Lehet ez Asperger?
Már kiskoromban is éreztem, hogy valami furcsa. A legtöbb társaságból kilógtam, furának tartottak, akármennyire is próbáltam beilleszkedni. Alsó tagozatban nagyon rossz voltam, sokat piszkáltak és egy idő után,(miután nem érdekelte a tanárokat) azzal reagáltam le ezeket, hogy nekimentem az illetőnek pedig csak egy rosszszót szólt. Legtöbbször egyedül voltam, szerettem rajzolgatni, elmélyülni a saját kis világomban és rosszul érintett ha kizökkentettek belőle.
A középiskola borzalmas volt. 32-en voltunk egy osztályban, szakközépben tehát elég alacsony értelmi képességű emberekkel voltam összezárva ha mondhatom így. Ez azért volt nagyon rossz mert órákon folyamatosan beszéltek és egy idő után nagyon rosszul lettem tőle. A folyamatos zaj kikészített és volt, hogy egyszerűen nem bírtam, összepakoltam és hazamentem. Zavart az is, hogy nem tudok órán figyelni pedig a hallás utáni memóriám elég jó, nem is nagyon tanultam külön a középiskola alatt mert megjegyeztem annyira az anyagot, hogy az nekem elég volt. (Nem törekedtem az ötösre)
Az étkezést tekintve nagyon válogatós vagyok, anya mondta, hogy kiskoromban volt olyan, hogy csak egy féle ételt voltam hajlandó megenni hónapokig. Most ez megint kezd előjönni. Középiskolában pl minden nap, ugyanabban a boltban, ugyanolyan pogácsát vettem. A tömegközlekedés borzasztó tud lenni, főleg a busz. Ha nem muszáj fel se szállok, inkább sétálok egy csomót mert ha a buszon annyian vannak, hogy valaki hozzámér azt nem bírom. Nagyon rövid időn belül fizikai fájdalmaim lesznek tőle, teszem azt pl a mellettem álló mindig hozzáér a hátizsákomhoz, amit érzek és vagy a derekam vagy a hátam kezd el durván fájni azon a ponton, ahol hozzámér... Az érintéseket kevés embertől viselem el, amúgy van, hogy egyfajta undor ül ki az arcomra miatta amit nem tudok kontrollálni és ez elég kínos tud lenni. A szemkontaktust nehezen tartom, ha nem nekem kell beszélnem akkor megy, de ha beszélni kell akkor elvesztem a fonalat. Szeretek rajzolni, gitározni, festeni, varrni. Viszont vannak dolgok, amiket észrevettem, hogy másoknak mennek nekem viszont egyáltalán nem. Ilyen a szájról olvasás pl.
Egy ideje kezdtem el olvasgatni az asperger szindrómáról mert furcsálltam mennyi hasonlóság van. Ha kiderülne, hogy az lehetek, az sokmindent megmagyarázna visszamenőleg az életemben.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Csak a felnőttkori vélt vagy valós tünetekből nehéz megmondani. Sokan elfelejtik, hogy az Asperger valójában autizmus, tehát a gyereknek (ill. az adott felnőttnek gyerekkorában) rendelkeznie kell(ett) az erre jellemző tünethármassal. Nézz utána. A hivatalos diagnosztikai helyek is ezzel kezdik. Valamint ajánlom az autizmus alapítvány kérdőívét is. Rengeteg kérdés van benne a gyerekkori viselkedéssel kapcsolatban, próbáld meg kitölteni, ahol elakadsz, kérdezz a szüleidtől.
Vagy nézz bele ebbe a kérdésbe, itt többen összegyűltünk aspik és épp azt magyarázzuk, hogy hogyan lehet így élni. :)
http://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__emberi-tulajdonsagok_..
Üdv, egy aspi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!