Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » A fogorvosokat csak a pénz...

A fogorvosokat csak a pénz érdekli?

Figyelt kérdés
Én úgy vettem észre, hogy a többségük sintér, hóhér, a páciens az ellenségük, a pénz az istenük. Ha tb-sként mész oda, fintorognak, lecsesznek, tessék-lássék csinálnak valamit, de ha maszekba mész ugyanoda, a valagad is kinyalja (persze ettől még kókánymelót fog végez)

nov. 26. 20:17
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
*végezni
nov. 26. 20:18
 2/13 anonim ***** válasza:
93%
Szerintem ez fogorvos függő. Én eddig hála Istennek csak nagyon jó fogorvosokat fogtam ki, a mostani is nagyon jó fej. Szerintem ez minden orvosi szakterületen egyén függő. Pl műtős orvosból is van nagyon jó (a keresztanyám műtősnővér, és ő is egy fantasztikus orvossal dolgozik) meg szörnyű moslék ember is. Nem kell szerintem általánosítani, de sok embert ebben a szakmában sajnos csak a pénz hajt
nov. 26. 20:24
 3/13 anonim ***** válasza:
71%
Szerintem ez nem csak a fogorvosokra igaz, hanem a többi orvosra is, sőt tovább megyek: kb. majdnem minden szakmában ez van, amit a többség nem szerelemből meg hobbiból űz. Ugyanúgy sz..rik a fejedre az ács, a kőműves, a gázos, a pincér, a hivatali dolgozó, az eladó, stb.
nov. 26. 20:30
 4/13 anonim ***** válasza:
61%
mert te ingyen is kinyalod mindenki seggét?
nov. 26. 20:32
 5/13 anonim ***** válasza:
37%
Ha te jobban tudod csinálni, akkor miért nem végzed el a fogorvosi kart? 5 éves pusztán, meg 3 év szakvizsga, de végül is az nem kötelező, tele leszel ugyebàr lóvéval és ehhez elég csak odataknyolni valamit annak a sok hibátlan embernek, akiknek genetikailag rosszak a fogai, a 3 kiló fogkövet is a manók tették oda, véletlenül sem a hanyag fogmosás eredménye. Komolyan nem is értem, hogy miért van fogorvos hiány, amikor bárki jobban tudja, hogy egy munka milyen minőségű, meg hát ugye ezek a fogorvosok napi pár óra munkával is milliomosok, tudja is ezt mindenki.
nov. 26. 21:01
 6/13 anonim ***** válasza:
28%
Értem én, hogy mindenkin segíteni kell, de még ha ugyanolyan büdös, dohányos, elhanyagolt, szétrohadt szájban is kell dolgozni, visszatartva a hányingert is akár, nem jobb (vagy inkább kevésbé rossz) ezt több pénzért tenni?
nov. 26. 21:02
 7/13 anonim ***** válasza:
88%

Hát a testvérem mikor még januárkörül MRT-re időpontot kért egész október végére kapott időpontot, mondták neki hogy holnap is tud menni mert van hely privátilag 2000€ért...

Szóval szerinem orvosfüggö, akármilyen térről legyen szó sajnos :(... nem ritka, hogy a pénz hajtja őket, de tisztelet a kivételnek

nov. 27. 06:13
 8/13 anonim ***** válasza:
66%

7! A példádra van egy teljesen elfogadható magyarázat. Képzeld el, hogy van egy munkád egy állami cégnél, mondjuk legyél villanyszerelő. Mivel ingyen van, vagy potom pénzekért, ezért elképesztően sokan jelentkeznek, hogy valamit kéne csinálni, több hónapos várólistád van. Mivelhogy állami cég, nem vagy megelégedve fizetéseddel, de azt legalább fixen kapod, így nem mondasz fel, de a SZABADIDŐDBEN vállalsz maszek munkát is. A maszek munka ára nyilván többszöröse annak, amit az állami munkáért az emberek kifizetnek, ezért nyilván jóval kevesebb ember engedheti meg magának, nem lesz több hónapos várólistád, de mégis ad plusz jövedelmet. Tegyük fel, hogy Gipsz Jakab felhív, hogy kéne nála villanyt szerelni. A normál, állami cégnél való időpontjaid nem hogy idénre, de még a következő év elejére is teljesen fullon vannak, áprilisban tudnád vállalni. Ez Jakabnak nem jó, korábban szeretné, mivel mondjuk így nincs villany a házban. Felajánlod, hogy vállalsz péntek délutánonként maszek munkát is, jövő héten tudnád is vállalni, de nem állami keretek között ingyen, hanem mondjuk 100 ezer forintért. Erre Jakab azt mondja, hogy mész a fenébe, ő fizeti az adókat, mit képzelsz. Jogos-e Jakab felháborodása? Tehát még egyszer a tisztán látásért: te a saját szabadidődben, munkaidőn kívül vállalsz plusz munkát, ami pénzbe kerül és Jakab azt szeretné, ha te a szabadidődben, de lehetőleg olcsón, ingyen dolgozz nála. Jogos Jakab kívánsága? És mi van akkor, ha naponta Jakabok tucatjai keresnek meg, tehát nem arról van szó, hogy nem tudsz évi 1 pro Bono munkát vállalni, hanem tulajdonképpen a szabadidőd 100 %-át ingyen kéne csinálnod, mert mindenki úgy néz rád a maszekolásért, mint a véres rongyra.

