9 napja tartó szorulás, idős betegnél?
Tanácsot/tapasztalatot szeretnék kérni, leírom a tényeket:
Évek óta tartó szorulás kezelése szokásos módon, ezekkel 5 naponta sikerül a székelés (apósom, tehát idős ember):
Guttalax 10 csepp
3 glicerines végbélkúp
Dulcolax 1 tbl.
Ezek mellett most 5 nap után SEM volt hatás.
2 napra rá, tehát a 7. napon 40 ml Laevolac szirup, semmi. Erre rá egy napra, tehát a 8. napon glicerines végbélkúp és 5 tk NYÍRFACUKOR, semmi!
Ha most a 9. napon kap Fenolftaleint délben, és este mégegyszer, ugyanúgy semmi, akkor a kórházon kívül van még egyéb lehetősége?
Anyukám van hasonló helyzet, amióta emlékszik, mindig szorulása van. Guttalaxot szed napi rendszerességgel, de korábban már végigpróbálta az összes létező hashajtót, kúpot, beöntést, Laevolac, fenolftalein, mindent és ennek ellenére sokszor van, hogy 4-5 napig semmi.
Keserűsó, kb. fél éve ajánlották neki a gyógyszertárban. Minimális ára van, egy nagy evőkanálnyi kell belőle fél deci vízben feloldva (nehezen oldódik), 1,5-2 órán belül eddig még mindig hatott. Akkor veszi be, ha már nagyon szenved és semmi más nem használ.
Én még kipróbálnám ezt is a helyetekben, az orvos előtt.
Picoprep? Háziorvos felírhatja talán. Bár az az igazság, hogy ha bélelzáródás, akkor ez csak ront a helyzeten.
Lenmagot próbáltátok már? Nekem eddig mindig segített.
A hashajtókról azt olvastam, hogy kiürítik a teljes vastagbelet, míg enélkül a vastagbél kb. 1/3-a ürül csak ki. Ezért ha valaki rendszeresen használ ilyen szereket, érdemes figyelembe venni, hogy háromszor annyi idő után lesz csak széklete, mint egyébként lenne.
Időseknél egyébként is gyakori a renyhe bélmozgás, és rostszegény étrend és kevés mozgás mellett ez tovább romolhat. Én kicsit természetesebb módszereket is kipróbálnék a helyetekben a sok hashajtó és kúp helyett, pl. gyógyteákat, útifűmaghéjat stb. (Érdemes elmenni egy természetgyógyászhoz vagy legalább egy jófajta gyógynövényboltba, ahol értelmesen tudnak tanácsot adni.) A lenmag segít a vastagbél falán lerakódott salakanyag eltávolításában (valóban a beöntés is emiatt jó lehet, de tényleg jobb szakemberre bízni). Bár lehet, hogy most már nem a leghatékonyabb megoldás, viszont ha ez megoldódik, utána mindenképpen javaslom (napi 1 kiskanál 1 pohár vízzel bevéve).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!