A fogorvos hibázott, vagy tényleg előfordulhat ilyen?
Fogtömést kaptam, ami után a fogam konstans sajog egész nap és a hidegre rendkívül érzékeny lett. Ezek a problémák a tömés előtt nem álltak fent. A kezelés több, mint egy hónapja volt. Miután említettem ezt a fogorvosomnak, azt mondta, hogy "háát akkor lehet gyökérkezelni kell.." Eddig azt hittem, ha egy fogat gyökérkezelni kell, akkor az azért van, mert ezek a tünetek a tömés előtt állnak fent és a tömés ellenére SEM javulnak, nem pedig a tömés után keletkeznek..
Kicsit bosszant a dolog, mert úgy érzem, hogy elrontott valamit, és fizettem érte, és most fizethetek hatalmas összegeket a gyökérkezelés miatt, és járkálhatok hetekig újra hozzá.
Kérdés tehát, hogy ez "normális" így, előfordulhat ilyen, hogy a tömés után derül ki, hogy gyökérkezelni kell a fogat? Panoráma röntgenen nem volt gyulladás, ami a tömés előtt készült.
Attol fugg, hogy mennyire volt szuvas a fog, mennyire mely a tomes, stb. Lehet, hogy elrontott valamit, de lehet, hogy ennyit birt a fogad, ezt sajnos igy nem lehet megmondani.
Ha nem bizol benne, ne hozza menj, keress masik fogorvost. Az is lehet, hogy a tomes csereje is megoldja a dolgot.
Pontosan, ahogy az 5os írja.
Ha mélyre kell menni a szuvas részek eltávolítása során,akkor már gyanítja a fogorvos, hogy a kezelés átmenet gyökérkezelésbe. Ha nem egy az egyben nyílik meg végül a fogbélüreg a tisztítás során, marad némi foganyag körülötte, akkor érdemes megpróbálni a tömést. Persze ez ilyenkor lutri, vagy érzékennyé válik a fog, vagy megnyugszik szép lassan. Azért így csinálják, mert ez még egy utolsó lehetőség a gyökérkezelés előtt. Egy vitalis fog mindig jobb, mint egy gyökérkezelt, törekedni kell erre.
Ahogy az 5-ös írja: fogtömés után gyakori, hogy a fúrás (a magas fordulatú turbinához pont ezért kötelező a vízhűtés), illetve a tömés előtti kondícionálás és szárítás miatt érzékeny lesz a fog. Ez jó esetben magától elmúlik, közben javasolt a nagy hőkülönbségek kerülése és az érzékenységre való fogkrémek, szájvizek használata. Rosszabb esetben viszont gyökérkezelni kell. Utóbbira akkor van szükség, ha a tünetek nem múlnak és a csökkenő tendencia helyett egyre erősödnek.
Egyébként jellemzően akkor fordul elő ilyen, ha a szuvasodás mélysége nagyon megközelítette a fogbelet, amit nem lehet felróni a fogorvosnak. Vagyis ha tovább vártál volna a töméssel akkor mindenképp gyökérkezelni kellett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!