Van valakinek tapasztalata TRT-vel (tesztoszteron pótlás)?
Röviden a TRT az tesztoszteronpótló kezelés férfiaknak, akiket alacsony T szinttel diagnosztizáltak. Az enyém 11 nmol/l (317 ng/dl), a referenciatartomány nagyjából 10-35 (ng/dl-ben 300-1100). A referenciaértékbe beletartozik mindenki, 90 évesek is. Az én szintem alacsonyabb, mint az átlag 80+ férfié. 20-as éveim végén járok, ennyi idősen az optimális 28-35 nmol/l.
Megnéztem mit lehet tenni a T szintem növelése érdekében, és kiderült, hogy igazából úgy ilyen alacsony a szintem, hogy minden létező dolgot ami növelné a szintem már csinálom egy jóideje. Heti 4 súlyzós edzés, egyszer 35-40 perc futás. Multivitamin, gramm pontos étrend, magas fehérjebevitel (2,5g/ttkg), jó zsírok fogyasztása (napi 40-50g lenmag/tökmagolaj). Eleget alszom, napi 8-9 óra. Nem iszom alkoholt, cukrot sem fogyasztok. Testzsírom kb. 13-14% (183cm 81 kg). Étrendemben igazából csak hús van (csirkemell vagy marhacomb, napi 60-70 deka), napi 1 izolátum, napi 1 kazein. CH kizárólag natúr zabpehely, és jázmin/basmati rizs. Napi egyszer nagy adag zöldség. Valószínűleg amikor még nem sportoltam, nem volt étrendem, volt rajtam 10 kiló plusz, akkor a T szintem 10 alatt volt, onnan hoztam vissza 10 felé.
Így nem látok más megoldást, mint belekezdeni a terápiába. Ez viszont egy élethosszig tartó kezelés. Most nem akarom leírni az alacsony T szint tüneteit, de 10-ből 9 teljesen igaz rám. Hosszú évek óta. Röviden így nézne ki: orvos által ellenőrzött körülmények között, heti 100-200 mg tesztoszteron injekció (Tesztoszteron propionát/enantát/cipionát). Orvos írja fel a gyógyszert, így gyógyszertári minőségű, nem underground cucc. Eleinte vérvizsgálat havonta, amíg be nem állítja a magas-optimális tartományba (25-30 nmol). Azután vérvizsgálat félévente. Havi költsége nagyjából 10 ezer Ft/hó.
Rengeteget olvastam az elmúlt időben amerikai fórumokon a kezelésről, ott már eléggé elterjedt. 100-ból 99 ember drámai pozitív változásokról számolt be, életminőség/életkedv/energia/libidó/motiváció/versenyszellem/magabiztosság stb. területén.
Holnapra van időpontom endokrinológusnál.
Azok a tesztoszteron verziók amiket írsz azokkal az a baj, hogy Magyarországon nincsenek törzskönyvezve. Itthon injekciósban a nebido van forgalomban ami undekanoát és nem is 10 rongy egy ampula hanem majd 3x annyi.
De lehet van valami újdonság ezen a téren. Amerikában valóban új írják fel mint itthon az algopyrint, de itthon hát... Majd számolj be, hogy mi volt!
Kulfoldon a nebido 4ml-es csomagban van forgalomban 15000ft korul. Itthon is 4ml, 27ezer ft, bayer gyartmany, kb 10-15 hetre eleg.
Kerdezo ha tenyleg ez a problema ne is gondolkozz rajta tovabb, egyertelmuen megeri. Oriasi valtozast tud hozni.
Ez elég nyilvánvaló, hiszen orvos nélkül nincs recept...
Deeee mindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!