Mit tennél ilyen helyzetben, ha tudnátok, hogy senkit nem érdekel, hogy éltek-haltok-e?
Most jutottam el arra a pontra, hogy feltegyem magamtól a kérdést: normális vagyok-e? Külső szemlélőnek talán semmi nem tűnik fel, de furcsa dolgokat szoktam csinálni.
Ülök a szobámban tanulok, majd hirtelen elsírom magam, aztán 2 percre rá kitör belőlem a nevetés.Múltkor órán jött rám egy ilyen, még szerencse, hogy akkor szélen ültem (nem a középső padsorban, ahol szinte mindenki lát), és alig tudtam kimagyarázni magam.
Ez még nem is olyan hű de nagy baj, de érzem, h ez nem mehet így tovább. Egyik percben meg akarom ölni magam, a másikban meg röhögésiroham? nee! őszintén szólva szégyelem magam, már nem vágyom másra, csakhogy végezzek magammal, de ez a szüleimnek túlságosan is fájna. ha ők nem lennének, már én sem. nem is érdemlem meg, h éljek!
na jó de akkor mit tegyek! a szüleimmel már beszéltem erről, de ők sajnos nem értenek meg, talán azért ,mert nem mondok el mindent? segíts!
Minél hamarabb fordulj szakemberhez! Laikusként úgy gondolom, hogy bipoláris zavarod van, azt pedig csak orvos tudja kezelni.
A bipoláris zavar tünetei
Bipoláris zavar és hangulatingadozások
Hogyan lehet felismerni a bipoláris zavarral küzdő beteget? Az ilyen beteget drasztikus hangulatingadozások jellemzik, amelyek a teljes feldobottságtól a súlyos depresszió, szomorúság és reménytelenség érzéséig terjedhetnek. Utána megint a felhangoltság állapota következik, amelyet gyakran normális hangulati fázisok is megszakítanak. A hangulatváltások mellett, az energiaszintben és a viselkedésben is jelentős változások figyelhetők meg.
A fent és a lent szakaszait mániás illetve depresszív epizódoknak nevezzük, amelyeknek igen eltérő és felismerhető tünetei vannak:
A mánia tünetei
A mánia és/vagy mániás epizód tünetei a következők lehetnek:
* Megnövekedett energia- és aktivitásszint, gyakran nyugtalanság
* Túlzott feldobottság, szélsőséges jókedv és eufórikus hangulat
* Túlzott ingerlékenység
* "'Rohanó"' gondolatok, nagyon gyors beszéd, ugrálás a gondolatok között
* Koncentrálási nehézségek, könnyű elterelhetőség
* Csökkent alvásigény
* Irreális elképzelések a személy saját képességeire és erejére vonatkozóan
* Gyenge ítélőképesség
* Hatalmas költekezések
* Megnövekedett szexuális késztetés
* Drogokkal, főként kokainnal, alkohollal és altatókkal való visszaélés
* Provokatív, tolakodó vagy agresszív magatartás
* A beteg tagadja, hogy valami nincs rendben
A depresszió tünetei
A depresszió (vagy depresszív epizód) jelei és tünetei a következők lehetnek:
* Szomorúság, szorongás vagy üresség tartós érzése
* Reménytelenség és pesszimizmus érzése
* Bűntudat, értéktelenség vagy tehetetlenség érzése
* Az érdeklődés és kedv elvesztése korábban kedvelt dolgok, pl. szex iránt
* Csökkent energiaszint, fáradtság vagy lelassultság érzése
* Koncentrálási, emlékezeti és döntéshozatali nehézségek
* Nyugtalanság és ingerlékenység
* Túl sok alvás vagy alvásképtelenség
* Fokozott vagy csökkent étvágy, súlygyarapodás vagy súlycsökkenés
* Krónikus fájdalom vagy egyéb tünetek, amelyeket nem testi betegség vagy sérülés okozott
* Halálra vagy öngyilkosságra irányuló gondolatok, öngyilkossági kísérlet
Mi a hipománia?
A hipománia azt jelenti, hogy a mánia mértéke enyhe vagy közepes. A hipomániás személy gyakran jól érzi magát, és úgy véli, hogy jobb formában van, produktívabb, mint máskor. Ennek eredményeképp, még ha a család fel is ismeri a bipoláris zavar tüneteit, a személy esetleg tagadja, hogy bármi probléma lenne. A megfelelő kezelés híján azonban a hipománia súlyos mániává válhat, vagy átfordulhat depresszióba.
