Beteglapomat nem adja ki a háziorvos az eddig eltelt időszakra csak 3 hét eltelte után. Jogos ez?
Figyelt kérdés
Kb. 1 hete vagyok beteg. Most hóvégén kellene a munkáltatóm felé beadni a beteglapot a számfejtéshez. A fent említettek miatt csak 3 hét eltelte után kapok beteglapot. Addig a családom jövedelme 1/4-ével kevesebb lesz. Hogyan kellene ennek történnie?2010. jún. 30. 08:56
1/4 anonim válasza:
Amennyiben az orvos betegnek talál, és betegállományba vesz, a kezdő beteglapon 7(hét) napot igazolhat.Ha nem vagy keresőképes, akkor az un. kutyanyelvet (folyamatos betegállományról igazolás) 2 hetenként adhat ki. Betegállományt előre igazolni nem lehet. Sajnos így működik, mert számítógépes nyilvántartást köteles vezeti az orvos, aki betegállományban tart.
2/4 anonim válasza:
Hát ki kell adnia, mert a kövi hónapban nem lehet lefejteni az előző hónapot.
3/4 anonim válasza:
első vagyok
Hát nem adhatja ki az orvos csak a kezdő beteglapot, amin szerepel, hogy még nem vagy keresőképes.Előre nem adhatja ki. A munkáltatód, ha van kifizetőhely, csak addig fizethet táppénzt, ameddig az igazolásod szól. Sajnos ez a szabály. Senki nem törődik azzal, hogy neked kevesebb lesz a fizetésed. Nincs a munkáltatódnál hóközi kifizetés, mert ha viszed a többi beteglapot, a hó végi számfejtést követően méltányosságból kifizethető hó közben is. Ezt az eljárást törvény nem tiltja, a havi adóbevallásban is (kötelező adatszolg. az APEH felé)van visszamenőleges korrekció. Bérben dolgozom, tehát lehetne hóközi kifizetés is.
4/4 A kérdező kommentje:
Hát azt szerettem volna, ha kiadja az első hetet, de nem lehetett rábeszélni.
2010. jún. 30. 17:51
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!