Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Hogy szokjak le a szájrágásról?

Hogy szokjak le a szájrágásról?

Figyelt kérdés
Anyám és a nővérem évek óta rágja a száját kívül-belül, mindenhol és mindenütt: az utcán, a tömegközlekedésen, stb. Anyám többször mesélte, hogy megnézik pl. a villamoson milyen grimaszokat vág rágás közben, de nem érdekli. A fogorvos már rászólt hagyja abba meg is próbálta, de nem sikerült. Olvasás, Tv nézés közben újra rágni kezdett. A nővérem (21 éves) nem érdekli, szereti rágni a sebeket, bőröket, mindent. Nyugtatja. Soha nem fogják abbahagyni.

2022. febr. 21. 00:34
 1/10 anonim ***** válasza:

Ezek szerint nem te akarsz leszokni, miért így írod ki a kérdést?

Szerintem sehogy, én is rágom, nem tudom abbahagyni, ez van.

2022. febr. 21. 00:55
 2/10 anonim válasza:
Én detto ugyanebben vagyok. Gyerekkorom óta csinálom, sokszor észre sem veszem. Stressz helyzetben még durvább. Engem is nyugtat és szerintem nincs az az Isten, hogy én erről letudjak szokni. Ez olyan, mint másnak a köröm rágás.
2022. febr. 21. 00:57
 3/10 anonim ***** válasza:
Rendszeres meditációs gyakorlás segíthet elhagyni a kényszermozgásokat.
2022. febr. 21. 01:26
 4/10 anonim ***** válasza:
Én is rágtam. Rojtosra. Mígnem a fogorvos egyszer szólt, hogy ugye nem akarok szájüregi rákot kapni? Azóta nem ragom. Rágógumi segített amúgy.
2022. febr. 21. 01:43
 5/10 A kérdező kommentje:
Sokszor még a kezükkel is segítik a fogukhoz tolni az arcuk bőrét.
2022. febr. 21. 03:14
 6/10 anonim ***** válasza:
Kis cukorka?
2022. febr. 21. 07:31
 7/10 anonim ***** válasza:

Uhh én is így vagyok, addig rágom belül a szám, amíg már a fogam fáj.

Észre sem veszem, csak csinálom. Aztán mikor már tiszta fémes, véres ízű a szám, abbahagyom, majd amikor nem koncentrálok, megint kezdem. Talán stesszesebb időben rosszabb.

Le szeretnék szokni róla, de hogy csináljam, ha észre sem veszem?

Harminc éves nő vagyok, annyira gáznak érzem :(

2022. febr. 21. 10:31
 8/10 A kérdező kommentje:
Szerintem már ők sem veszik észre! Ronggyá rágják a szájukat nap mint nap.
2022. febr. 21. 10:41
 9/10 anonim ***** válasza:
2022. febr. 22. 08:01
 10/10 anonim ***** válasza:

A különféle kényszermozgásokat általában kényszeres gondolatok előzik meg. Ezért jó pl a meditációs gyakorlás, amit a 3-as válaszban is írtam. A meditációban a felesleges gondolatok elengedését gyakoroljuk, ezáltal tisztán, tudatosan átélve a jelent. Vagy úgy is lehetne fogalmazni hogy a tudat fókuszpontjának az áthelyeződése. Normál állapotban az ember a gondolatai áramlásával van azonosságban - a meditációban pedig csak tudatosan jelen van ez ember. Talán a zen meditáció a legjobb erre.

(Persze biztos van más is ami még megakadályozza a kényszermozgásokat, de nekem pl a meditáció vált be.)

2022. febr. 22. 08:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!