Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Mennyire bíznátok meg egy...

Mennyire bíznátok meg egy frissen végzett, 23-24 éves fogorvosban?

Figyelt kérdés
2021. okt. 11. 16:07
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
75%

Fogorvosként válaszolok.

Én hallgatóként is ültem hallgatótársam székében. Egyrészről nem tartom magamat annyira fontos embernek, hogy azt higgyem, hozzám csak a professzor úr nyúlhat. Másrészről pontosan jól tudtam, hogy minden egyes mozdulatunk kontrollálva van, sem diagnózist sem kezelési tervet nem állíthattunk fel magunk, egy tömésnél addig nem mehettünk tovább a következő lépcsőre, míg az előzőt le nem ellenőrizte szakorvos. Ugyanígy hallgató koromban egy alig 3 hónapja végzett húzta ki az egyik bölcsfogamat, mivel fel tudtam mérni, hogy nem egy nagy hasi műtéttel egyenértékű beavatkozásról lesz szó és pontosan tudtam, hogy az illető mennyi bölcsfog műtéten vett részt.

Gyakran egy kezdő sokkal ügyesebben dolgozik, pontosan azért, mert alaposabb és körültekintőbb. Számos, nálamnál 30-40 évvel idősebb kolléga munkájával találkoztam már, amit utólag nekem kellett javítanom, mert az még gányolásnak is kevés volt.

Kezdők és tapasztaltak között is vannak kontárok, mivel a fogorvosi karra évtizedek óta nincs pszichológiai teszt a felvételinél. Nyilván egy kezdő jó eséllyel lassabban fog dolgozni, nem fogja a komplikáltabb eseteket kisujjból megoldani, de ez kicsit az éhes ember ne válogasson esete. Ha nincs másra pénzem, akkor inkább elmegyek őhozzá, azért az átlag magyar szájban nagy károkat nem nagyon lehet tenni (ez egyébként elég szomorú).

Azt nem nagyon értem, hogy mi köze a tudáshoz annak, hogy hol diplomázott, mind a 4 egyetem ugyanazt a végzettséget adja és a követelmények is nagyon hasonlóak.

Illetve az sem igaz, hogy egy magánrendelő majd megválogatja, hogy kit vesz fel, éppen ellenkezőleg: számos olyan helyet tudok, ahova vadászták a frissen végzetteket, pontosan azért, mert bagóért lehet őket dolgoztatni. Rengeteg volt csoporttársam járt így, akik 2-3 évvel később is pont ugyanannyit kerestek, mint kezdőként, én meg adott pillanatban a négyszeresét is. Legjobb esetben is a rendelő tapasztalt orvosa kiválasztja a könnyebb eseteket, de kapásból 3 olyan magánrendelő jut eszembe országszerte, ahol ilyen sosem volt, egyből dobták oda a kezdőt.

A 4-es válaszolóra csak annyit reflektálnék, hogy azok a sz@rok már kezdőként is jóval magasabban kvalifikáltak, mint te valaha leszel ezzel a stílussal és hozzáállással. Nem veszítenek semmit sem, ha te messziről elkerülöd őket, így is sokan képzelik magukról, hogy egy esti gyakorizás után már főorvosok és ilyen arccal vonulnak be a rendelőbe, nem kell emellé még olyan is, aki a maga 8 általánosával még az orvost sz@rozza le.

Egyébként pedig mindig érdemes visszamenni ahhoz is, hogy milyen szájból hangzik el a vélemény: az orvos sz@r, mert rosszul tömte be, de arról már nem beszélgetünk, hogy miért jutott el egy fog odáig, hogy tömni kelljen, és ezek szerint akkor nem is kicsit, hiszen ahhoz, hogy egy tömés után elgennyedjen egy fog, jó nagy lyuk kell, amit azért az embernek otthon illő lenne észre vennie, ha volna annyi sütnivalója, hogy esténként belekukucskál a tükörbe (vagy, mivel tejfogról van szó, felmerül nyilván szülői hanyagság is - napi szinten hoznak hozzám olyan gyerekeket, ahol gyakorlatilag már kirohadt csonkokkal találkozom sokszor 2-3 éves szájban, de ha a 2 (!) évesnek én nem tudom kihúzni a fogait, akkor nyilván én vagyok a kontár, és véletlenül sem a szülő veszélyezteti a gyerek egészségét).

