Óvodás koromban végig szoptam az ujjam. Később fogszabályozóra volt szükségem. Az lenne a kérdés.em, hogy az ujjszopás miatt lehettek kuszák a fogaim később, vagy attól függetlenül is ilyenek lettek volna?
Szerintem hozzátesz az ujjszopás. Én is sokáig csináltam és görbék is lettek nagyon a fogaim az ujjamhoz illően. Aztán lett fogszabim és helyrehozta, viszont mára már kicsit elmozdultak (de az a bölcsességtől). Ismerőseim is akik sokáig szopizták elgörbültek. De ez örökölhető is (értem pl. lófogaid lettek a pöttöm állkapcsokba, ezért nem férnek el és összevissza nőnek).
Szóval genetika, meg ujjszopás együtt, külön is befolyásolja.
Lehet :(
Nekem a felső fogaim előrébb álltak, mint kellett volna, az alsók pedig bentebb voltak. Visszagondolva ez logikus lehet, mert ahogy betettem az ujjam a két fogsorom közé, okozhatott ilyen elmozdulást a tejfogaknál. De a később kijövő állandó fogaimat hogyhogy befolyásolta az ujjszopás, amikor már abbahagytam akkorra?
Valóban :(
De ha jól tudom, néhány gyereknek, akik szopták az ujjukat, mégsem kell később fogszabályozó. Nekik hogy áll vissza a csont?
Én jól megjártam, mert sokáig szoptam az ujjam :(
És a cumizás is okozhat ilyet?
Igen okozhat. 2 féle cumit különíthetünk el: cseresznye alakú és ún. orthodontiai ("fogszabályzós"). Előbbi egyáltalán nem javallt, utóbbi lapított, jobban idomul a szájpadhoz és a kis fogacskákhoz, kisebb arányban van torzító hatása.
Az ajánlás szerint 3 éves korig érdemes elhagyni az ujjszopást és a cumizást, ha nem akarjuk megrizikózni, hogy nyitottharapása legyen a gyereknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!