Miért lehet valakit a saját beleegyezése nélkül körülmetélni?
Szerintem kár ennek a kérdésnek ekkora feneket keríteni. Pl. rengeteg gyereknek a manduláit is kivetetik, vagy pl. kihúzatják 1-2 fogát a fogszabályozáshoz, mégsem sopánkodik felnőttként, hogy miért rendelkeztek a szülei ezen testrésze(i) felett. Nem lehet kétséges, hogy a szüleid a legjobbat akarták neked, amikor ilyen vagy olyan megfontolásból, egészségügyi indokkal vagy vallási okokból körülmetéltettek. Próbáld meg feldolgozni, fogadd el magadat ilyennek. Volt körülmetélt barátom és hidd el, semmivel sem volt rosszabb vagy kevésbé vonzó az ágyban, mint aki nem volt körülmetélve.
40/N
Hali!
"milyen rossz, ha ez valakinek nem a saját döntése volt."
Ebben látod igazad van. És sajna a mai világban a fiatalok zömmel döntésképtelenek, tájékozatlanok, elbutítja őket a közeg, amiben élnek, elég csak az amerikanizált bandákra, tönkrement házasságokra, stresszes munkára, szívtelenségre és a törődés hiányára, a szeretet megnyilvánulására gondolnunk. Emiatt aztán a szülőnek se mer szólni a gyerek, ha gáz van, és a baj kialakul. A szülő rossz példát mutat nagyon sok esetben úgy, hogy nem halad a korral, leragad egy bizonyos szinten a gyerek jelzéseire meg nem figyel oda. A gyerek így a környezetéhez fordul, ami vagy hozzájárul a fejlődéséhez, vagy árt neki.
De bármi megoldás is kell, a szülő így nem ismeri a gyerekét, nem tudja mit akar, hisz vmit, hogy mi a jó neki, aztán nem törődik azzal, hogy a gyereke mit akar, s a baj még nagyobb lesz.
Ha már így a körülmetélés kapcsán hoztad ezt szóba, ismertem egy srácot, akinek anyját még február elején az orvos fűzte meg a TKM-re (Teljes KörülMetélésre), hiába sírt, rimánkodott, könyörgött a gyerek csak részlegesért (RKM), az anyja hagyta magát meggyőzni az orvos rábeszélésével, a gyerek meg félt, nem volt benne annyi bátorság, hogy odaálljon az anyja elé és azt mondja: "NEM!" A beavatkozást elvégezték, a gyerek élete tönkrement, elmondása szerint ödéma keletkezett a fék helyén, ami máig nem szívódott fel neki. Azóta is 1-2 havonta kiírja uazt a kérdését ide a GyK-ra, hogy mikor fog, és mindenki uazt a választ adja neki, amit már tőlem is megkapott rá.
De tudok olyanról is, aki elhatározta magát a TKM-re, azonban átbeszélte velem a dolgot és rájött, hogy az RKM sokkal hasznosabb lenne az ő számára, de azért bement a műtétjére, ahol AZ ORVOS BAXOTT A KÉRÉSÉRE, SŐT, MEGKÍNOZTA! A srác kérte, hogy csak részlegest végezzen, a doki erre nem mondott semmit, csak annyit, hogy "igyekszik megmenteni minél többet a fitymából". Nem így lett, SEMMIT SEM HAGYOTT NEKI, ráadásul rosszul érzéstelenített, a gyerek 3/4 órán keresztül MINDEN SZIKEVÁGÁST ÉRZETT, a gyerek feszített, jajgatott a fájdalomtól, a doki meg még pluszban rárivallt, hogy ne feszítsen szegény gyerekre. Az asszisztens mindent látott, szólt is az orvosnak, de ő nem ellenőrizte az érzéstelenítést, és nem is adott újabb adagot a srácnak. Amikor a srác mobilon mesélte, én elbőgtem magam, komolyan mondom, de nemcsak én, hanem a bnője is. Azonban a srác nem fordult az illetékes betegjogi képviselőhöz, az ügyet eltusolták, s azóta az a kontár, aki őt műtötte, újabb sorstársai életét tette tönkre (beszéltem is az egyikkel személyesen), aki meg "garanciát akart kérni az orvostól" hogy hozza rendbe, amit elcseszett, ahelyett, hogy a betegjogi képviselőhöz fordult volna ő is. (>> [link]
Szóval kedves Kérdező, egy másik szögből megközelítve a válaszadást a kérdésedre, hogy...
