Egy kezdo apolo kb menyi nettot kap egy honapba?
>de ugy mégis körülbelül mennyi?
Amit leírtak már sokan Kedves Kérdező,
vagyis hely és szakterület specifikus, hogy mit kapsz majd kézhez. Ezért kérdezz meg a pontos összegért - ami napról napra változhat - egy ott dolgozót, ahova menni készülsz.
Mert teljesen mindegy mi mit írunk, úgyse annyi lesz a vége, ez a leírtak miatt nem úgy működik, hogy egy eszeknek kombájnja beírja a tutit és neked annyi is lesz.
De ha engem kérdezel, ami nettó alatt nem mennék el ilyen helyre még rövid időszakra se dolgozni, az 130 vidéken, 150 Bp-en mint rendszeresen kézbe kapott összeg. Ez kezdetnek kihúzni egy normálisabb munkahelyig megteszi.
Ilyen veszélyességi fokú és felelősségteljes, ráadásul elcseszett időbeosztású munkáért 2017-ben minimum elvárható.
Gondolom azért tudod, mi vár:
- Folyamatos fertőzésveszély, amit semmiféle pótlékkal nem lehet kompenzálni. Mindennapi mondjuk, hogy pl. egy hepatítiszes beteg vérben fürdik és tisztába kell tenned.
- Állandó vegyszer expozíció, terhes ne legyél még két évig, főleg ha a sterilizálót is gyakran kezeled.
- Kiemelt stressz. (Gyomorideg egész műszak alatt. Kevés az ember, még a takarító személyzet sincs mindig topon, miközben a betegek és hozzátartozóik panaszkodnak, az orvosok meg másik oldalról zrikálnak.)
- Szakmai megbecsülés nagyfokú hiánya, baj esetén mindenki hárít. Aki legalul van, természetesen leginkább arra...
- Teljes odaadás igénye, a beteg felé, közben feltétlen lojalitás a kollégák felé. (Nem kis kihívás...)
Akármikor munkába ráncigálhatóság, elviselése az emberi sorsoknak és a társadalom érdektelenségének. Ezt bizony tudni kell lelkileg is feldolgozni - ha rajtam állna, a nővéreket orvosi szinthez mérten (mondjuk 2/3 orvosi fizetés) bérezném, mert gyakran a beteg élete, egészsége, komfortérzete is rajtuk múlik. Sajnos a mai bérek mellett reálisan el sem várható, hogy emberséges, segítőkész legyen folyamatosan az összes beteggel valaki. Nem azért, mert rosszindulatú vagy érdektelen lenne. Egyszerűen ha kötődni kezd a beteghez, akkor kikészül idegileg, mert látja a valóságot. Hatalmas a nyomás, amit kevesen képesek nem továbbadni mások felé. Elhivatottságról meg beszélni se lehet, ha menekülnek a pályáról az emberek és lasszóval kell fogdosni a kórházaknak az alkalmazottakat. Nyilvánvalóan a minőségi szelekciót ez sem teszi könnyűvé.
Egy dolog ami mellette szólt: Ebben az időszakban volt igazán bőséges és változatos szexuális életem az ügyeletek alkalmával. Némelyik doki nagyon képzett e téren, én pedig épp egyedülálló voltam és kísérletező kedvű. Ez hatékonyan segít oldani a felgyülemlett napi stresszt. Ha szereted a jó kiadós és rendszeres minőségi szexet, akkor ezt az opcionális munkahelyi szolgáltatást is beleszámolod és már kissé jobban egyenesben vagy. ;)
Amúgy ezzel együtt 5 év után kiborultam és feladtam, akkor (2012) volt a garantált nettóm 89ezer, ehhez jött a pár csomag kávé, az volt dögivel. Mondjuk legalább nem aludtunk el, mert fáradtak és elgyötörtek voltunk mindig. Számtalan szóbeli köszönet, meg nagy-nagy ritkán havi rendszerességgel kb. egy-egy 1000-es, 2000-es vagy ötezres bankó. Főnővér többet kapott persze, de spec. ez épp nem osztott lapot a többinek - benne van a pakliban...
Vannak helyek ahol a nővérek elosztják, vannak ahol a közös munkához/kikapcsolódáshoz vesznek belőle dolgokat, pl. mikró, frigó, TV, videojáték, telefonok, nővérhívók felújíttatása, de egyesek ott se tesznek be mindent a közösbe. Szóval kezdő ápolóként sok borravalóra ne számíts, bármit is mondanak. Az alapfizudnál legyél okos és harcolj ki annyit, amit oldalágon megtudakoltál, hogy épp ott és akkor a tarifa.
Ha kevesebbet kérsz, átvered magad. Ha többet, akkor meg általában nem vesznek fel.
Amúgy meg lehet mondani felvételkor mikor sejtetik, hogy "van még egyéb jövedelem" - a boltban nem adnak "átlag borravalóra" parízert, neked az alapnak kell meglenni, hogy megélhess. Ha családod van, akkor meg főleg nem kell ebben szívbajosnak lenni. Egyre többen gondolkodnak így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!