Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mik a magas prolaktin szint...

Mik a magas prolaktin szint tünetei?

Figyelt kérdés
2018. aug. 23. 20:07
 1/3 anonim ***** válasza:

A ciklus szabályozásában résztvevő i hormonok közé tartozó prolaktint szokták „anyasági hormonnak” is nevezni, hiszen legfontosabb feladata a szülés utáni tejelválasztás beindítása és fenntartása a szükséges ideig. Ha azonban nem a szoptató nőknél a szintje valamilyen okból megemelkedik, akkor éppen az anyává válást, vagyis a teherbeesést akadályozhatja meg. Ennek magyarázata az, hogy – előbbi feladatán túl – a prolaktin más hormonokkal együtt szerepet játszik a megtermékenyült petesejt beágyazódásának előkészítésében, valamint az első három hónapban a terhesség fenntartásában. Ezen túl számos egyéb hatása van, így például az anyai viselkedés kialakulását segíti, de az aktust követő kielégülés-érzésben is szerepet játszik. Nemcsak nőkben, de férfiakban is termelődik. Érdekesség, hogy nem csupán várandós nőkben, hanem párjukban, illetve apákban szintén megemelkedik a prolaktinszint.

Egyéb okból is előfordulhat a normálisnál magasabb hormonszint, így pl. testi megerőltetés, fehérjében gazdag táplálék, sebészeti beavatkozás, stressz hatására. A prolaktin homon vérplazmában kimutatható értéke férfiakban 20 mikrogramm/l felett, nőknél 25 mikrogramm/l felett tekinthető kórosnak. A túl sok prolaktin mindkét nemnél a szexhormonok (ösztrogén, tesztoszteron) szintjének csökkenésével, a nemi vágy elvesztésével (férfiaknál akár impotenciával) jár. Nőknél emellett még a megtermékenyülés esélyét is ronthatja.”

forrás: [link]

2018. aug. 23. 20:15
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors választ. Azért tettem fel a kérdést, mert 1 hónapja észrevettem, hogy csak az egyik mellemből nyomásra átlátszó folyadék távozik, és olvastam róla, hogy ez miatt is lehet.
2018. aug. 23. 20:25
 3/3 anonim ***** válasza:
Kedves kerdezo! Mi lett végül? Hasonló helyzetben vagyok!
2022. jún. 7. 15:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!