Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Más is van úgy itt, hogy...

Más is van úgy itt, hogy akkor megy csak fogászhoz, amikor már fáj és húzni kell?

Figyelt kérdés
2022. júl. 4. 14:03
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Őszintén én is akkor megyek el, ha már kellemetlen tünet áll fenn sokideje, esetleg valami egyéb dolog megijeszt. A fogászaton meg mindig van, ami fájjon, eleve nagyon fáj az érzéstelenítés, akkor van az a nagyon hideg vattás diagnózis, az is fájdalmas, ráadásul az utána egy ideig még kellemetlen.

Ha évente járna az ember, akkor is szükség lenne időnként komolyabb beavatkozásra, hadd ne soroljam fel a lehetséges okokat.

Egyébként néhány előző válaszoló, ok, hogy tökéletesek vagytok, a gyakorin megszoktuk, hogy mindenki az, de nem kellene beleállni másokba.

2022. júl. 5. 12:35
 12/16 A kérdező kommentje:
Én attól rettegek, ha alapból mondom hogy fája fogam, és azzal a hegyes piszkálóval tövig belenyúl, úgy h akkor még nincs benned érzéstelenítő. Pontosan tudja, hogy a falat fogod fájdalmadban lekaparni, ha a lyuk már elég mély. :D
2022. júl. 5. 13:03
 13/16 Metionin ***** válasza:

12. Ez de rosszul hangzik még így leírva is :D

Én amúgy az injekciótól fosok de attól még jobban, hogy kirohadjon a fogam, szóval megyek. De ez nem azt jelenti, hogy nem kéne a pempörsz, főleg amikor a feltárásos fogműtétjeim voltak. Szájpadlásba pláne fantasztikus volt a szuri. :D Csak úgy vagyok vele, hogy azok ellen nem tehettem semmit, úgy nőtt, ki kellett venni, kész de a fogkő, szuvasodás ellen tehetek még ha fosok is.

2022. júl. 5. 13:11
 14/16 anonim ***** válasza:
Igen, sajnos. Nagyon félek a fogorvostól. De nem mutathatok ilyen példát a gyerekeimnek, úgyhogy összeszedem magam. Sajnos én is ezt a példát láttam anyukámtól. Ő is már csak akkor ment, amikor nagyon kínlódott. Aztán persze hallgattam, hogy mennyire fájt. De én ebből gyerekként csak annyit értettem, hogy a fogászat nagyon fáj. Annyira féltem, hogy amikor a sulival vittek minket szűrésre, és találtak lyukas fogat, elrejtettem a beutalót és eltitkoltam az egészet. Csak akkor derült ki, hogy baj van, amikor már nagy baj volt. Nagyon nagy butaság volt.
2022. júl. 5. 19:35
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Fogorvos vagyok tb-s és magánrendelőben is, így írom a válaszom.

Igen, rengetegen vannak, akik akkor jönnek, amikor már nagyon nagy a baj. Egy részük megérti, hogy én sem eszek embert, és eljön a folytatásra, sok siker sztorink van, amikor a rettegő, soha fogorvos közelébe nem menő végül mosolyogva távozott - és mindezt tb alapon, tehát mondhatjuk nulla forintért. És sokan vannak a másik táborban is: elhiszem, hogy vannak aktuálisan fontosabb dolgok az életben. De azt is meg kell érteni, hogy csodák nincsenek, és bizony van az a száj, amire azt tudom mondani, hogy hiába 30 éves, neki ebben az életben már csak kivehető pótlása lehet, de mondtam ezt már 20 évesnek is. A szituáció kifejezetten torz, amikor mindezt egy olyan száj tulajdonosának mondom, akinek homlokvonalig ér a műszempillája, és 3 méteres műkörme van - magyarul szó nincs arról, hogy ideje ne lenne, vagy ne adj Isten pénzze. Nyilván vannak különleges esetek, de kedves 6-os, azért az én általános tapasztalatom mégsem az, amit te leírtál. Hol a terhesség alatt romlott el, hol a covid alatt, de hogy 10 éve miért nem volt fogászaton, arra nem tud válaszolni (tb-s rendelő!). Egy kezemen meg tudom számolni, hogy egy hónapban hány olyannal találkozom, akinek jó a szájhigiéniája (nem tökéletes, jó!), holott állítólag mindenki mossa a fogát, sokszor annyira túlzásba is esnek a történettel (fogselyem, fogköztisztító kefe, szájzuhany, 70ezer forintos elektromos fogkefe), hogy fel is támad a gyanú: most ez vagy ennyire hülyének néz, vagy a világ legügyetlenebb embere ül a székben, mert konkrétan vastag lepedék kaparható le már az elülső fogairól is, amit a legegyszerűbb mosni.

Elhiszem, hogy te otthon így látod, hogy milyen drága. De valójában közel s távol Magyarországon van a legbőkezűbb fogászati csomag, aminek pont az lenne a lényege, hogy a fogmegtartás tb finanszírozott. Nem pénz kérdése. És ahogy egy korábbi válaszadó is rávilágított: ha rászánod évente egyszer az időt, akkor már nem alakulhatott ki akkora lézió, hogy abból komoly baj lehessen, itt tipikusan igaz, hogy minél tovább vár az ember, annál nagyobb az esély rá, hogy mélyes a zsebébe kell nyúlnia vagy elveszíti a fogát. Csak ugye Magyaroszágon divatos a körzetes orvost szidni ismeretlenül is, holott nagyon sokszor leírtam már itt is, hogy magánorvos az lesz, aki akar, ma kijössz az egyetemről, holnap kirakod a táblát: Dr. Gipsz Jakab magánrendelés és ennyi. Semmi nem kell hozzá. Mitöbb, a körzetes orvosnak is abból van bevétele, ha van magánpacientúrája, tehát direkt érdeke is jól dolgozni, mert a körzetes beteg viszi a jó hírét.

Persze, nyilván van az az 1-2 ember, akinek valóban a legkisebb baja volt éppen fogorvoshoz menni, csak azt se felejtsük el, hogy a fogakat nem véletlenül találta ki a természet. Egy idő után az is elég nagy baj, ha nem tudsz mivel rágni, ráadásul el lehet képzelni, hogy egy foghíjas mosolyú embert milyen munkákra várják: benzinkutasnak, meg a gyárba 3 műszakozni kiváló, de már egy tanár fog nélkül elég nehezen tud dolgozni.

2022. júl. 6. 12:31
 16/16 A kérdező kommentje:
Melyik a legolcsóbb fogpótlási lehetőség, ha már kihúztak 3 at?
2022. júl. 6. 14:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!