Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Fogorvoshoz kell mennem de...

Fogorvoshoz kell mennem de félek tőle mit tanálcsoltok?

Figyelt kérdés

Van 2 hátsò bölcsesség fogam ami félig van meg mert le tört egyik nap a jobb oldali úgy fájt, hogy már szédűltem tőle azt hittem bele halok hétvégén késő este ráadásul. Többször elhatároztam, hogy másnap el megyek viszont amikor kicsi voltam és az öcsém rossz tejfoga miatt el mentünk a fogorvoshoz ugye engem is vittek mivel nem hagyhattak otthon egyedül. Be hívták őket én kint maradtam a váróba.

A rossz tejfogakat ki kellett huzni azt mondta az orvos és neki is állt akkor olyan kétségbe esett orditást ami akkor kihallatszott én olyan szinten megijedtem akkor, hogy megszólalni nem mertem csak előre bámultam ki sírt szemekkel közbe mert sajnáltam is őt. Utánna kiderült, hogy érzéstelenítő nélkül kapta ki mind a 3-at de az engem nem vigasztalt meg s azóta ha el mentem egy fogorvosi rendelő mellett rá sem mertem nezni.

2023. szept. 23. 13:27
 1/3 anonim ***** válasza:
76%

Ha visszatudod vezetni az egészet egy eseményre, és Te is tudatában vagy annak, hogy irracionális a félelmed, akkor komolyan nem értelek.

Egyébként mitől félsz? A fájdalomtól? Mert most nem fáj? El kell menned épp azért, hogy ne fájjon.

2023. szept. 23. 13:36
 2/3 anonim ***** válasza:

Igazából több dolgot is kell tisztáznod magadban.

Egyrészről 2 egyforma kezelés nincsen, tehát azért, mert egyszer volt egy rossz élményed, még nem biztos, hogy a következő is az lesz. Gondolj bele, egyszer tegyük fel elmész nődokihoz/urológushoz egy x kezelésre, ami fájdalmas. Soha többé nem mész még szűrésre sem, lesz ami lesz alapon és még annak tudatában sem, hogy a szűrés nem fájdalmas, mert annyira megijedtél? Ugyanez a helyzet a fogászaton is. Egy szakvélemény, egy szűrés egyáltalán nem kellemetlen, már az is valami, ha tudod, hogy kell-e valamit csinálni vele és ha igen, mit.

Másrészről a fogászat kifejezetten sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben mitöbb, évről évre jönnek ki új technológiák - én 5 éve végeztem, de már vannak dolgok, amelyeket másként csinálok a tanulmányaimhoz képest. Magyarul szinte még a néhány évvel ezelőtti tapasztalat is elhanyagolható, de a 10+ éve történt élmények mindenképpen.

Harmadrészről. Szerintem nagyon helytelenül, de sok helyen a fogászat egyre inkább megy át afféle szépségipari ellátásba és ebből adódóan a fájdalommentes kezelés már szinte minimum elvárás. Azért írom ,hogy szerintem helytelenül, mert nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez továbbra is orvosi rendelő, ahol el kell fogadni azt, hogy vannak kellemetlenségek, ráadásul én eleve azért fogadom kétkedve azt, aki már a honlapján fájdalommentességet ígér, mert mindenkinek más a fájdalomküszöbe, a többség amúgy is az injekciótól ájuldozik, olyan hatékony epres - érzéstelenítő - zselét pedig még nem sikerült piacra dobni, ami 100 %-ban tényleg elérzéstelenítené az ínyedet. De azt nagyon fontos kiemelnem ,hogy a fájdalommentesség alapvetően legalább annyira az orvos érdeke, mint a tiéd, mivel mikrosebészeti beavatkozásokat végzünk, amit csak és kizárólag akkor lehet, ha a páciens minden porcikájával kooperál. Nyilván egy magából kikelve ordítozó, fájdalomtól fejét ide-oda rángató valakinél ez nem kivitelezhető. Tehát igenis minden rendelő törekedni fog rá, hogy minél kevésbé legyen kellemetlen, de neked meg azt kell elfogadnod, hogy mint minden más orvosnál, legyen az nőgyógyász, kardiológus, reumatológus vagy sebész, lesznek kellemetlenségek. Egyedül rajtad áll, hogy ez mennyi és milyen minőségű. Ha sokat vársz és nagyon elhanyagolod, akkor nem szabad azon csodálkozni, ha sok időigényes terápián kell részt venned, de rendszeres szűréssel bármi is alakul ki, korai stádiumban elkapható és akkor viszont tényleg gyakorlatilag fájdalommentesen megoldható, egy cini mini tömés, vagy fogkőeltávolítás.

2023. szept. 23. 14:41
 3/3 anonim ***** válasza:
Manapság az érzéstelenítők már egyre jobbak. Gyorsan hatnak. Bár vannak olyan helyek, ahol a szúrás helyére előtte még valami zselét is kennek, de ezek a tűk már annyira jók, hogy nem fáj, amikor az érzéstelenítőt beadják. Tehát amikor húzzák, akkor fájdalmat nem fogsz érezni. Mivel kint vannak és van még valamennyi belőlük, így egy ügyes fogorvos simán kikapja. Egyébként meg ha már fáj, akkor csak az időt húzod, előbb-utóbb rá fogsz kényszerülni, hogy elmenj. Akkor tedd meg előbb. Gondolj arra, hogy akkor előbb túl is leszel rajta. De ha nagyon-nagyon félsz és a szorongást nem tudod jelenleg leküzdeni, akkor még mindig ott az altatás lehetősége, csak persze az baromi drága.
2023. szept. 23. 22:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!