Maradó fog húzása gyerekként/tiniként?
Van itt olyan, akinek még gyerekkorában húzták ki a maradó fogát (első nagyőrlő)? Hogy élted meg? Pótolva lett, vagy mi lett a foghiánnyal?
Alul mindkét első nagyőrlőt ki kellene húzni és felül is menthetetlen szerintem az egyik, annyira le vannak törve. Jövő héten megyünk iskolafogorvoshoz eddig mindig ellógtam, de szeretnék valahogy erőt gyűjteni és elmenni végre, mert mostanában többször annyira fájtak az alsók, hogy nem hatott a gyógyszer sem, amit bevettem. És rágni se tudok rajtuk, mert akkor is fájnak és mintha ilyen kemény pukli lenne a gyokerüknél, ha megnyomom az ínyem a fog alatt. Viszont nagyon félek a foghúzástól, nem a fizikai fájdalomtól, hanem lelkileg, megcsonkítva érzem magam, ha belegondolok, hogy foghiányos leszek, hiába tudom, hogy gyakorlatilag most is az vagyok már, mert alig van a fogakból valami és visszanőni nyilvan nem fog.
Volt, aki hasonlón átment még általános vagy középiskolásként? Tudtok valami biztatót írni, hogy ne lógjam el a szűrést? Persze rettentően szégyellem is magam, amiatt se merek elmenni.
13 voltam, amikor a jobb felső 6-os fogamat kihúzták. Én megkönnyebbülésként éltem meg, mert előtte annyira fájt, hogy napokig aludni se tudtam, és így utólag talán nevetségesnek tűnik, de már az öngyilkosságot fontolgattam.
A másik oldalon szintén a felső 6-os fogat 19 évesen vesztettem el. Az nem fájt nagyon, de szép csendben teljesen tönkrement, úgy mint neked, gyakorlatilag az már nem volt fog.
Fogak pótlása anyagi okokból akkoriban szóba se jött, viszont amikor kinőttek a bölcsességfogaim, azok úgy előrenyomták a 7-es fogakat, hogy a hézag gyakorlatilag eltűnt. Könnyen lehet, hogy veled is ez fog történni.
Alul, ahol nem húztak fogat, a bölcsességfogaim ki se nőttek, panorámaröntgenen láttam őket az állkapcsomban pihenni.:D
Szerintem ennyit ne aggódj rajta, beszédnél, de még nevetésnél se fog feltűnni azoknak a hátsó fogaknak a hiánya, ne érezd magad csökkent értékűnek ettől.
Amúgy ma már a technika is sokkal fejlettebb. Lehet, hogy ki se húzzák, hanem gyökérkezeléssel megmentik, koronával, inlay betéttel felépítik. De minél tovább vársz, annál jobban csökken az esély ezekre a lehetőségekre, úgyhogy menj el szépen a fogorvoshoz. Magánban is elkezdheted a kezelést, ebben az esetben a másik fogorvos ír igazolást, és az iskolafogászaton nem nyúlhatnak hozzád.
A tejfogaim is nagyon rosszak voltak mindig is, akkor rendszeresen vittek fogorvoshoz, aztan ahogy elkezdtek kiesni, nem vittek többet, én meg sosem szóltam nekik, hogy vigyenek el, mert romlanak/fájnak a maradó fogak is, nagyon rossz emlékeim vannak a fogorvosnál. A szűrésről nem tudják, hogy mostanában mindig ellógtam, amikor meg még nem, akkor nem adtam oda a papírt, hogy vissza kéne menni, hanem azt mondtam, hogy oké minden.
Tudom, hogy hülye voltam, de féltem a sok rossz emlék miatt.
De most valahogy rájöttem, hogy ez így nem maradhat, csak most meg már szégyellem mindenki előtt, hogy mennyi rossz fogam van. Az alsókat tuti nem lehet megmenteni szerintem, csak a fekete gyökér van ott, az íny is elkezdett ránőni, és fájnak is, ha megnyomom a fogaimat vagy körülötte ujjal vagy ráharapok, egy ideje elől tudok csak rágni. :( Tudom, hogy nagyon gáz, most leginkább ez tart vissza, de valahogy megpróbálom legyőzni a szégyenérzetem.
Köszönöm kedves első, neked is csak gyökér volt mar meg, vagy azért külsőleg jobb állapotban volt? Nem nézték rossz szemmel, hogy milyen fiatal vagy?
Hogy tudják kihúzni egyáltalán ezeket a fogakat?