"Miért lehet valakit a saját beleegyezése nélkül körülmetélni?"
Hát kérlek azért, mert...
1.) A szülő ostoba, nem tájékozódik a lehetőségekről és nem is kérdezi meg a gyereket arról, hogy ő vajon mit szeretne, mert azt hiszi, hogyha helyette dönt, akkor AZ LESZ A JÓ MEGOLDÁS, pedig a fenét...
2.) Egyes orvosok kedvükre "csonkolhatják" az embereket a létező legrosszabb és legkegyetlenebb módon is akár, a szerencsétlen panaszos páciens meg ki van kényük-kedvüknek szolgáltatva, és tehetik ezt bátran, hiszen ezt SENKI NEM TESZI NEKIK SZÓVÁ, SENKI NEM BÜNTETI!!! BÁTRAN MEGCSINÁL6JA!!! Mert az emberekben annyi tartás nincs, hogy amit az a m*csadék kontár... (elnézést akit bánt a fogalmazásom) ...elcseszett, azt számon is kérjék rajta, és az esetet jelentsék az illetékes jogi szervnél, mert...
__ 21.) Félnek a megszégyenüléstől, közben őket már rég megszégyenítette, megbecstelenítette az orvosa, szóval (1:1 csak ők ezt 2:0-nak érzik az orvos javára)
__ 22.) Tele vannak sztereotípiákkal (tévhitekkel, előítéletekkel)...
---> Áh, úgyis megússza! Mit várunk? Ez magyarország!
---> Nincs pénzem perre!
---> Úgyis kiröhögnek...
---> Úgyse vesznek komolyan...
---> Ha ez kitudódik... én belehalok a szégyenbe!
Senki nem ismeri az ügymenetet, mindenki csak hisz valamit, ami NEM VALÓS! Senki nem hallott a jogi diszkrécióról és mindenkit megtévesztenek az amerikai filmek az ostoba riportereikkel, és persze az emberek magabiztosságához, önbizalmának megőrzéséhez maga a média és a sajtó sem járul hozzá.
Hát kérlek, ezért ez magyarország, mert HA AZ EMBEREKNEK nemcsak vélt, hanem VALÓS BÜSZKESÉGÜK is LENNE (tisztelet a kivételnek), akkor TENNÉNEK AZÉRT, HOGY KIÁLLJANAK A CÉLJAIKÉRT, ÉS KÜZDEJENEK A CÉL ÉRDEKÉBEN, megvédjék érdekeiket és a sorstársaikat az ilyen alattomos kontárok általi kiszolgáltatottságtól, hogy ILYESMIK -- amiket fent leírtam -- MÉG CSAK VÉLETLENÜL SE TÖRTÉNHESSENEK MEG!!!
* * * * *
Tudom, hogy hosszú lett, ezért elnézést is kérek, no meg egyes helyeken a hangvételért, írásstílustért is, csak úgy glom, jobb ha érzékeltetve van a tények mögött az általuk kiváltott indulatok is, amely hozzátartozik a fenti MEGTÖRTÉNT eseményekhez. Ettől függetlenül nem ellenzem a körülmetélést, amennyiben az indokolt, szakavatott ember végzi, akinek a páciens érdekei az első, és MAGA a panaszos SZABADON, külső befolyás nélkül DÖNT7I EL, HOGY AZT (VAGY MIT) SZERETNE, megfelelő előzetes tájékoztatást követően.
Vagy ha ezt még nem te7i meg hivatalosan, mert kiskorú/fiatalkorú, de döntésileg kellően érett már egy döntéshez önmagával kapcsolatban, akkor legalább KÉRJÉK KI AZ Ő VÉLEMÉNYÉT IS!!! Elvégre az ő testéről van szó, és mjuk nem az anyjának kell leélnie a hátralévő életét azzal a pénisszel, hanem neki!
