Hogy lehet ez? Rosszul gondolom?
Figyelt kérdés
Az emberi testben állítólag körülbelül 5 liter vér van. Ez egy átlagérték? Csak mert kétlem, hogy bennem (60 kg) ugyanannyi vér van, mint mondjuk egy 120 kilós testépítőben. Vegyük a karjukat. Szerintem azok az erek minimum kétszer akkora keresztmetszettel rendelkeznek, mint az én karomon lévők(a kapillárisokat nem is említve). Hogy lehet akkor az, hogy állítólag abban a karban ugyanannyi vér kering, mint az enyémben, miközben jóval nagyobb térfogatot kell kitöltenie?2016. okt. 21. 07:41
1/5 anonim válasza:
Természetesen átlagérték.
De a legtöbb átlagember nem 60 kilós és nem 120 kilós.
2/5 A kérdező kommentje:
Csak mert a párom oda van a biológiáért és szerinte ugyanannyi kering egy akkora emberben, mint bennem. Ami szerintem lehetetlen, mert ott jóval nagyobb izomtömeget kell ellátni oxigénnel.
2016. okt. 21. 07:50
3/5 anonim válasza:
Tökéletesen igazad van, csakhogy a statisztikán nem érdemes szőrözni. Adott testsúlyú ember vérének térfogatát ugyebár csak ellenőrzött kivéreztetés után lehet megállapítani. Nyilván voltak valamikor a XVIII-XIX. sz.-ban ilyen vizsgálatok (kivégzett embereken), de korszerű statisztikai felmérés nem készült. Nincs is a dolognak valójában semmiféle gyakorlati jelentősége, így ezeken tökölni nem kell. Nyilván kevesebb vére van egy 50 kilósnak, mint egy 120 kilósnak, sőt több folyadék van egy női testben,mint egy ugyanakkora tömegű férfitestben, ráadásul az életkornak is van hatása, szóval a biológiai variabilitással is számolni kell.
4/5 anonim válasza:
"Csak mert a párom oda van a biológiáért "
Akkor nem ártana, a tényleg foglalkozna vele, mert aki annyira buta, hogy fogja fel, hoyg az emberek nem szabvány méretekben és "összetéletben" készülnek, annak foglama sincs a biológiáról!
5/5 A kérdező kommentje:
Nagy nehezen sikerült meggyőznöm, továbbá még mástól is megkérdezte(mondjuk azt nem értem, hogy nekem miért nem lehet hinni, miközben szerintem ezek a dolgok eléggé magától értetődőek). Köszönöm a válaszokat! A párom miatt meg a fejemet fogom. :D
2016. okt. 21. 08:53
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!