Kérdező, 2-es válaszoló vagyok, fogorvos. Sok maradó fogat húztam már gyereknek/tininek, volt olyan, ahol láttam az őszinte megbánást, másnál nem izgatta magát, sem a gyerek, sem a szülő. Nem, gyereket még soha életemben nem csesztem le, nem aláztam meg (mondjuk felnőttet sem), hiszen nem ő tehet arról, hogy így járt. Ahogy írtam, a szülő felelőssége, én mindig a szülőre haragszom ilyenkor, mert azért ezek a fogak látványosan rosszak, szaguk is van, nem létezik, hogy valakinek ez nem tűnik fel, pláne ha tejfogazati korban is voltak problémák, akkor kellene ott lenni annyi józan paraszti észnek, hogy sejtsék, most sem oké minden.
Neked nincs mit szégyellned. Viszont, ha így folytatod, akkor a többi fogad is elromlik, akár annyira, hogy már csak a húzás marad. Van olyan 15 éves betegem, aki 18 éves korára már mindenképpen teljesen fogatlan lesz, mert minden olyan rossz állapotban van. Mellékesen jegyzem meg, hogy a kapott reakciókból az az érzésem, ez nagyjából egyedül engem érdekel, se a kedves anyukát, se a gyereket nem izgatja különösebben. Mondtam már 20 éves lánynak is, hogy neki ebben az életben már csak kivehető protkója lehet, ha milliókat pakol le az asztalra, akkor is. És itt emelném ki, hogy egy teljes szájrehabilitáció különböző pótlásokkal nagyon könnyen lesz 7 számjegyű - milliós - akkor is, ha amit lehet, a körzetes orvossal csináltatsz meg tb alapon. Ezt azért írtam le, mert sokszor az az érzésem, itt sokan a csodákban hisznek, majd lesz valahogy, hát nem valahogy lesz, hanem leginkább sehogy, mert végesek a lehetőségek. Aki nem cselekszik időben, az fogatlanságra ítéli saját magát.
Nincs mitől félned, senki nem fog lecseszni. De amit most csinálsz, az pont olyan, mint mikor valaki pontosan jól tudja, hogy rákos, de fél a folytatástól, ezért nem megy el, csak mikor már a fülén is áttétek jönnek ki, aztán megy a csodálkozás, hogy ezen a ponton már nem menthető meg, pedig ha egy évvel korábban megy, még jó esélyei lettek volna. Ne várj sokat, mert egy életre megnyomorítod saját magad. Iskolafogászatra pedig el kell menni. A fogorvos rossz fogakból él, ezt ne feledd, az a munkája, hogy segítsen neked. Ami ott elhangzik, arról pedig más nem fog tudni, ez egyedül rád tartozik. Iskolafogászaton is szoktam dolgozni, nagyon odafigyelek rá, hogy minden egyes szűrés zárt ajtók mögött történjen, hogy senki ne tudjon a másikról, akinek pedig kérdése van, nyugodtan felteheti, azért vagyok ott.
Köszönöm a válaszod, sajnos általános iskolában nem így ment a szűrés, ahogy írod, hanem bent voltunk egyszerre kb. 5-6-an is és mindenki hallott mindent. A mostani fogorvos nem tudom, milyen, mert nála még nem voltam. Megkérdezhetem, hogy a púp mit jelent a fogam alatt? Azzal mi lesz húzás után?
Mindenképp elmegyek most a szűrésre, aztán pedig rendbe rakatni a többit, már eldöntöttem, csak nagyon remélem, hogy rendes lesz a fogorvos és nem aláz meg, meg az se lenne hátrány, ha nem hallaná a fél osztály, mert tuti nekem a legrosszabbak a fogaim, szerintem másnak még lyukas sincs.
Bal alsó 4es fogamat húzták valamikor középiskola elején, nem lett pótolva, de ennek köszönhetően nem tolták össze a fogaimat a vízszintesen fekvő bölcsességfogaim, amiket 20-as éveimben húztak ki. A másik oldalon is -2, azok is akkoriban történtek, szintén nincs pótolva és 16 voltam amikor a jobb felső gyökérkezelt 1es apró darabokra tört reggelizés közben, így onnantól a 2 elsőn korona volt
(azóta eltelt 20 év és hajaj... Pedig csak az utóbbi kb 5 évben hanyagolom a fogorvost amióta a sajátom már nem fogad a többiekben meg csalódnom kellett)
Szedd össze magad különben rohadtul megszívhatod te is!
Plussz húzás előtt lehet érdemes megkérdezni más fogorvost is, lehet még menthető
Köszönöm neked is!
Szerdán megy az osztályunk, most nem futamodok meg.
Kedves Fogorvos válaszoló, implantátum hány éves korban lehet? Én hidat semmiképp sem akarok, de ha most kihúzzák a fogaimat elviekben lehetne implantátum (alig vagyok 15 éves)? Tudom, hogy drága, de szerencsére az nem akadály, csak nem tudom, hogy lehet-e 18 éves kor alatt implantátumot kérni.
Persze be kell még adagolnom a szüleimnek is, hogy milyenek a fogaim.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!