Ugyanez a helyzet az egészségügyben is. Értem, hogy mindenki felháborodik rajta, hogy bezzeg a privátban van hely, de hát ott az orvos a szabadidejét teszi pénzzé, nem kötelező neki az állami rendelési időn túl dolgoznia, de ő egy kis mellékesért mégis vállalja. Az eskü egy másodpercig sem szól arról, hogy a magyar embernek mindenkor vigyázzba állva ingyen. Van egy állami rendelési idő, ami NYILVÁNVALÓAN telve van, azért vannak privát rendelők, hogy aki megteheti, az tudja azt is választani. Ez nyilván rosszul esik annak, akinek nincs pénze, de olyan opció soha sehol nem volt a világon, hogy mindenkinek egységesen igazságos legyen.

A pénz pedig fontos mindenkinek, neked is kérdező. Nem fontosabb a fogorvosnak, mint a tanítónak, villanyszerelőnek, varrónőnek, körmösnek, ügyvédnek, építészmérnöknek, vagy bárkinek itt a gyakorin. Éppen azért esik rosszul, például a kérdezőnek is, hogy annyiba kerül egy fogorvosi ellátás, mert neki, a kérdezőnek is fontos a pénz. Csak abba nem gondol bele, hogy mikor ott hagy a fogorvosnál egy összeget, abból egyrészről nem csak a saját fizetése jön ki, hanem minimum az asszisztenssé is, de lehet a fogtechnikusé, adminisztrátoré, takarítóé is (plusz anyagköltség, eszközök, sterilizálás stb). Másrészről az orvos ezért a tudásért nem keveset tanul. 5 éves a fogorvosi szak, ha szakvizsgája is, akkor 8 év. Ennyi tanulás mennyi pénzt ér?

Nem több közöttük továbbá a sintér, mint a fent említett szakmákban. Nyilván vannak kontárok, mint mindenhol, de sok esetnél nem lehet egyszerűen jobbat kihozni. A fogorvos hozott anyagból dolgozik. Ha a hozott anyag nem jó minőségű, nem jól kooperáló a páciens, nem tartja be a szabályokat, bármi miatt csak kompromisszumos megoldás jön szóba, akkor a munka nem lesz jó. A kompromisszumot eleve sokan félreértik: nem az orvos hozza meg, hanem a beteg. Ha mondjuk pénz vagy idő hiányában nem jön szóba az orvos által ajánlott terápia, akkor az olyan is lesz.

nov. 27. 18:03
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Hát pont ma gondolkodtam el azon, hogy fogorvos leszek. A céginfon megnéztem a fogorvosom, aki mellesleg eltolta rendesen a fogsorom (3.2 millába került 3 évvel ezelött, most javittatom 2.7 milláért). Netto bevétel 2022-ben 67 549 000 volt, napi 6 órát dolgozott, heti 5 napban. Egy asszisztense van és egy recepciósa. Kiszámoltam. Németországban megcsinálták volna elsöre ennyiért. Mert bizony itt egy kisfalusi lakható ház ára. Németországban csak egy elektromos kerékpárt tudna rajta venni.
nov. 29. 00:31
 10/13 anonim ***** válasza:

9!

Én fogorvos vagyok, leírom, hogy milyen út vezetett ahhoz, hogy nekem is 7 számjegyű fizetésem legyen. Csak hogy lásd tisztán a képet.

