Így hírtelen, igen.De ha egy családtagom ilyen helyzetben lenne...nehéz döntés.
2010. máj. 9. 14:52
2/11 anonim válasza:
Olyan esetben IGEN, ha az illető tudatánál van,és saját maga kéri a "beavatkozást". Szerintem nagyon is hasznos lenne.
2010. máj. 9. 14:55
3/11 anonim válasza:
Egyik barátnőm apukája súlyos beteg volt, már nem tudták megmenteni, nem is próbálkoztak. Csak a fájdalmát próbálták csillapítani. Hogy ez mennyire sikerült nem tudni, mert apukája már olyan állapotban volt, hogy nem tudta jelezni ha fájt. Arra vártak, hogy leálljon a szíve. Persze ez nem pár óra volt, hanem több. Ilyen esetben miért ne...? :-(
Viszont durván vissza lehet élni vele. Mondjuk egy gazdag nagybácsi, egy korrupt orvos és egy örökös... pl.
2010. máj. 9. 14:56
4/11 anonim válasza:
14:56- os vagyok: nem töb bóra volt, hanem több idő. Nem tudom pontosan mennyi, de ha jól emlékszem hetek :-(
2010. máj. 9. 14:57
5/11 anonim válasza:
Ha rólam van szó, akkor igen. Én félek az elviselhetetlen fájdalmaktól.
Ha ugyanezt látnám egy szeretett -és menthetetlen- családtagon, akkor is igen, mert miért hagynám szenvedni.
A kérdés csak az, hogy ki a "menthetetlen"? Mi van, ha rosszul ítéli meg az orvos? Mi van, ha takarékossági okokból döntenek úgy, hogy már nincs remény? (Mostanában sokat voltam kórházakban, bizton állíthatom, hogy az utóbbi kérdésnek van alapja...)
2010. máj. 9. 15:20
6/11 anonim válasza:
Igen, láttam már rokonomat hónapokig ágyhoz kötve, és mindvégig azt hajtogatta hogy bárcsak este elaludna végleg. (öreg volt már, nem volt ereje semmihez, kb enni nem tudott egyedül). Ilyenkor azért csak jobb neki is ha végleg elalszik. De mondjuk egy másik rokonom úgy halt meg, hogy agyvérzést kapott, már nem volt eszméleténél, és csak a gépek tartották életben, ott pl az volt, hogy megkérdezték hogy mi legyen vele, és ha úgy döntöttünk, hogy a szervdonor lesz, akkor minél hamarabb lekapcsolják, ha nem, akkor pedig addig szenved tovább, amíg másik sürgős eset nem jön kb...
2010. máj. 9. 15:26
7/11 anonim válasza:
szerintem meg NEMM.....az a helyzet hogy ha pl van egy idős bácsi,és a családja nem tudja hogy mit tegyen,akkor kérhetnek tanácsot,de akkor is ők kell eldöntsék.....tehát ugy értem hogy mégis csak egy életről van szó és senki nem veheti el,még akkor sem,ha azt jonak látják,vagy ugy gondoljak h az idősnek jobb igy(mert lehet hogy a beteg kéri de biztos hogy a szive mélyén reménykedik hogy nem merik megtenni.....mert ha mégis iggen akkor az azt jelenti hogy a beteg csak teher volt a család számára)......tehát a lényeg hogy senkinek nem vehetjük el az életét,és amig csak van esély addig törekednünk kell arra,hogy minél tovább tartson.....főleg ha egy rokonról van szó.......és amig Isten nem veszi magához a lelkét addig mi nem dönthetünk úgy,hogy nincs joga élni.....mert mindenkinek joga van az életre.....még ha ilyen körülmények között is......legalábbis én nem merném megtenni,mert utánna szörnyü lelkismeretfurdalásom lenne,hogy tehettem volna azért hogy még éljen.......
2010. máj. 9. 19:12
8/11 A kérdező kommentje:
Tehát a többség azt mondja, hogy igen, mi életünk, ha jónak látjuk akkor jogunkban áll dönteni az életünk felett (ezesetben halálunk). A család szempontjából macerásabb, mert senki nem mondja könnyű szívvel azt, hogy "oké, kapcsolják le". Utolsó, abban az esetben se fogadnád el, ha minden remény elszállt? (Gépek tartják életben, nem fog soha felépülni, gyógyszerrel, orvosi beavatkozással, nem mentik, csak hosszabbítják pár nappal/héttel az életét?
2010. máj. 9. 21:01
9/11 anonim válasza:
nemm,én akkor sem tudnám azt mondani,nem engedné a lelkiismeretm......de ezt mindenkinek a saját lelkiismerete dönti el:)
2010. máj. 10. 15:12
10/11 anonim válasza:
Érdekes, mert engem meg azért gyötörne a lelkifurdalás, hogy hagyon szenvedni, pedig dönthetnék róla, hogy ne így legyen!
És miért? Önmagam önzése miatt, nem miatta! Hogy minél később "menjen el", hagyjon itt engem. És emiatt hagyom, hogy kínlódjon, emberhez nem méltó módon vegetáljon...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!