Gyökértömés resectio UTÁN? GYORSAN légyszi
Figyelt kérdés
Ma délutánra van időpontom resectiora a körzetisemhez. (ez már a második lesz)Viszont hónapokkal ezelőtt voltam egy másik fogdokinál, aki megállapította röngteg alapján, hogy se a resectio, se a gyökértömés nem jó. A körzetismnek nem mondtam, hogy jártam a másiknál, gondolom nem tetszene neki...vagy nem tudom, mindegy. Elmennék a másik orvoshoz gyökértömésre, de édesanyám felhívta néhány napja, hogy megkérdezze ezt az egészet, akkor meg már azt mondta neki, hogy nem kell újra a gyökértömés -.- Annyi lenne a kérdésem, hogy szerintetek ha most megcsináltatom a resectio-t és később probléma lépne fel a gyökértömést még utána meg lehet csinálni? Bocs, ha bonyolult voltam, gyorsan írtam. Köszi2012. ápr. 6. 09:18
1/6 anonim válasza:
A resectió előtt egy nappal kell megcsináltatni a gyökértömést, hogy az meg tudjon kötni a gyökércsatornában. Próbálj egy kicsit konkrétabban fogalmazni, mert nem értem, hogy mi a kérdésed!
2/6 A kérdező kommentje:
Tehát, van két fogorvos, az egyik a körzetis akihez ugye mindig járok, és van egy másik a "fizetős". Néhány hónappal ezelőtt voltam a fizetősnél miután észrevettem, hogy gond adódott az első resectio után. Azért mentem el a másikhoz, mert idegesített, hogy a körzetis nem csinálta meg rendesen így kértem egy másodvéleményt. Az a doki csinált röngtent és mutatta, hogy se a resectio, se a tömés nem elégséges. Ebből én azt a következtetést vontam le, hogy meg kell csinálni újra mind a kettőt. Viszont anyu néhány nappal ezelőtt felhívta a fizetőst, neki már azt mondta, hogy szerinte nem kell a tömés... És most nem tudom eldönteni, hogy kell vagy sem. A körzetisem alapból nem mondott a tömésről semmit, a fizetős pedig egyszer azt mondta, hogy kell utána meg már azt, hogy nem. Egy harmadik dokihoz meg már nem volt energiám... Nem tudom, hogy lemondjam-e a ma délutáni időpontot (resectio), mert azt azért mégsem akarom, hogy én mondom meg a dokinak, hogy csinálja már meg legyen szíves azt a tömést...
2012. ápr. 6. 09:30
3/6 anonim válasza:
Ha nem jó a gyökértömés, ha nem "falálló", ezt a RTG kimutatja, akkor újra kell tömni a gyökércsatornát. A resectió ha nem jó, valószínűleg nincs jól kikaparva a cysta fal, újra kell műteni. Néhány helyen, pl: klinikákon csinálnak úgynevezett retrográd gyökértömést is, ami azt jelenti, hogy a resecalt fogat felülről tömik be, de mostanában ezt nagyon ritkán alkalmazzák, erre ne is számíts.
4/6 A kérdező kommentje:
Igen, pontosan ezt írta a röntgenes lapra, amit nekem adott, hogy: gyökértömés nem falálló, resectio nem elégségesen kiterjesztett.(ha jól olvasom...elé randa.) De akkor lemondom szerintem, köszi a segítséget.
2012. ápr. 6. 09:38
5/6 Diarmand válasza:
Gyökérgyúcs resectio a legvégső megoldás a fog megtartására, de nem mindig működő megoldás. Én azt mondom, hogy ha ilyen problémáról van szó és nem csak sima dolgokról (tömés, húzás), akkor érdemes magándokihoz elmenni (fizetős).
Érdemes lenne mindenképp megcsináltatni a fogat, különben eltávolítás lesz a vége. Konzultálj egy magándokival vagy ha budapesti vagy, akkor menj el a szentkirályi út 47-be (nem a 40-be) ami a SOTE egyik klinikája és ott is helyre tudnak hozni ha még menthető a fog, bár ez esetben nem feltétlenül ingyen.
6/6 A kérdező kommentje:
Mindenképp megcsináltatom ez nem is kérdés, de előbb kérek a fizetősnél időpontot a gyökértömésre.
2012. ápr. 6. 12:16
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!