Sötét fekete színű széklet (koromfekete szinte)? Mit jelenthet?
Sziasztok!
Rákerestem neten, de nem vagyok benne biztos, hogy ez mit jelenthet?
Utóbbi időben nagyon szagos a székletem.
De eddig barna volt / sötétbarna, folyékony esetleg (mint a fosás).
Most viszont koromfekete színű volt!
Az interneten olyanokat láttam hogy vér került a belekbe (olvadt vér?)
Meg hogy daganat / rák?
Nem túl pozitív dolgokat jelent elvileg!
Menjek el háziorvoshoz, vagy hová kéne elmennem?
22 éves fiú vagyok.
Válaszokat köszönöm!
(nem ettem semmiféle sötétfeketeszínű ételt, pl. bogyókat sem, csak a szokásos ételeket! bár mostanában kevés vizet ittam jó ha napi 1l meg mellé a sok szemét üdítő!)
Ez volt az első alkalom (2022.05.09. 14:25) hogy ilyen színű jött ki!
A szaga viszont eddig is ilyesmi volt! (1-2 hete már talán)
Ha csak egyszer van, akkor nem kell megijedni.
Ha folyamatos és nem múlik, akkor orvos.
Lehet gyomorfekély, vagy bármi hasonló.
Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, hogy rák..
Magas vastartalom miatt lehet ilyen. Pl. a lányunk (másfél éves) amikor vas szirupod adunk neki, akkor fekete a széklete.
A leírtak alapján nem tudok diagnózist mondani. Fáj valamid? Egyéb panasz? Ugyanezt amit leírtál mondd el telefonba a háziorvosodnak.
Nagyon hasonló kérdés már volt kb. 10 napja.
Családom tapasztalatán írtam (és az orvos mondta!), hogy ez vértől van. Mivelhogy sötét, akkor a hosszú bélrendszeren ment keresztül a tápcsatornán, tehát már megalvadt. Ha világosabb, de a törlőpapír véres, akkor a végbél környékéről (végbélnyílás vagy kicsit fentebbről) származik, nem volt ideje megalvadni.
Az orvos kivizsgál és kezelni (kezeltetni) fog.
Nem, nem ettem céklát, sem vörösbort nem ittam!
Amit mai napon ittam: Natur aqua ásványvíz, meg vagy 2dl fanta zero (narancs sárga színű)
Amit a mai napon ettem:
1 szalámis szendvics uborkával
1 nutellás kenyér
1 tál gulyásleves
-köszi egyébként a gyors válaszokat!
Ami a wc-ben maradt az oldalán az ilyen "kormosnak" tűnt vagy hogy mondjam, tehát nem mint mikor fosás van vagy 1 nagy darab kijön (elnézést hogy túl részletesen írom le!)
Tegnap óta megittam 2 l natur aqua ásványvizet
0,5l coca cola
megettem:
2 tál gulyásleves
3 szelet rántotthús
1 szaláms szendvics
1 nutellás kenyér
1 chips
Lehetséges hirtelen túl sok vas volt a 2l vízben (ásványvizeket nem ittam már 1-2 hónapja, lehet hirtelen sok lett és emiatt akkor! vagy hogy a nutellás kenyértől vagy nem tudom! de remélem nem rák!)
Meg remélem a következő alkalomnál rendes lesz a széklet színe!
köszönöm a megnyugtató kedves válaszokat!
Nekem akkor ilyen, amikor ki vgayok száradva. Ami most a melegebb időben sokaknál gyakoribb.
Amire figyelj oda, egyél elég rostot (zöldségek, szezám-lenmag kicsit megdarálva, akár magvas kenyerek, legutolsó esetben lehet kapni tablettás élelmi rostot), vigyél be elég folyadékot. Így nem fog kiszáradni a székleted, és nem lesz székrekedésed sem, nem kell erőlködnöd majd a wc-n ami miatt aranyered alakulhat ki, és akkor már a papíron megjelenő piros folt meg a fájó segg miatt tudsz aggódni.
Illetve ha aggódsz, hogy valami nincs rendben a bélrendszereddel, és a mikrobiomot rendbe akarod rakni, igyál meg napi egy kefirt 2-3 napig. Nekem az is sokat segített. Rák, polip stb ellen nyilván ez nem jó, de ha valami miatt a bélrendszeredben a hasznos baktériumok nem úgy dolgoznak, mint kellene, segíthet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!