Mik a cukor-betegség tünetei?
Polydipsia, polyuria, azaz a beteg sokat iszik és sokat is pisil. Valamint fogyás (mert nem tudja a cukrot felhasználni, ezért a zsírt és izmokat kezdi lebontani; ezért mondják, hogy a DM egyfajta "éhezés").
Súlyosabb esetben már acetonszagú a lehelet, a látás romlik, esetleg vakság is kialakulhat, a láb elüszkösödik, egyes területeken érzéskiesés jelentkezik, vagy hiperglikémiás kómába is eshet a beteg.
Gyakori vizelés, ha alacsony a vércukorszint, akkor szédülés, esetleg látáskiesés, legrosszabb esetben ájulás. Ha magas a cukrod, akkor remegés, meg nálam olyan érzés, mintha ki akarna ugorni a szemem.. olyan érzés kicsit, mintha 10 doboz redbullt ittam volna meg, futnék ki a világból, fel vagyok pörögve- és én nem vagyok cukorbeteg "csak" az előszobájában vagyok, én diétával még kikezelhetem magam!
Ajánlom neked is ezt a könyvet:
Robert o. Young Ph csoda a cukorbetegségre
De a szénhidrát szegény diéta a miénk, ha ez az életmód nem tetszene! (GI diéta, súlykontroll, alacsony szénhidrát tartlamú étrend, low carb, south beach diéta) ezeken a neveken fut. Én még ez utóbbit csinálom, a könyvet meg még nem kezdtem el, nem volt időm a vizsgára készülés és az 1 éves kisfiam mellett..
A kezeletlen cukorbetegeknek sosincs lent a cukruk (mivel nincs bennük inzulin, ill. 2-es típusúban rezisztensek rá).
Ha "rendesen"(azaz kézi műszerrel vagy laborban) lemérted a cukrod és úgy lett alacsony, akkor rossz esetben insulinoma, jobb esetben valami más okozhatja a bajt.
Ha szimplán szédülgetsz (amit szerinted az okoz, hogy leesik a cukrod; de a valóságban ez koránt sem valószínű), akkor annak 1000000 oka lehet, de pl. az alacsony vérnyomás igen valószínű.
már hogy ne lenne lent a cukra a 2es típusúnak, persze az a ritkább, de az 1es típusúaknak meg simán! Ott van inzulintermelés! 20 évig éltem egy cukorbeteggel-öcsém- én az 1es előszobájában járok, mint kissé rezisztens.. de simán van lent nekem is cukrom:) annyira még nem vagyok gázos rezisztensileg, nekem csak a megengedett legnagyobb mennyiség duplája van terheléskor, ennél sokkal de sokkal rosszabb értékekről is hallottam..
Egyébként meg ha nem vagy cukros, ha olyan kajákat ehetsz, simán van olyan, hogy hirtelen leesik a cukrod. ezt a legegyszerűbb megnézni. Ha van valakinél gép, megmérheted olyankor, amikor szédülsz, meg a vérnyomásodat is, és mindjárt kiderül milyen bajod van, mert abban igaza van az utsó válaszolónak, hogy ezerféle gond lehet ez a tünet. Nekem van gépem:) én beruháztam egyre.
Nem kötekedésből, de:
Az 1-es a fiatalkori cukorbetegség, amikor nincs inzulin termelés, a 2-es típus pedig az inzulin-rezisztencia (=időkori), ahol van termelés, de az egyén érzéketlen rá.
Aki már szed gyógyszert/szúrja magát, annak leeshet a cukra, de egy KEZELETLEN (ezen a szón van a hangsúly) 1-es típusú beteg sose lesz hipoglikémiás, mivel CSAK az inzulin tudja csökkenteni a vércukrot, ami ugyebár nála hiányzik.
És nálam is becsusszant egy gépelési hiba:
*időSkori (az "s" lemaradt)
Amúgy az 1-es "előszobája" az IFG, azaz a csökkent glükóztolerancia (nem inzulintolerancia!).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!