OFF: Egyébként Kérdező, ez nem a te kérdésed?
>> http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__ferfiak-egeszsege__1.. :ON
Üdv: EE (^)
Gondoltam... :-)
No, akkor az ott feltett kérdésedre...
"MIÉRT ILYEN SOK A NEGATÍV VÉLEMÉNY A KÖRÜLMETÉLÉSSEL KAPCSOLATBAN?"
...is megadtam az előző hosszúban (a 03:56-osban) választ.
___ Azért van ennyi rossz vélemény a körülmetélésről, mert sajna az urológusok túlnyomó többsége csak kihasználja a hozzájuk forduló tanácstalan, és naív emberek tájékozatlanságát, és "CSAK" metél, (még egy enyhe szűkületnél is). Visszaélnek az emberek beléjük vetett bizalmával, és mindezt büntetlenül te7ik, mert az emberek utána...
_ vagy szégyellik,
_ vagy nem foglalkoznak/nem akarnak többé foglalkozni vele.
De ha az index-fórumra felmész, ott meg zömmel vannak olyanok, akik töltögetik fel a megkopasztott farkaikról a képeket, mint afféle menő metroszexuálisok, köztük is van egy, aki innen már hasonló okok miatt többször ki lett tiltva, ("Jóvágásúfiú" a nickje és András a neve) ő itt (is) mindenkit csak és kizárólag a TELJES KM-re akart rábeszélni (ott inkább hallgatnak rá az emberek, a "háremében"), emiatt nem1x összeszólalkozott egy olyan itteni rendszeres hozzászólóval is,... (aki eddig minden topik végére többször és többféle useren is odaírta a saját szívását a körülmetélésével kapcsolatban,) mivel őt még gyerekkorában brutális körülmények közt "erőszakolták meg" vele, és a saját szüleit cinkosként emlegeti, akik hagyták magukat hogy meggyőzze a doki, azzal a dumával, hogy ez neki így jobb. Aztán meg nem lett... nagyon sok panasza van, depressziós (most is), úgy is nőtt fel, és ahogy ezt megélte az az elbeszéléséből ítélve hajmeresztő. Számos fórumon feltűnt már. Legfőbb problémája a makkja, ami azóta kikérgesedett, folyamatosan foltosodik, hámlik... stb. Az ő számára ezeket a következményeket (szövődményeket) okozta a körülmetélés.
Elvileg most szánta rá magát igazán (több mint 20 évvel később) hogy fitymát nyújtson magának egy eszköz segítségével, amit azoknak ajánlok én is a figyelmébe, akik fitymát szeretnének, és megkérdeznek ez ügyben, mit te7nének!?
Ezért jobb inkább csak egy RKM, akkor uis az illető ő maga dönt7i el, hogy jó ez így neki, vagy szeretne újra (visszaszűkülésmentes) fitymát, amivel a szex is "súrlódásmentesebb"...
<>
A barátaid le7 azt mondják vállald be, de az már több esetben is bebizonyosodott, hogy ami jó az egyiknek, az nem biztos, hogy a másiknak is. Éppen egy hete láttam egy elég makacsnak tűnő szűkületet, és ott a szűkület a létező legrosszabb helyen van, azonban történt egy másik GyK-s ismerősömel (azóta barátközeli kapcsolatban vagyunk), akit nem ugyanazzal a problémával műtöttek a péniszén, de ahhoz, használtak egy olyan orvosi eljárást, amelynek ötlete felcsillantotta a reményt, ahogy a srácot -- a kívánsága szerint -- le7 mégse kelljen teljesen körülmetélni, elég le7 csak felhasználni az ott megszerzett tapasztalatot. És ha ezt egy kooperatív urológus szakorvos is bevállalja, sztem megold6ó a srác kívánsága.
Abban a rossznyelvi mondásban meg le7 valami, hogy:
"Aki csak metél, az mészáros. Aki azonban formáz, átalakít a rendelkezésre álló anyagokból, az egy MŰVÉSZ!"
