Kizökkentés borderline személyiségzavarból?
Sziasztok!
Van egy ismerősöm, aki borderline személyiségzavarral küzd. Elég súlyos nála, többnyire vagy maga alatt van és őrlődik vagy "semmilyen" a hangulata.
Az lenne a kérdésem, hogyan tudnám rövid időre kizökkenteni ebből? Nyilván én kevés vagyok ahhoz, hogy segítsek neki és nem is ez a szándékom (terápián vesz részt), mindössze fel szeretném vidítani akár egy röpke órára.
Tehát tanácsra lenne szükségem, "mit szabad és mit nem?", hogyan viszonyulhatok hozzá?
"A személyiségzavar ugyanakkor (és ez a probléma lényege!) nem betegség, hanem állapot, mely hosszú, éveken át tartó pszichoterápiás kezeléssel is csak igen nehezen befolyásolható."
De próbálj meg abból valami vicceset csinálni amit ő mondd, meg mondd azt neki sokszor, hogy vicces. Mert ebből mosoly születhet, abból pedig feloldódás:D
Borderlineból nem lehet kizökkenni, ez egy személyiségzavar. Sok berögződött rossz tapasztalat miatt kialakult hibás világ és énkép. Segíteni tudsz, kizökkenteni, meggyógyítani egyedül nem. :( Ehhez mindenképpen szakember segítségére van szükség. Magyarországon sajnos kevés ember tudja szakszerűen kezelni a betegséget, inkább agyongyógyszerezik vagy egyszerűen el sem vállalják a borderlineosokat. Ha érdekel bővebben kifejtem mire gondolok, de csak privátban. :)
Ez egy széles spektrumú betegség, ahány ember annyiféle kezelési mód van, ezért nehéz megmondani mi segíthet. Adhatok néhány tippet, ami NEKEM segítség a környezetemből, de még az is lehet, hogy az ismerősödnek ez inkább negatív élmény lesz :(
Nekem nagyon jólesik, ha nem kérdezgetik a rokonaim, hogy mik azok a hegek a kezemen, hanem átnéznek rajta, nem ítélnek meg, nem faggatnak. Ha felhozom a témát, csak akkor beszélünk róla, de egyébként nem erőltetik. Hatalmas stressz szakadt le a vállamról, amikor megértették, mennyire kellemetlen nekem erről beszélni vagy pulcsiban- hosszúnadrágban lenni a rokonoknál a 40fokos melegben. (itt igazából csak páromról és a szüleimről van szó, másoknak nem merem megmutatni, de nagyon jó érzés, hogy az ő közelükben el tudom magam engedni egy kicsit, nem kell ezen stresszelnem)
De lehet, hogy az ismerősöd pont annak örülne, ha végre valaki észrevenné, hogy gáz van. Mivel nem meri lekommunikálni, hogy mennyire szenved, inkább a hegeken keresztül akar üzenni.
Ha hibázik, akkor higgadtan és szépen mondd el neki, mi volt a baj, utána a pozitív fizikai bátorítás nagyon jól jöhet (ölelés, puszi). Ha egy borderline hibázik, utána képes magát gyűlülni, hetekig (sőt hónapokig) rágódni a dolgon és rettegni, hogy a hibájuk miatt elveszítik a barátjukat. Ha viszont a hibázása ellenére megöleled, megerősíted abban, hogy te még mindig szereted őt és nem fogsz lelépni,nem fogod hátbaszúrni, azzal megelőzhetsz egy csomó negatív gondolatot a fejében.
De nem minden borderline tűri meg az érintést. Ehhez idő és bizalom kell, én nagyon sokáig önvédekeztem ha valaki túl közel jött hozzám, mert azt hittem bántani akar. Amikor először megengedtem egy ölelést, utána ölelésmániássá váltam, mert nem tudtam elképzelni sem, hogy ez mennyire jó érzés. Szóval ez az én mániám, nem tudom más borderlineosoknak is ilyen sokat jelent-e? Találd meg az ismerősöd szeretetnyelvét (pl. ajándékozés, minőségi idő stb.) és úgy küld felé a pozitív megerősítést!
Nekem még az is nagy segítség, ha valaki elmondja és gyakran ismételgeti az érzelmi állapotát. Fontos tudnom, hogy valaki épp mérges/szomorú/boldog? Én folyton azt hiszem az emberekre, hogy mérgesek rám, hogy épp arra gondolnak, hogyan ártanának nekem? De ha elmondják mire gondolnak, mit éreznek, velem kapcsolatban mi a véleményük, akkor ezek a gondolatok elhalnak! Persze vannak paranoid időszakok, amikor azt hiszem, hogy hazudnak nekem a gondolataikról és közben már a kést élezik a pincében.
Érdemes gyakran hozzátenni egy-egy mondhathoz, hogy bizonyos szituáció milyen érzést váltott ki belőled, ez arról is tájékoztat egy borderlineost, hogy milyen lenne egy egészségs hozzáállás a dolgokhoz.
Írok egy példaesetet: Mondjuk az a helyzet, hogy te félsz a vérvételtől és déután vérvételre mész, erről pedig nem tud az ismerődsöd:
1. Elmondhatod neki mi a helyzet: Délután megyek vérvételre, ideges vagyok, stresszelek miatta, alig várom, hogy túllegyek rajta.
Ebből a borderlineos tudni fogja, hogy milyen témákkal nem illik vagy éppen illik előhozakodnia ebben az érzelmi állapotodban. Ellenkező esetben:
2. Ha nem veszi észre rajtad a feszültség jeleit, talán feldob egy komoly témát. Te az idegesség miatt nem tudsz rá figyelni, ő pedig elkezdi magát okolni és belekerül egy negatív spirálba: "már nem szeret! biztos mert rosszkedvű, csúnya, buta, unalmas vagyok! akkor inkább meg akarok halni, engem senki sem szeret..."
Te pedig holnap nem fogod érteni miért olyan levert a barátnőd, esteleg miért goromba veled?
Remélem tudtam segíteni, sok sikert kívánok nektek és gyógyulást az ismerődönek!! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!