Kellemetlen reggeli szájszagot mi okozza fiatal korban, hogyan szüntethető meg? Látszólag nincs egészségügyi oka
Tudom, ezer ilyen kérdés van, de mindenkinél más áll a háttérben. 20-onéves barátomnak reggel sincs szájszaga, ezért gondolom, hogy nem kötelezően lép fel mindenkinél ez a probléma.
Én 20 éves vagyok, de már vagy 6 éve nagyon rossz ébredés után a leheletem. Amiatt nem értem, hogy miért van ez, mert a szokásos okok közül semmi sem indokolja:
- nem dohányzom
- egészségesen táplálkozom (sok zöldség-gyümölcs, a barátomnál a "nagykönyv szerint" egészségesebb ételeket eszem)
- sem kávé, sem teák
- nincsenek gyomorpanaszaim
- ínyemmel sincs probléma
- rendszeresen ápolom a fogaim
- van sajnos 1-2 lyukas fogam, de mind időben szépen kezelve, betömve, és nem is köthető ehhez az intenzitás, mert állandóan rossz reggel, sajnos
Amire gyanakodtam, az a 11-14 éves koromban hordott éjszakai fogszabályzó volt, ami miatt rászoktam a szorosan zárt szájjal való alvásra. Emiatt reggel a nyálam is felgyűlik és elég rossz íze van. Szóval inkább tényleg a nyál a rossz, nem a gyomorból jön, ahogy pl idősebbeknél tapasztalom (sajnos az utóbbi pár évben édesanyámnál ez állandó probléma, hiába mos fogat, a lehelete rossz marad).
Azt tapasztalom hogy ha eszek egy szem gyümölcsöt reggel vagy valamiből pár falatot, kb el is múlik, de addig a vizet sem kívánom, olyan rossz. És kellemetlen így ébredni, hogy rögtön legszívesebben kiköpném a nyálat (éjszakai fogszabályzótól ered a szokás, azt ébredés után rögtön kivettem és szájat öblítettem).
Valaki hasonló cipőben? Mi segített? Az egész éjszakai zárt szájtartás az oka vagy más is?
nekem tejmentes étrendtől múlt el.
okozhatja belső élősködő is.
Köszönöm szépen a válaszokat!
1. Belső élősködő alatt baktériumokra vagy parazitákra gondolsz?
Nagyon enyhe laktózérzékenységet kimutattak nálam, de soha nem voltak tüneteim, tejet szinte sosem iszom, max havi 1-2 müzlibe, amúgy sajtokat, tejfölt, többnyire feldolgozott, savanyított tejtermékeket fogyasztok, nem túl sokat.
2. Milyen baktérium? A gyomor nagyon savas, emiatt benne nem igazán élnek meg. Van konkrét ötleted (link?) mire gondolsz, miről lehet szó?
Nekem nyilván zavaró a probléma, de ezzel kihez lehet, ha egyáltalán lehet fordulni? Állami ellátásban még az egyértelműen problémás ciklusra is csak legyintenek, hogy stressz és nem foglalkoznak vele, nem vizsgálják ki a dolgokat rendesen.
Gasztroenteorológián szerintem tudnak segiteni az ügyben, van rá gyógyszer ha a gyomrodban van a baktérium aztán megszűnik a kellemetlen szájszag
Köszönöm a linket, az alapján ez lehet az oka:
"A szájüregi plakk elsősorban a fogak felszínén alakul ki, de felfedezhető a fogínyárokban, valamint a nyelv hátsó felszínén a nagy ízlelőbimbóknál." Most beugrott, hogy néha szoktam kapargatni a nyelv hátsó részéről ilyen fehéres-szürkés lepedéket, ami olyan rossz szagú. Tehát ez egy plakk lehet, itt lehet a baj. Viszont furcsa, hogy csak reggel jelentkezik a szag, arra azt mondták a cikbben, hogy a szárazság miatt érződhet, pedig nekem nem száraz a szám, reggelente főleg.
Manduláim pár éve lettek eltávolítva, mert ilyen gennyes gócok voltak, de sajnos ezzel nem szűnt meg a probléma.
Ezzel a nyelvi lepedékkel tudja valaki, mit lehet kezdeni?
Erre csak orvos tud válaszolni
Igyál sok vizet az talán lemossa a lepedéket a nyelvedről
Szia kicsit később értem én ide.
Voltál már orvosnál?
Amúgy még lehet az is hogy a fogaid közé szorult maradékok elkezdenek rothadni. Fogselymet is szoktál használni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!