hanyagolta a fogait kiskorában, nem mosta, és a fogorvostól is betegesen fél, csak akkor megy el, amikor már nem bírja elviselni a fogfájást. 32 éves, és hiányzik már vagy 9-10 foga.

Én annyival vagyok jobb helyzetben, hogy a fogmosást sohasem hanyagoltam el, illetve nem félek a fogorvostól sem, ezért nekem "csak" 3 fogam hiányzik(31 éves vagyok). Viszont én is elkövettem azt a hibát, hogy miután kikerültem középsuliból - ugye ott még iskolából, szervezetten járattak rendszeresen szűrésre - , elhanyagoltam a fogorvoshoz járást, gyakorlatilag 20 és 30 éves korom között nem voltam fogorvosnál. Meg is lett az eredménye: 20 évesen még csak 1 fogam hiányzott, a másik kettőt az elmúlt fél évben húzták ki, és ezenkívül is van még kettő, amit ki kell húzatnom.

Szóval a saját tapasztalatomból okulva egyet tudok neked tanácsolni: tök mindegy, mennyire mosod, meg mit csinálsz vele, akkor is romlani fog a fogad.(Persze ez nem azt jelenti, hogy elhanyagolhatod, mert akkor hatványozottan romlik.)

Ezért az egyetlen, amit tehetsz annak érdekében, hogy minél tovább kihúzd nagyjából ép fogsorral, hogy rendszeresen járj fogorvoshoz, ez azt jelenti, hogy félévente legalább egyszer mindenképp menj el, de ha teheted, akkor inkább negyedévente, és nézesd át a fogaidat, ezzel elkerülheted a foghúzások/gyökérkezelések zömét, mert még időben észreveszik az apró lyukakat és betömik.

Ehhez persze kell egy lelkiismeretes és precíz fogorvos, amit nem könnyű találni.

Ezzel a módszerrel, igaz, hogy tömött fogakkal, de jó eséllyel kihúzod 50-60 éves korodig fogvesztés nélkül.

2014. jún. 23. 17:38
 7/7 anonim ***** válasza:
sajnos én is így vagyok :( minden reggel és este elektromos fogkefével mosom, utána Listerinnel öblítés, ebéd után sima fogkefével mosok fogat, szedek kalciumot, magnéziumot és D3-at, mégis romlanak. sajnos örökletes :(
2014. jún. 23. 22:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!