Mao gátlók a benzodiazepinek? (Pl rivotril)
Figyelt kérdés
2019. jan. 18. 05:08
1/5 Miss Endzsi válasza:
Nem vagyok benne biztos, de szerintem igen.
2/5 anonim válasza:
Nem. A MAO-gátlók antidepresszáns szerek.
3/5 Miss Endzsi válasza:
Az emberi agyban az idegsejtek közti kapcsolatban kétféle hatás érvényesül. Az egyik a serkentő működés, ami fokozza a neuronok aktivitását, tehát segíti az ingerület terjedését, a másik pedig a gátlás, amely megakadályozza az ingerület sejtek közti továbbítását. A gátló működések fő ingerületátvivő anyaga a g-amino-vajsav (GABA). Ezen molekula receptorain fejtik ki hatásukat a benzodiazepinek, így a rendszerben a gátló folymatokat erősítik.
4/5 anonim válasza:
Miss okoska jobb lenne ha befognád, mert közöd nincs a témához. A MAO gátlók, mint például a selegilin vagy a moclobemid a monoaminooxidáz enzimet gátolják így az nem tudja lebontani a szerotonin, az emelkedett szerotonin szint pedig előnyös depresszióban. A benzodiazepinek ezzel szemben a GABA receptorok nyitási frekvenciáját növelik, és mivel a GABA egy gátló neurotranszmitter ezért a benzodiazepinek főleg nyugtató, altató, szorongásoldó hatásokkal bírnak.
Tehát két teljesen külön gyógyszercsoportról van szó, amik teljesen máshogy hatnak.
Egyébként lehet benzodiazepint SSRI-vel együtt szedni, ha ez lett volna a kérdés alapja kedves kérdező. SSRI-t viszont MAO gátlóval tilos és nagyjából halálos együtt szedni.
5/5 Miss Endzsi válasza:
Nem állítottam ki semmi konkrétat. A második válaszom nem, azért jött létre, hogy kijelentse, ez mao gátló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!