Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » A fogaim tövében, az íny...

A fogaim tövében, az íny aljánál van egy kis rés, amibe a körmömet be tudom dugni. Ez normális vagy nem?

Figyelt kérdés
Ha nem, mit jelent és helyre lehet-e hozni? Régebben mintha nem lett volna.
2024. máj. 9. 19:29
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
O.o
2024. máj. 9. 20:08
 2/12 anonim ***** válasza:
49%
Szerintem ez nem normális.
2024. máj. 9. 20:48
 3/12 anonim ***** válasza:
50%
Rés vagy kopás?
2024. máj. 9. 22:17
 4/12 A kérdező kommentje:

Mi a különbség? :D:D:D

Ha van rés és nem normális, akkor gondolom az lehet kopás is, nem?

2024. máj. 9. 22:30
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Nem hiszem. Szerintem ha rés van, akkor az ínyvisszahúzódás vagy komolyabb gond. Ha kopás, akkor az kisebb gond.
2024. máj. 9. 23:38
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Így ahogy 5 írja. A kopás olyan, mintha a töve el lenne vékonyodva, a rés meg egy konkrét hézag.

A kopás is érzékeny lehet a hidegre, a hézagba megbbeülnek a bacik. Egyik sem jó persze.

2024. máj. 10. 14:09
 7/12 A kérdező kommentje:
És ez helyrehozható valahogy?
2024. máj. 10. 15:02
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
A kopás biztosan, a rés remélhetőleg. Laikusként azt gondolom, hogy kellene egy röntgen, hogy ínysorvadás van vagy mi a szösz, az mennyire súlyos.
2024. máj. 10. 17:30
 9/12 anonim ***** válasza:
A fognyaknál indul el nagyon sok esetben a szuvasodás, mert itt az ínyen alakul ki az a baktériumokból álló plakk, ami a baktériumok élettevékenysége során keletkező savakkal lassan megtámadja a foganyagot. Nálad is ez történt. Kedvező esetben még nem indult el a szuvasodás, de a fogmosás hatékonyságát növelni kell, esetleg fogselymet és szájvizet is használni ajánlatos.
2024. máj. 10. 19:05
 10/12 anonim ***** válasza:
50%

6 vagyok. A kopást tudom csak, az nekem is volt és van is. A dokim ajánlotta: Sensodyne rapid fogkrémmel vagy Elmex sensitive-vel kell estére bekenni a fogat, jó vastagon, mert ezek be tudnak épülni a fogzománcba, erősíti azt. Rajta kell hagyni egész éjjel. Sajnos nekem a Semsodyne-re allergiám lett ilyen nagy mennyiségben (kiütések lettek a számban), az Elmex-szel nincs gondom, de nem is olyan hatékony ill. érzek javulást, csak lassabban.

Annyi infóm van még, hogy az ínysorvadás részben a fognyaki kopással összefügg, mivel az íny visszahúzódik a fognyakról, így az érzékenyebbé válik. Súlyos esetben mozog a fog.

A nyaki kopásra visszatérve, okozhatja a helytelen fogmosás (túl erősen, túl erős fogkefével, vízszintesen mosva ), és a fogkő. Elvileg jó a fogselyem és a szájvíz is, bár utóbbi inkább időszakosan, elöbbi pedig szintén okozhat problémát, ha pl. beljebb nyomod általa a kajamaradékot, vagy megsérted a fogínyt. A legújabban tanácsolt a szájzuhany, ami állítólag hatékony és kíméletesebb is. Ha viszont már van fogköved, akkor azt le kell szedetni dokival és évente újra menni.

2024. máj. 10. 23:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!