Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Fogszabályzós leszek. Mit...

Fogszabályzós leszek. Mit kell tudni?

Figyelt kérdés

Hamarosan rögzített fogszabályzóm lesz, érdekelne minden észrevétel, tapasztalat, és van néhány kérdésem is.

Melyik a jobb? A fém vagy a porcelán fogszabályzó?

Azokkal a színes gumikkal mi van? Adják/kérni kell/mindenkinek kell?

Mennyire más vele beszélni?

Fém fogszabályzó esetén nem fémízű a szád?

Milyen ételeket szabad/tilos vele enni?

A porcelán fogszabályzó nem sárgul be?

Csókokózni lehet vele? Ha a másik fél is fogszabályzós nem akadhatunk össze?

2022. ápr. 8. 17:11
 1/5 anonim ***** válasza:
91%

Nekem már évek óta van, amire tudok, válaszolok.

1. Nekem fém van, a porcelánról nem tudok nyilatkozni. Úgy tudom, a porcelán csak az esztétikát szolgálja, funkcionálisan a fém sokkal jobb.

2. A színes gumik tartják össze a fogszabályzót. Maga az eszköz három részből áll: van egy hátsó váz, ami egy-egy rágófogadra kerül a két oldalt, közöttük egy drót húzódik (felső esetén a szájpadláson, alsó esetén a nyelv előtt), aztán van minden fogadra ragasztva egy csillag nevű fémdarab, amiken keresztül fut a harmadik összetevő egy drót, ami a fogsorodhoz igazodik. Ezt a drótot a kis gumik tartják a helyén. Enélkül csak a csillagok maradnak a fogaidon, amiknek önmagukban nincs hasznuk. Szóval a gumik kötelező elemek és 4- 5 hetente kell járni cserélni, ilyenkor az orvos ad.

3. Nekem amikor felrakták a felsőt, kicsit furcsán beszéltem 1-2 napig, utána megszoktam és minden visszatért a normál kerékvágásba. Az alsó esetében viszont ez már nem olyan könnyű. Az alsó fogszabályzó összetartó drótja a nyelv előtt húzódik, így amelyik hangokat az alsó fogak és a nyelv képzi, nehéz volt kimondani. Egy idő után ehhez is hozzá lehet szokni, de még mindig hallani a beszédemen azt a drótdarabot.

4. Ez orvosi fém, egyáltalán nincs meg az a bizonyos vasas íze. A gumik cseréjénél szokott lenni egy enyhe fertőtlenítő íz, de magának a fém szerkezetnek nincs íze.

5. Tilos a rágó, a ragacsos dolgok pl. karamel. Valamint arra oda kell figyelni, hogy keményebb dolgokba nem szabad beleharapni pl. alma, körte, mert nagy nyomásra leeshetnek a csillagok. Puhább dolgokba természetesen szabad.

6. Sajnos nem tudom.

7. Persze, hogy lehet, egyáltalán nem akadály. Az összeakadás pedig csak egy filmes kitaláció. Csók közben nem érhetnek össze a fogszabályzók, mert a fogakon vannak és ugye a fogaidat nem érinted a másikéhoz.

2022. ápr. 8. 17:33
 2/5 anonim ***** válasza:

Ami nagyon fontos, ha ragasztott fogszabályzód lesz, hogy mindenképp készülj előre pár dologgal. DM-ben lehet kapni faggyút, ami így elsőre furcsa lehet, de nagyon sokat segíthet az első napokban. Ez a faggyú egy pici műanyag dobozban van és több kis rúdra van osztva. Ezekből le tudsz csípni egy borsónyi darabot és rányomni a csillagra. Ettől könnyebb lesz megszokni, valamint elő szokott fordulni (nekem), hogy pl. alvásnál belenyomódik a szám belső részébe, így kisebesedik. Ilyenkor is ajánlott faggyúzni, hogy a seb nyugodtan tudjon gyógyulni. De nem akarlak megijeszteni, ez nagyon ritkán fordul elő. 4 éve van fogszabályzóm, még az elején vettem egy doboz faggyút, azóta is ugyanazt használom. :)

[link]

A másik szintén a DM-ben kapható kis kefe. Azt hiszem, hogy műfogsor tisztítóként van kiírva, de tökéletesen használható a csillagok tisztítására. Ennek hiányában kilyukadhat a fogad a csillag helyén! Ezzel fogmosás után átmész a csillagokon és teljesen tiszták lesznek.

[link]

2022. ápr. 8. 17:43
 3/5 anonim ***** válasza:

#1 és #2 válasz is én voltam!

Ha van még valami kérdésed, nyugodtan kérdezz. De amúgy ezeket az orvosnak el kellett volna mondania, mielőtt a fogszabályzó mellett döntesz.

2022. ápr. 8. 17:45
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Melyik a jobb? A fém vagy a porcelán fogszabályzó?

Szerintem a fém, azért választottam én is azt. Egyrészt strapabíróbb + nem olyan furán néz ki, mint a procelán/zafír (de ez egyéni vélemyény).

Azokkal a színes gumikkal mi van? Adják/kérni kell/mindenkinek kell?

Attól függ, ha hagyományos fogszabályzód lesz, akkor igen. Ezek fogják be a drótot/ívet a brakettekbe.

Ha önligírozós fogszabid lesz (az már egy modernebb technika), akkor a brakettekben fut az ív, ezáltal kisebb jóval a súrlódás -> gyorsabb és sokkal kevésbé fájdalmás a kezelés + nem terheli meg a fogakat. Én az önligírozót ajánlanám, kontroll is ritkábban, kb. 6 hetente kell csak.

Mennyire más vele beszélni?

Kicsit másabb, de hamar hozzá lehet szokni (1 hét kb.)

Fém fogszabályzó esetén nem fémízű a szád?

Nekem kb. félóráig az volt felrakás után, de azóta nem.

Milyen ételeket szabad/tilos vele enni?

Ha ügyes vagy (nemú úgy rágsz, hogy feszítse az ívet vagy a braketteket), akkor majdnem mindent. Magvakkal, keményebb dolgokkal vigyázni kell. Én rágózóm is benne, nem ragad bele, mivel a fogaim felületével rágok csak. Nekem még ajánlotta is a fogorvos, mert segít a fogmozgatásban.

A porcelán fogszabályzó nem sárgul be?

Saját tapasztalatom nincs, de sokan panaszkodnak erre.

Csókokózni lehet vele? Ha a másik fél is fogszabályzós nem akadhatunk össze?

Fogszabissal nem csókolóztam még úgy, hogy nekem is van. De nem fogszabis emberrel nem zavaró.

2022. ápr. 8. 19:03
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! 🥰
2022. ápr. 8. 20:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!