Miért vitáznak itt annyit a szűrűvizsgálatokról, amikor a tények arról árulkodnak hogy igen is kevesen járnak rájuk? Szerintetek ha gyorsabbak, kevésbbé kellemetlenek lennének többen járnának rájuk?
Nem tudom melyik szűrővizsgálatról beszélsz, de hidd el, hogy mindegyik a lehető(!) legkellemetlenebb eljárást használja.
Ha pl. a méhnyakrákot szeretnéd ultrahanggal "szűrni", akkor az nem lenne szűrés, mert egy olyan méhnyak carcinóma, mely már UH-gal is látszik, már jó eséllyel adott sok helyre áttétet, és jöhetne a nagy műtét és kemoterápia. És a szűrésnek pedig az lenne a lényege, hogy a betegségeket még létrejöttük ELŐTT vagy korai stádiumban mutassa ki.
A mostani citológiával a rákmegelőző állapot is felismerhető, így valóban meg lehet előzni a bajt. Bár, kellemetlenebb mint az ultrahang, de inkább ez mint a méheltávolítás vagy még rosszabb...
kellemetlen? és mi kellemetlen egy szűrővizsgálatban?
ha teis a nőgyógyásszal jössz agyonvágom magam....abba sincsen semmi kellemetlen aki normális, és ép eszű, az feltudja fogni h nincsen ebben semmi para
A kellemetlen maga a vizsgálat,valakinek kimondottan fájdalmas,mert nem tud ellazulni és valaki eleve lennt egy kicsit szűkebb,láttam már tv-ben ilyen orvoslási műsorban hogy amerikában,és az osztrákoknál is van már ilyen műanyagból lévő,kisebb műszer,ami ruganyosabb,mint az a fém amit nálunk használnak.
Elég sok fiatal ismerősőm van akiknek a nálunk használt fém kimondottan fáj,és a doki sem mindig túl kedves,v. toleráns,ők sem járnak emiatt vizsgálatokra.Én is ha választhatnék inkább a kevésbbé merev eszközt hanyagolnám.
De általánoságban beszéltem nemtől függetlenül ezekre a vizsgálatokra,egyébként az emberséget én is értékelem.
Egyébként igazából arra akartam kilyukadni,hogy igen mindenki tisztában van a fontosságukkal,és hangoztatják még egymás előtt is az átlag emberek,hogy én is elmegyek,de ez a legtöbb esetben kamu,mert a számok nem ezt mutatják.
És arra lettem volna kíváncsi,hogy szerintettek,ha annyit fejlődnének a vizsgálatok,hogy nem járnának fájdalommal akkor többen járnának-e rá?Szerintem igen.És sajnos igen is néha tudnának az esetleges fájdalmon és kellemetlenségen változtani de nem teszik.Mert hallottam itt is hogy lenne kisebb eszköz még sem használják,a fériakat és a nőket meg még az is zavarja,ha ilyen vizsgálatnál még a dokin kívül van bennt személyzet,főként ha semmiben nem kell segítenie,tehát nem kell eszközt átnyújtania és jegyzetelni sem,csak néz,az engem is zavar.
Lehet ez valakit kiakaszt,de sok embert igenis zavar.
Egyébként a véleményen ez nem kötelező,ez választási lehetőség,én senki nem beszélek se rá,se ellene,mindenki maga döntse el és ha gyerekem lesz annak hagyom hogy maga válaszon,mert az ő élete.És még gyerekként sem kötelezném rá,ha nincs egészségügyi gondja,mert olvastam olyan túl búzgó anyákról akikenek az éppen menstruáló lányánál egyszer csúszott,v. kimaradt és ilyennek akarta kitenni,ami fölösleges,hisz az ő korukban ez normális.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!