Ezt egy német orvostól idéztem, amiről az egyik régebbi hozzászóló mesélt a saját esete kapcsán, mert őt itthon mindenki csak TKM-elni akarta, közben az az orvos odakint megoldotta uazt a makacs problémát RKM-mel is...
De van akinek az is érték, ami a másiknak csak kolonc a nyakán (fölösleg). Erre legutóbb pont Mindenszentekkor egy falusi temetőben jöttem rá, amikor az egyik rokonom sírján kellett vmit rögtönözve összerögzítenem, és nem szégyelltem odamenni a szemétkupachoz hogy keressek magamnak drótot, aztán közben találtam egy s más egyéb értékes dolgot is...
De mit gondolsz,... miért él az a vicc is, hogy...
"Ha feldobják csavar, ha leesik traktor, mi az?" (MacGyver az háztetőn...)
* * *
Ha glod, gyere, beszéljük át a témát, akár MSN-en/SkyPE-on! (Ha benne vagy, vmelyik címét >>priviben írd meg, és felveszlek.) A döntés a tiéd, de van egy olyan érzésem, hogy sokmindent nem tudsz még a témáról, ebben viszont le7, tudnék neked segíteni... hogy pontosan tudd, mibe is "vágsz" bele...
Üdv: EE (^)
Azért szerintem a gyereknek is bizonyos kortól kell hogy lehessen beleszólása pl. a testét érintő kérdésekben.
És azért amerikában sem 85% a metéltek aránya és visszaesőben is van,hisz van tisztálkodási lehetőség.
Azért nem helyes ez a módszer.Szerintem senkit nem szabadna egy tisztálkodási lehetőséggel bőven biztosított,fejlett országban csak így metélgetni,főleg ha az egészséges,vagy ha szükülete van akkor minden lehetőségről fel kellene világosítani.
Szerintem a felvilágosítás hiánya miatt van és nem is veszi sok szülő sem a fáradságot hogy utána nézzenek a dolgoknak,milyen lehetőségek vannak,civilázolt,fejlett helyen fölösleges,emberi butaság az oka.Ha a szomszéd megcsináltatta akkor én is,nincs is önálló akarat,néha olyanok az emberek mint a birkák,azt csinálják amit a másik,nincs önálló döntésük,véleményük.
Az ilyen vallási és férfivé avatási és egyéb okra fogva történő és érzéstelenítés nélküli metélést meg nem tartom helyesnek,nem ettől lesz férfi valaki,de a női csonkítás még durvább.Én nem tudnám a gyerekem ilyen módon megkínoztatni,mert ez az,se érzéstelenítő,se semmi.
szerintem nincs semmi értelme. egy válaszoló leírta az okát h miért a sivatagi környezet miatt.
ma ha nincs fitymaszűkületed akkor felesleges ha zsido vagy ha nem.
ennyi
Utolsó totál igazad van.Csak akkor elfogadható,ha nincs más lehetőség egy betegség esetén,vagy ha maga dönt az ember,de úgy hogy minden más lehetőségről is megkapta a tájékoztatást.
Azt meg nem értem,hogy azért egy ilyen dogot hogyan hasonlíthat valaki a köldökzsinór elvágásával,vagy fogszabályzással össze,azért itt a nemiszervről van szó,amit ha elszúrnak,akkor nagyon nehéz helyre hozni a dolgot,ha meg nincs semmi baj vele,akkor mért is kellene levagdosni bármit is,nem hiába nőtt oda,meg van a funkciója
.
Az utóbbi azért van(fogszabályzó),hogy a fogak egészségesen tudjanak nőni tudtommal,szóval csak indokolt esetben kap a gyerek fogszabályzot és nem vágják le hozzá semmijét sem stb.Szóval páran elég hü.lye hasonlatot hoztak fel.
De az biztos azért a test maradandó megváltozásását érintő kérdésben a gyereknek is bizonyos kortól kellene hogy legyen beleszólása,főképp ha egészséges a gyerek és nem teszi semmi indokoltá,hogy a testét örökre átalakítsák.Mert ez is egyfajta átalakítás,átszabás ha úgy veszük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!