Normális, ha edzés után barna a vizeletem?
Tipikus...
Elmondanám hogy, vagy 10 éve mikor edezeni kezdtem. Az első alaklomra a b#zi személyi edzőm meghajtott mint egy állatot. De tényleg... 2 napig, a másik kezemmel kellett a könyököm emelni, hogy azzal fogat tudjak mosni. A lépcsőn mint egy rokkant tudtam csak felmenni pár napig.
Szóval semmit nem vett figyelembe, a fokozattosságot főleg. Pedig mondtam neki, SOHA nem edzettem!
Olyan barnát pisiltem este, mint a kóla. Mondom... nem narancs, vagy sötét. BARNA. SÖTÉTBARNA! Műanyag pohárba toltam mikor megláttam. Így abban pont mint a kóla, csak szénsav nélkül.
Beparáztam. Nagyon!. Azonnal utána olvastam. Ez egy ÉLETVESZÉLYES állapot lehet!!!!
Az oka ugyanis az, hogy az izomsérülés miatt (amikor nem megszokott a terhelés) sok myoglobin kerül a vérbe. Ez viszont ilyen mennyiségben a vese "szűrőit" eldugítja. És ha ez tartósan fennáll a vese VISSZAFORDÍTHATATLANUL károsodik. Ha teljesen leáll a vese, és az már életveszélyes állapot.
Akkor egy orvosi esettanulmányt is olvastam, de most már nem találom. Ahol egy fiatal férfit első nap egy raktárban kihajtottak. Estére barnát pisilt. Orvoshoz ment. Onnan dialízisre (művese) kezelésre küldték azonnal. Így megúszta nagyjából.
De egy hasonlót itt is olvashatsz:
Én nem mentem orvoshoz, de az első barna vizelést követően elkezdtem "erőszakkal" vizet inni, hogy tisztítsam a vesét, és higítsam a "szűrni" valót. Már 10 percenként pisiltem!!!! A 2-3 harmadikra már kb színtelen lett. És ezt folytattam 1-2 órán keresztül. Már hányingerem volt a víztől. Fent öntöttem a vizet, lent kb színtelenül jött már ki.
(Másnap amúgy ezen csak röhögött az edző, azt mondta ne izguljak. Azt hittem leköpött ott helyben. Hát elmehet a k.anyjába, ennyire dilettánst, felelőtlen edzőt, szórakozzon más egészségével.)
Azóta több vese funkció vizsgálatom volt, általános labor keretében. Nyoma sincs problémának.
Későbbi edzéseknél már nem volt ilyen probléma, mert nyilván hozzáedződik az izom is.
Szóval a legjobb amit tehetsz, hogy ügyeletre mész.
Vagy ha kockáztatsz mint én, az első barna vizelet után folyamatosan iszol vizet, amíg színtelen lesz a vizeleted, és még folytatod. De asszem ezzel már elkéstél.
De ha egyiket sem csináltad, utólag nézess vese funkciót!!! MINNÉL HAMARABB!
Ez súlyos és veszélyes állapot, még ha azóta el is múlt!
Egy ideig most pihenj, és utána:
Vissza kell venned az edzésből, és FOKOZATOSSÁG!!!! A Te szervezeted még nincs ahhoz az edzéshez szokva, mint amivel kezdtél!
Keress a "rhabdomyolysis" szóra benne, onnan olvasd.
Aztán indulhatsz az ügyeletre. Már ha nem akarod (vagy minimalizálni akarod) kockáztatod az akut vesekárosodást.
A dialízistől meg ne félj ha úgy alakul ... szar, de megmenti veséd.
Ha nem teszed meg, akkor majd a maradék életedben járhatsz rossz esetben dialaízisre. Az szarabb...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!