2021. okt. 11. 20:37
 12/17 anonim ***** válasza:
20%
#11: 4-es voltam. Látom, a tyukszemedre léptem. Csak mert le mertem írni, hogy milyen kontár munkát végzett az egyik kolléga. Egy átlagos kisgyerek voltam, akinek volt egy lyukas tejfoga. De nem fogok magyarázkodni. Arrogáns, lekezelő stílusoddal csak magadat minősíted. Annyira tipikus. 🤦‍♀️🤣 Akkor nyugtatgasd magad ezzel, hogy biztos egy "8 általánost végzett" ember vagyok. Azért elárulok egy titkot: nem. Én is egyetemet végeztem, jól keresek, hasznos tagja vagyok a tásadalomnak, ennek ellenére nem nézek le másokat és nem képzelem magam felsőbbrendűnek (mint te).
2021. okt. 11. 20:50
 13/17 anonim ***** válasza:

11

Mi is találkoztunk borzasztó fogorvossal, nem is megyünk hozzá. De nagyon igaz az is amit te írsz. Főleg a gyerekekre értve. Szerintem nagyon sok a szülői hanyagság és nem megyek messze csak a férjemig. Náluk nem volt kötelező az esti fogmosás, a leghitványabb fogorvoshoz mentek, és ő a mai napig retteg. Míg én ràm figyelve volt, nincs is rossz fogam. Illetve a fájdalomban mérem én a tudást. Nekem soha nem fájt semmi a fogorvosi székben, lehet úgy gyulladt fogat is húzni hogy nem fáj. De akinek egyszer nagyon nagy fájdalmai vannak ott mert spórol az orvos( tipikusan sztk-ban), az utána messzire kerüli a fogorvosi széket.

2021. nov. 13. 19:17
 14/17 anonim ***** válasza:
90%
Nekem az a véleményem, hogy fiatalok gyakran sokkal profibbak, sokkal modernebb anyagokat használnak, képben vannak a friss protokollokkal...
2021. nov. 14. 10:31
 15/17 anonim ***** válasza:
19%

Fiatalság...

Szájsebészetre küldtek egy fogammal(7es) mert a tömés alatt úgy elromlott hogy kicsi lett volna az esélye a megmentésre (fájni sem fájt)

Láttom hogy kis csajszi fogja húzni tehát betanuló. Nincs semmi gond hát uccu neki. Én tudtam hogy ez a foghúzás neki nem biztos hogy könnyű eset lesz...

4 percig kinlódtatott majd megkérdezte az idősebb férfi kollegáját hogy átvegye e (itt mondtam magamban hogy: "ne hogy azt mert mondani hogy még próbálkozok" :D

A technikája amúgy jó lett volna de hiányzott az erő. Meséltem is a fogorvosomnak de ő is azt mondta hogy lány miért megy szájsebészetre...

Amúgy a férfi max 10 másodperc alatt kihúzta

2021. nov. 14. 18:39
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Fiatalok megertobbek.

Tudják hogy mi az hogy valaki fél valamitől. Turelmesebbek, mindent lassan pontosan elmagyaráznak,nem kapkodnak és kedvesek meg megértőek.

2021. nov. 14. 19:29
 17/17 anonim ***** válasza:
50%
#16: hat nem mindig. En talalkoztam mar olyanokkal, akikben pont, hogy nem volt semmi empatia, jo ertelemben vett alazat. Ereztetni akartak a folenyuket, arrogansak, bantoak voltak, stb. Sztem ez nem korfuggo... Orvosok kozt is van mindenfele tulajdonsagu es kvalitasu ember nemtol es kortol fuggetlenul, mint minden szakmaban...
2021. nov. 14. 20:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!