Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Maradó fog húzása gyerekként/t...

Maradó fog húzása gyerekként/tiniként?

Figyelt kérdés

Van itt olyan, akinek még gyerekkorában húzták ki a maradó fogát (első nagyőrlő)? Hogy élted meg? Pótolva lett, vagy mi lett a foghiánnyal?

Alul mindkét első nagyőrlőt ki kellene húzni és felül is menthetetlen szerintem az egyik, annyira le vannak törve. Jövő héten megyünk iskolafogorvoshoz eddig mindig ellógtam, de szeretnék valahogy erőt gyűjteni és elmenni végre, mert mostanában többször annyira fájtak az alsók, hogy nem hatott a gyógyszer sem, amit bevettem. És rágni se tudok rajtuk, mert akkor is fájnak és mintha ilyen kemény pukli lenne a gyokerüknél, ha megnyomom az ínyem a fog alatt. Viszont nagyon félek a foghúzástól, nem a fizikai fájdalomtól, hanem lelkileg, megcsonkítva érzem magam, ha belegondolok, hogy foghiányos leszek, hiába tudom, hogy gyakorlatilag most is az vagyok már, mert alig van a fogakból valami és visszanőni nyilvan nem fog.

Volt, aki hasonlón átment még általános vagy középiskolásként? Tudtok valami biztatót írni, hogy ne lógjam el a szűrést? Persze rettentően szégyellem is magam, amiatt se merek elmenni.

2023. ápr. 24. 01:43
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Köszi, és azt hogy kell elképzelni?
2023. ápr. 24. 14:24
 12/18 anonim ***** válasza:

1-es válaszoló vagyok. A 13 éves koromban kihúzott fogam látszatra meglepően jó állapotban volt, ici-pici szuvsdodás látszott csak kívülről. Viszont valószínűleg olyan lehetett, mint a férges alma, ami belül rohad.

A másik, 19 évesen eltávolított fogam jó része letört már.

Lehet, hogy a mai technikával mindkettőt megmenthették volna. Mindenképp menj el a fogorvoshoz, hogy felmérhesse, nálad mi a helyzet. Keress rá a neten arra, hogy csapos műcsonk. Hihetetlen, hogy ép gyökércsatorna esetén milyen fogakat fel tudnak építeni, pl ilyent:

[link]

Ha ez mégse járható út neked, akkor is el kell távolítani a fogad maradványait súlyos fertőzések megelőzése miatt. Ne szégyelld magad a fogorvos előtt, neki az a dolga, hogy gyógyítson, nem az, hogy ítélkezzen.

2023. ápr. 25. 04:44
 13/18 A kérdező kommentje:

Nem léptem meg, ma voltunk.

Normális volt a fogorvos, normálisan mondta, hogy rendbe kéne rakatnom a fogaimat, mert ennek így nem lesz jó vége.

Ezeket írta a papírra, amit kaptam:

17 c., 16 c. fract., 14 c., 24 c., 26 rad., 17 c, 37 c, 36 rad, 44 c, 46 rad, 47 c, tudja esetleg valaki, hogy miket jelentenek ezek? Csak annyit mondott, hogy alul kettőt minél előbb ki kellene húzni és van sok más foggal is tennivaló.

2023. ápr. 27. 00:15
 14/18 anonim ***** válasza:
A rad jelentése radix, vagyis gyökér, tehát abból a fogadból már csak annyi van meg, azok húzni valók. A c caries, ami fogszuvasodás, de ez is lehet felületi, közepes vagy előrehaladott, ebből nem mondható meg, hogy tömés, gyökérkezelés, kell-e pótlás (betét, korona), a fog mekkora felszíne érintett stb. A fract. fractura, vagyis törés. Én fogorvosként ilyet nem szoktam írni, úgyhogy csak feltételezem, hogy itt arra gondolt, hogy a szuvasodás miatt már letört, de talán még menthető lehet, ezek lehetnek az ő fogalmai szerint a nagyobb szuvik. A számok a fogakat jelölik, a középvonaltól (2 nagymetsződ között) számítva a jobb felső ún. kvadránsban a fogak száma 1-essel, bal felső 2-essel, bal alsó 3-mal, jobb alsó 4-el kezdődik, a 2. szám az adott kvadránsban lévő fogat jelöli, így a 17-es fogad a jobb felső 2. nagyőrlőd (középvonaltól számítva, ha minden fogad megvan ez a 7., ezt a számozást akkor is tartjuk, ha bármi miatt hiányzik előtte fogad).
2023. ápr. 27. 09:39
 15/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod!

Amelyik radix, az akkor jól értem, hogy biztos húzás?

A felsőre nem mondott semmit, csak az alsókra, hogy azokat minél előbb ki kellene húzni, kicsit reménykedtem, hogy a felsőt hátha nem kell.

2023. ápr. 27. 10:54
 16/18 anonim ***** válasza:
Én, ha egy fogra azt mondom, hogy radix, az mindig már menthetetlen. Ha menthető, de több lépcsős kezeléssel, akkor sosem fogalmazok így. Azt nem tudhatom biztosan, hogy a te orvosodnál is ezt jelenti-e, de nagyon valószínű, hogy igen.
2023. ápr. 27. 11:50
 17/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm, jövő hét szerdára kaptam időpontot, majd kiderül akkor. Már várom egyébként, megnyugodtam, hogy rendes az orvos, de a foghiány tudatától még mindig rosszul vagyok. :/
2023. ápr. 27. 11:59
 18/18 anonim ***** válasza:
Ezek a foghiányok pótolhatóak. Persze pénzbe kerül, de nem kell fogatlanságban leélned az életed. Ami pedig radix, azt ne sírasd, azok már annyira rossz állapotban vannak, hogy amúgy sincsenek már használatban, inkább a többi megmentésére koncentrálj.
2023. ápr. 27. 12:20
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!