Az egyetem elvégzése után egyedül ki lettem rakva egy kicsi faluba, ahol a lakosok egy tetemes része nem nyáron barnult. Többen közöttük olyan versenyzők, akik ha felszállnak a buszra, te undorodva elfordulsz, nekem át kellett ölelnem őket, hogy kihúzhassam a fogaikat akkor is, ha feltűnt, hogy tetvesek, de többen közöttük TBC-sek is voltak, mert Romániából áttelepült emberek, ott ezek szerint a BCG vagy nem kötelező, vagy nem volt náluk nyomon követve. Na, ha nem fogorvos dinasztia gyermeke vagy, akkor így kezded. Másik opció, hogy beállsz egy franchise-ba kubikolni, ahol első perctől iszonyat nyomást tesznek rád, de mivel remegő kezű kezdő vagy, így nyilván komolyabb munkák elvégzésénél elakadsz, aminek a végén nem gratulál senki. Az külön kellemetlen, mikor az asszisztensnő állít pellengérre, aki mivel a főnök babája, ezért úgy beszél veled, ahogy akar. Én konkrétan az egészségemet vittem vásárra, olyan foghúzásoknak kellett neki állnom, amiről messziről üvöltött, hogy ehhez szájsebész kell, de mivel a környéken ilyen nincs elérhető, ezek a perifériára szorult, nehéz sorsú emberek pedig nem tudnak 50 km-t buszozni, sokszor 5-öt sem, így rá voltam kényszerülve olyan fogak kiráncigálására, aminek a következménye az lett, hogy 32 évesen meg kell műttetnem a bal csuklómat. A gond az, hogy nincs mikor megműttetnem ,mert menet közben rezidensképzést is csinálok (ez ugye nem kötelező), fel kell járnom az egyetemre rendszeresen, ahol a legkevésbé sem elnézőek a hiányzással, nem hogy 2 hétig tartó otthoni rehabilitációval úgy, hogy nyilván utána sem terhelhetem túlzottan azt a kezemet, amivel eltartom a lágyrészt, tehát igen nagy terhelésnek van kitéve. Mindegy, azért mindenkinek ki lett húzva a foga.

Most privát rendelőben dolgozom még. Itt azt a pénzt kapom meg, amiért megdolgoztam. Nincs táppénz, de 2 hónapos előrejegyzés annál inkább, így elszakadt bokaszalaggal, feldagadt bal csuklóval, arcüreg-és fülgyulladással is bejárok dolgozni. Lényegében amíg fel tudok kelni az ágyból, addig ott kell lennem, mert ha kimarad akár egy nap is, már nem tudom hova írni az elmaradt rendelést, főleg nem úgy, hogy a többi napon ugyebár képzésen vagyok.

Mindenki csak a pénzt látja, de a mögötte lévő erőfeszítést, az addig vezető utat már nem nagyon veszik figyelembe. Ez nem egy könnyű szakma, amit "kitanul" az ember, itt életed végéig továbbképzésekre kell járnod, ami 20 éve még trend volt, az ma már tiltólistás, de ahhoz képest is változott már az ajánlás, hogy én végeztem, 2018-ban. Ez nem az a végzettség, hogy kijössz az egyetemről, azt életed végéig lobogtatod a papírodat. Itt a szabadidőd és millióid (akkor ha már milliókról beszélünk) egy részét vissza is kell forgatni a szakmádba. Most voltam egy egy napos továbbképzésen szombaton, 160 ezer forintomba került. De például egy orális scanner, ami ma már egy magára valamit is adó privát rendelő beszerez, ne kelljen lenyomatanyaggal szenvedni, olyan 5-6 millió forint. Hogy kis képet kapj, amikor becsücsülsz egy rendelőbe, akkor milyen összegű műszerek és eszközök vesznek körül.

És akkor mikor elszakadt bokaszalaggal, feldagadt csuklóval, otthon beteg gyerekkel bemész dolgozni, és közli veled a páciens a fogkőleszedésnél, hogy érzékeny, akkor azért embert próbáló vigyorogva nyugtatgatni, miközben nekem nem csak kicsit érzékeny, sem a lábam, amivel a pedált irányítom, sem a bal kezem, amivel azt az ajkat tartom el, amivel még direkt jól rá is feszít.

És éppen ezek miatt esik marha rosszul, és irtó bántó a kérdező sintérezése, meg kontározása. Amire gondolom majd most jól megírja, hogy "akinek nem inge", de itt nem közhelyekről van szó, hanem hogy történik egy általánosítás, amikor a környék kollégái hasonlóan agilis és lelkiismeretes munkát végeznek, mint én.

nov. 29. 12:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!