A pszichózis a bipoláris zavar egyik tünete lehet
A súlyos mániás vagy depressziós fázisoknak részei lehetnek a pszichózis tünetei. A személynek hallucinációi lehetnek: hallja, látja, vagy érzi olyan dolgoknak a jelenlétét, amelyek valójában nincsenek ott. Egy másik tünet a téveszmék megjelenése: a betegnek téves, ugyanakkor erős meggyőződése van valamiről, amit logikusan nem lehet megmagyarázni.
A pszichotikus tünetek mindig tükrözik a beteg aktuális hangulatát. Egy mániás epizód alatt például a személy azt képzelheti, hogy különleges hatalommal vagy vagyonnal rendelkezik, míg egy depresszív fázisban például azt hiheti, hogy semmire se jó, vagy tönkre lett téve, vagy hogy valamilyen bűn elkövetésében vétkes.
Fontos megjegyezni, hogy a bipoláris zavarral küzdőket, akik pszichózisban szenvednek, gyakran helytelenül szkizofrénként, egy másik súlyos mentális zavarban szenvedőként diagnosztizálják.
Természetesen, amikor egy beteg pszichotikus tüneteket produkál, sürgős orvosi beavatkozásra van szükség.
Bipoláris zavar: kevert bipoláris állapot
A depresszió és a mánia tünetei esetenként együtt fordulnak elő. Ezt nevezzük kevert bipoláris zavarnak.
A beteg gyakran agitált, alvási nehézségei vannak, néha még pszichózisba is kerülhet, vagy öngyilkosságra irányuló gondolatai vannak. Egyrészt nagyon lehangoltnak érezheti magát, másrészt viszont rendkívül energikusnak.
Szerintem nincs semmi gond. Ez velem is szokott hasonlóképpen lenni, nálam a stressz okozza. Pl. tegnap is, teljesen kiborultam, vagy fél órát bőgtem, hogy milyen szerencsétlen és hülye vagyok, a legborúsabb dolgok jutottak eszembe, majd nem sokkal később teljesen felpörögtem. De ez tényleg csak a stressztől (vizsgák meg miegymás) van. Mondjuk megölni azért nem akarom magam, ez tény.
Szóval nem kéne laikusként analizálni a dolgot, és egyből önvizsgálata kezdeni. Mindenesetre ha továbbra is fennáll ez az állapot (vagy már hosszú ideje van), akkor lehet, hogy érdemes lenne egy szakembert felkeresni.
Nem biztos, hogy bipoláris depressziód van. De azért menj szakemberhez, az a tuti.
Te hány éves vagy? Csak azért kérdem, mert én ugyanilyen tinédzser voltam. És a pszichológus azt mondta, ez a serdülőkorral jár. Van akinél ilyenek hangulatingadozások jelentkeznek. Ahogy kinőttem a serdülő korból, el is múlt. De velem is ez volt.
Perszeeee...ez a serdülőkorral jár...basszus milyen hülye pszichológus mondta ezt??? Az öngyilkossági gondolatok a serdülőkorral járnak??? végülisss...serdülőkori hormonváltozások miatt megnő a depresszió lehetősége, tehát a depresszió a serdülőkorral jár??????:@
bocsánat....
Tehát Neked valószínűleg bipoláris zavaraid vannak, mint ahogy az első válaszoló ügyesen ráguglizott:)
nincs mániás depressziód, mert annak nem ilyen rövidek a fázisai...másrészt annak a fázisai: mánia (hipochondria, kényszerbetegség...);depresszió, (szorongás)illetve bipoláris depressziód sincs, mert az ugyan az, mint a mániás depresszió.
16 éves vagyok, harmadik éve lesz, hogy "zakkant vagyok". Orvoshoz nem szeretnék fordulni, mert mint már említettem a szüleim szerint max fel akarom hívni magamra ezzel a figyelmet. nem arról van szó, hogy nem szeretnek, csak bizonyos dolgokról kényelmetlen velük beszélni.
reménykedem, hogy ez tényleg csak valami ideiglenes cucc, de szerintem annál azért több.
egyébként nagyon köszönöm aki írt!
várjunk csak! ha ez tényleg az, amiről beszélünk, akkor mit fog velem csinálni az orvos (már, ha elmegyek egyáltalán) felír valami gyógyszert? egyébként phszichiáterhez vagy phszichológushoz kell fordulni?
(mert csak a phszichiáter írhat fel gyógyszert, ez gondolom nem új olyan profi tanácsadóknak mint ti XD)
Azt, hogy kell-e gyógyszer, a pszichológus meg tudja állapítani, tehát tovább tud küldeni pszichiáterhez. Lehet, hogy csak a pszichoterápia is elég, ezt tényleg csak személyes találkozás után lehet megállapítani. Tehát pszichológushoz fordulj, fordulhatsz iskolapszichológushoz is és kérheted a titoktartást amit köteles betartani.
dr Dav
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!