9 napja tartó szorulás, idős betegnél?
Tanácsot/tapasztalatot szeretnék kérni, leírom a tényeket:
Évek óta tartó szorulás kezelése szokásos módon, ezekkel 5 naponta sikerül a székelés (apósom, tehát idős ember):
Guttalax 10 csepp
3 glicerines végbélkúp
Dulcolax 1 tbl.
Ezek mellett most 5 nap után SEM volt hatás.
2 napra rá, tehát a 7. napon 40 ml Laevolac szirup, semmi. Erre rá egy napra, tehát a 8. napon glicerines végbélkúp és 5 tk NYÍRFACUKOR, semmi!
Ha most a 9. napon kap Fenolftaleint délben, és este mégegyszer, ugyanúgy semmi, akkor a kórházon kívül van még egyéb lehetősége?
Nem kell az apósodat bevinni a szexshopba, téged is kiszolgálnak, kedves kérdező, ha már elmúltál 18 éves. Amúgy ne f...sál már annyira a beöntés készlettől, amit megkapsz patikában vagy bárhol.
Jó, nagy hülye vagy, hogy inkább a keserűsót választod, azzal a sz...ral kínzod szegény öreg, beteg embert. Egyrészt, ha bélelzáródása van, amit ugye nem tudhatsz, hogy van-e, a keserűsó életveszélyes. Az íze meg egy borzalom, mint gyakorló IBD-s, tudom. Inkább írasd fel a Picoprepet, ha nem sajnálod szerencsétlenre azt a 4 ezer forintot, amibe kerül. Az legalább egy Fanta narancs ízű, iható cucc, nem olyan borzalmas, mint a keserűsó, ami nekem a tápcsatornám másik végén jött ki, magyarán telehánytam tőle a b--dit...
De csak rajta, ha ilyen barom vagy, hogy nem vagy képes értékelni a normális tanácsot, meg a jószándékot! Csoda, hogy meg nem ölöd az öreget ezzel a hozzáállással! Azért egy beöntést beadni nem egy agysebészet és nem is atomfizika. Viszont nem veszélyes ellentétben a teljes belet kitisztító keresűsóval.
Azért azt tudd, hogy ha bélelzáródás van, ami kilenc nap után már egyáltalán nem kizárható, a keserűsóval lehet, hogy megölöd.
Ameddig lejut a keserűsó, ott felhalmozódik az anyag, és könnyen megtörténhet, hogy a belei nem bírják a nyomást, felrobbannak iszonyatos fájdalmak közepette. Egy sürgősségi műtét talán megmenti, de azt sem biztos, hogy túléli. Az a műtét ugyanis nem kis műtét lesz, felvágják a hasát köldöktől ágyékig, a legjobb esetben is hónapokig lábadozhat, és jó esélye van arra, hogy kivezetik a vastagbelet a hasfalára.
Az egyetlen, amivel biztosan nem ártasz most, az a beöntés. Amit bármennyire is nem akaródzik neked, házilag is simán kivitelezhetsz.
Persze, ha bélelzáródása van, és nem viszed kórházba, így is, úgy is biztosan meghal az após, mert elhalnak a belei, kap egy hashártyát, és kampó.
Azért szurkolok persze, hogy beváljon a kísérlet a keserűsóval, amit én az ellenségemnek sem adnék egyébként olyan borzalmas.
Sajnos colitis ulcerosám van, szóval ismerem én az összes durva hashajtót a vastagbél-tükrözések miatt. Meg a bélrendszer működését is ismerem elég jól...
Hát, a keserűsó annyiból OK, hogy legalább nem okoz görcsöket, az íze viszont horror, én hánytam tőle. Meg kellett inni egy tasaknyit teában, hát egy pohárkával még lecsúszott, a következőnél már éreztem, hogy nem akar lemenni, a harmadik meg jött vissza... Lehet, hogy más jobban bírja, de ha rágondolok is rosszul leszek.
A szenna az valódi emberkínzás, iszonyatos görcsök közepette okoz hasmenést.
Vannak kíméletes cuccok, Picoprep mostanában a tutiság, az viszonylag iható, narancsos üdítőre emlékeztet, és ugyanolyan szinten kitisztít, mint bármelyik másik.
Egyik sem székrekedésre való azonban szerintem, hanem a bélrendszer teljes kitiszítására.
Attól tartok emellett, hogy ha valaki állandóan cseszteti a beleit mindenféle vegyszerekkel, a belei leállnak, és maguktól már nem akarnak majd mozdulni, ezért nem tartom szerencsésnek azt sem, hogy ha valaki naponta eszi a Guttalaxot meg tsait.
Ha nem elég laza a széklet, akkor tényleg a beöntés a legüdvözítőbb, az semmilyen szinten nem árthat.
Remélem, már jobban van az apósod.
Véletlenül belefutottam egy cikkbe, amiben a hashajtók hatásáról is írtak (más témával kapcsolatban):
"A vastagbél béltartamára vannak hatással. Valódi súlyvesztésről igazán nem beszélhetünk, ugyanis a táplálék már a vékonybélben felszívódásra került. Ugyanúgy, mint vízhajtók esetében a szervezet folyadékot veszít, ez okozza az estleges könnyedség érzését. Hosszú távú alkalmazás esetén már csak hashajtó segítségével történik székletürítés, ami ördögi kört indít be, mert egyre több gyógyszerre lesz szükség. A végeredmény itt is az elektrolit-egyensúly felborulása, súlyos vízhiány a szervezetben, székrekedés, hasi fájdalom, hányinger, hányás. A gyógyszer elhagyása nehéz, orvosi segítséget igényel."
Részletek: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!