Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Mitől szuvasodik a fog? Miért...

Mitől szuvasodik a fog? Miért nem kell minden szuvas fogat betömni?

Figyelt kérdés

2021. szept. 24. 15:32
 1/4 anonim ***** válasza:
16%

Wikipéééédiaaaa!

Amúgy rossz szekciót választottal. Te is... A mai nap már a 3. ilyen.

2021. szept. 24. 15:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
90%
Streptococus baktériumtörzsek okozzák a szuvasodást, tanulmányban olvasta róla.
2021. szept. 24. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
73%

Meg a Laktobacilust is említette a tanulmány, szóval esténként sosem szabad tejterméket enni, a fogkrémet meg hagyni kell percekig hatni, a fogat nem túlságosan sikálni.


Azért nem kell minden szuvasodást tömni mert a kezdeti ami még csak egy gombostű fejnyi elszineződés esetleg enyhe érzékenység, megfelelő fogkrémmel, és fogmosási szokásokkal néhány hónap alatt magától rendbejön.


Amúgy a fogszuvasodásnak nem csak bakteriális okai lehetnek, hanem fizikai is, amikor összetorlódnak egymásnak szorulnak a fogak, és zománc a zománcot addig nyomja amíg be nem repedezik. Onnantól már nehezen tisztítható, a repdéseken pedig bejutnak a baktériumok a fogbélbe, és ha az embernek az immunrendszere nincs a toppon, és egyébként is van máshol gyulladás a szervezetében mi lefoglalja az immunrendszert akkor már könnyebben kialakul. Vannak trendi ücsik "kólák" amik gátolják a kalcium felszívódását szóval nem lesz utánpótlás.

A koffeinről meg azt olvastam, hogy a vas felszívódását nehezíti meg.

2021. szept. 24. 16:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
94%

Az ember szájüregében él százmillós nagyságrendű baktérium. A baktériumokról tudni kell, hogy szeretnek megtelepedni felületeken. A szájban található felületek közül egyedül a fogak olyanok, ami nem cserélődik, az íny / nyelv / egyéb nyálkahártyák cserélődnek (ahogyan a bőröd is hámlik). Szóval a fogakon megtelepednek a baktériumok, egyre több baktérium telepedik meg, és egész komoly "civilizációkat" hoznak létre. Ezt nevezzük lepedéknek.


A lepedékben élő baktériumok anyagcseréjük során gyenge savakat termelnek. (Mint ahogy az izomlázról is sokáig azt hitték, hogy a cukorbontás során keletkezett tejsav okozza. Nos a tejsav példa ilyen gyenge savra, ami cukorbontás során keletkezhet.) Ezek a gyenge savak megbontják a fog szerkezetét, a fog felpuhul, a baktériumok mélyebbre tudnak hatolni és így tovább. Dióhéjban ez maga a szuvasodás.


A nagyon-nagyon kezdetleges szuvasodás során még csak egy fehéres folt látható, az még visszafordítható, azt még nem szokták tömni.

2021. szept. 25. 12:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!