Akkor most nagy nehezen bevallom, hogy lassan 9 éve dolgozok gyermekfogászaton asszisztensként. A 9-es válaszát teljességgel alá tudom támasztani. El sem tudjátok képzelni milyen borzalmas dolog, amikor egy pici 4-5 éves (vagy kisebb!) gyerkőcöt rögtön első alkalommal olyan szintű fájdalommal hoznak a szülei, hogy a gyerek napok óta nem alszik és fájdalomcsillapítókon él. Márpedig ez a magyar valóság, nálunk nem szokás megelőzni a bajt és inkább fejjel megyünk a falnak (a gyereknek is ezt tanítjuk).
Persze "csak" tejfogról van szó (jobb esetben, 6 évesen már a leghátsó fogak már mind maradók), de még mindig mélyen gyökereznek az ezzel kapcsolatos tévhitek:
1. A tejfog nem tud fájni: már hogyne tudna. Pontosan ugyan annyira, mint egy maradófog. Akinek volt már fogfájása felnőtt fejjel, az tudja miről beszélek. A felnőtt, megtermett férfiakat is padlóra küld egy ilyen fájdalom, nemhogy egy aprócska gyereket.
2. A tejfogak nem fontosak, nem baj ha szuvasodnak. Feltéve ha mindenképpen fogfájás miatt szeretnénk először fogászatra vinni a gyereket. A tejfogak szerkezetéről tudni kell, hogy nagyon gyenge: a zománcréteg vékony, a dentin lyukacsosabb, a fogbél pedig a fog méretéhez képest nagy. Ideális helyzet a kicsi szuvasodás gyors szétterjedéséhez.
3. A tejfogakat nem lehet tömni. Már hogy ne lehetne! Amíg kicsi a szuvasodás, bőven be lehet tömni. Csak ahhoz még az előtt kellene fogorvoshoz menni, hogy megfájdulna.
És végül: a gyerek nem egy alacsony növésű felnőtt. Sem a fogazatát, sem a lelki és mentális fejlettségét tekintve. Ugyan az a betegcentrikus hozzáállás, mint egy felnőtt esetében, gyakran nem válik be, pusztán azért mert a gyerek nem tudja kordában tartani a félelmét, hogy racionálisan gondolkozzon és kooperáljon. És ez 100%-ban nem is várható el tőle. Az egészsége és a fájdalom megszűnése érdekében azonban muszáj kezelni a panaszos fogat. Nyilván a hosszas ismerkedés, beszoktatás lenne az ideális, de ahogy már mondtam, ez magyar ellátásban elképzelhetetlen.
Egyébként én is ismerem a másik oldalt, gyerekként az én szüleim is elhanyagolták a fogaimat, aminek ma is iszom a levét. Éppen ezért dühít annyira, hogy 20-30 év alatt sem változott semmi. Volt például egy olyan esetünk, ahol egy 11-12 éves gyereknek a foggyökér körüli gyulladástól mozogtak a maradó frontfogai. Vastagon borította a fogait a lepedék, úgyhogy itt szóba se jöhetett olyan kifogás, mint a genetika és társai. Ja, és mint utólag kiderült, a szülei orvosok. És ez nem egyedi eset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!